Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

UNESCO: Η πίτσα Ναπολιτάνα στην άυλη κληρονομιά της

Η τεχνική με την οποία ένας ναπολιτάνος σεφ παρασκευάζει μια πίτσα με την τοπική συνταγή, εντάχθηκε σήμερα στην άυλη παγκόσμια κληρονομιά.

Η επιτροπή ad hoc της UNESCO συνεδρίασε στο νοτιοκορεατικό νησί Τζετζού για να εξετάσει 34 αιτήσεις για εγγραφή στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Η εγγραφή είναι συμβολική, ωστόσο προσφέρει μια κάποια προβολή και οι προσπάθειες των θιασωτών της ναπολιτάνικης τέχνης στην παρασκευή πίτσας ευοδώθηκαν.

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν υπογράψει μια «παγκόσμια αίτηση» για να στηρίξουν την υποψηφιότητα, σύμφωνα με τον Σέρτζιο Μιτσού, πρόεδρο των ναπολιτάνων σεφ πίτσας.

Πέρα από τη δεξιοτεχνία των κινήσεων, είναι μια «γαστρονομική τεχνογνωσία» που συνδυάζει «τραγούδια, χαμόγελα, τεχνική και θέαμα», και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, υπογράμμιζε ο ιταλικός φάκελος υποψηφιότητας.

«Νίκη!», έγραψε στο Twitter ο ιταλός υπουργός Γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα. «Ένα νέο βήμα για την προστασία της γαστρονομικής και οινοπαραγωγικής κληρονομιάς της Ιταλίας» είπε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Πεκοράρο Σκάνο, ο πρώην υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας που ήταν παρών στο Τζετζού, πρόσθεσε στο Twitter: «Να ζήσει η τέχνη του ναπολιτάνου σεφ πίτσας!».

Ο κατάλογος της UNESCO που δημιουργήθηκε το 2003, αριθμούσε ήδη 365 καταγραφές, παραδόσεις, διάφορες μορφές τέχνης ή εορτασμούς, όπως το ισπανικό φλαμένκο ή το ινδονησιακό μπατίκ.

Ο κατάλογος κοσμείται πλέον και από το Αλ-Κατ Αλ Ασίρι, μια παραδοσιακή μορφή αυθόρμητης τέχνης που ασκείται στην περιοχή Ασίρ της Σαουδικής Αραβίας από τις γυναίκες που διακοσμούν τους τοίχους.

Το Μπαγκλαντές με το shital pati του, την παραδοσιακή παρασκευή μικρών χαλιών πλεγμένων δεξιοτεχνικά με ινδικό κάλαμο, επίσης εντάχθηκε στον κατάλογο.

'Αυλες πολιτιστικές παραδόσεις που απειλούνται με εξαφάνιση έχουν καταχωριστεί σε έναν κατάλογο επείγουσας προστασίας, ο οποίος επιτρέπει στα κράτη να κινητοποιήσουν την απαραίτητη διεθνή συνεργασία και βοήθεια προκειμένου να τις διαφυλάξουν.

Η σφυριχτή γλώσσα στην Τουρκία, ένας τρόπος επικοινωνίας που κακοποιήθηκε από τις τεχνολογικές και κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις, εντάχθηκε επίσης στον κατάλογο της Unesco, όπως και ο μαροκινός Taskiwin, ο πολεμικός χορός του δυτικού 'Ανω 'Ατλαντα κατά τον οποίο οι ώμοι των χορευτών πάλλονται στους ρυθμούς του ταμπούρου και της φλογέρας. Ο χορός αυτός απειλείται κυρίως από την παγκοσμιοποίηση και την αυξανόμενη αδιαφορία των νέων για τις παραδοσιακές πατρογονικές πρακτικές, σύμφωνα με την UNESCO.

Tags
Back to top button