Κερδοφορία που θα ξεπεράσει τις προηγούμενες προβλέψεις της αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες η UBS έπειτα από το ισχυρό δεύτερο τρίμηνο που παρουσίασαν και τις αναβαθμίσεις των guidances που έκαναν οι διοικήσεις τους.
Έκθεση-βόμβα της ελβετικής τράπεζας UBS για την Ελλάδα: Ο κόσμος πλουτίζει εκτός από την χώρα μας
Συγκεκριμένα, η ελβετική τράπεζα αναβάθμισε την εκτίμησή της για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS): της Alpha Bank κατά 4%, της Εurobank κατά 4%, της Εθνικής κατά 6% και της Πειραιώς κατά 5,5%.
Όπως επισημαίνει άλλωστε η ελβετική τράπεζα, τα επιχειρηματικά πλάνα των ελληνικών τραπεζών παραμένουν συντηρητικά και τα αποτελέσματά τους στο δεύτερο τρίμηνο δείχνουν ότι θα έχουν συνέχεια οι αναβαθμίσεις των προβλέψεων.
Σε αυτά τα πλαίσια οι νέες - τιμές στόχοι που όρισε η UBS για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν ως εξής:
- Αlpha Bank στα 2,32 ευρώ (από 1,55) με περιθώριο ανόδου 50%
- Eurobank στα 2,74 ευρώ (από 1,99) με περιθώριο ανόδου 38%
- Εθνική Τράπεζα στα 11,2 ευρώ (από 7,32) με περιθώριο ανόδου 53%
- Τράπεζα Πειραιώς στα 5,7 ευρώ (από 3,72) με περιθώριο ανόδου 53%
Γαλλία: Ο άνθρωπος που αποκάλυψε το σκάνδαλο φοροδιαφυγής της UBS - Από πληροφοριοδότης… ιππότης
Σημειώνεται ότι η ελβετική τράπεζα διατηρεί τη σύσταση "buy” για τις μετοχές και των τεσσάρων τραπεζών, αναφέροντας ότι βλέπει επίσης δυνατότητα διανομών σε υψηλότερα επίπεδα.
Σχετικά με το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε, η έκθεση της UBS σχολιάζει ότι η Τράπεζα Πειραιώς είχε ισχυρές επιδόσεις σε εκτέλεση επιχειρηματικών πιστώσεων (+5,8%), με επέκταση των καθαρών κερδών από τόκους (NIM - κατά +5 μ.β. σε τριμηνιαία βάση), απόδοση προμηθειών σε επίπεδα ρεκόρ (93 μ.β. του ενεργητικού) και αύξηση κεφαλαίου (CET1 κατά +30 μ.β.).
Η ΕΤΕ είχε επίσης καλές επιδόσεις, σε επιχειρηματικές πιστώσεις (+5,7% τριμηνιαία βάση), υψηλά επίπεδα NIM (3,22%) και δείκτη απόδοσης κεφαλαίων RoTE στο 17,2% (επί CET1 18,3%).
Για την Eurobank εκτιμά ότι ήταν ένα μέτριο τρίμηνο, με υποτονική την πορεία των εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα (+2,5%), συμπίεση των NIM κατά 8 μ.β. και υποχώρηση της απόδοσης των δανείων, την ώρα που το κόστος καταθέσεων παρέμεινε υψηλό.
Τέλος, η Alpha Bank είχε πιο αδύναμο τρίμηνο με αμετάβλητες τις επιχειρηματικές της πιστώσεις, NIM που συμπιέστηκαν κατά 7 μ.β. στο 2,2% (έναντι του 2,75% με 3,22% των άλλων τραπεζών) αυξημένο δείκτη κόστους προς έξοδα (40,5%) και εκκαθάριση NPEs που αφαίρεσε περί τα 100 εκατ. ευρώ από την κερδοφορία της.