«Ήταν τα καλύτερα τρία χρόνια της ζωής μου» λέει ο Τζορτζ Τσούνης, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε μια ειλικρινή και βαθιά ανθρώπινη συζήτηση με τη Νίκη Λυμπεράκη στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» στο MEGA.
Ο Τζορτζ Τσούνης που ολοκληρώνει τη θητεία του στην πρεσβεία μιλά για μια «γλυκόπικρη αίσθηση». Από τη μία φεύγει από την Ελλάδα για την οποία μιλά με πολλή αγάπη και θαυμασμό, θεωρώντας τιμή του που υπηρέτησε στη θέση αυτή, αλλά από την άλλη θα επιστρέψει κοντά στην οικογένεια του, που τον τελευταίο χρόνο ζει στην Αμερική.
«Φεύγω από τη θέση όχι από την Ελλάδα» λέει χαρακτηριστικά και δεσμεύεται ότι «θα είμαι πάντα μαζί σας» και «ό,τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω θα το κάνω». Άλλωστε, όπως τονίζει και όπως καταδεικνύει ο τρόπος που μιλά για την χώρα και τους Έλληνες, οι δεσμοί του με την Ελλάδα είναι πολύ ισχυροί και κατά τη διάρκεια της θητείας του ενδυναμώθηκαν.
Σε λίγο καιρό ολοκληρώνεται η θητεία του ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα και κλείνει ένας κύκλος. Πώς αισθάνεται γι’ αυτό;
«Μερικοί, το λένε γλυκόπικρα. Ηταν τα καλύτερα τρία χρόνια στη ζωή μου. Ηταν μεγάλη τιμή, μεγάλη χαρά για μένα, σκέφτεσαι τώρα, η μητέρα μου και ο πατέρας μου φτωχά παιδιά από ένα μικρό χωριό, δεν είχαν ρεύμα δεν είχαν νερό ήρθαν στην Αμερική δεν ήξεραν τη γλώσσα δεν είχαν χρήματα και το παιδί τους τώρα βρίσκεται στην Ελλάδα σαν πρέσβης της. Αμερικής.
Τζορτζ Τσούνης: Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε μια στρατηγική θέση
Είναι το αμερικανικό όνειρο; «Η μάνα μου λέει ότι ούτε σαν όνειρο το είδα, όμως για μένα όταν με ρώτησε ο πρόεδρος θέλω να σε στείλω ήξερα ότι αυτή θα ήταν η δουλειά που ήθελα. Να βοηθήσω την Αμερική, να βοηθήσω την Ελλάδα, και να φέρω τα δυο κράτη πιο κοντά…
Μου αρέσει να μιλάω με τον κόσμο στον δρόμο
Δεν είμαι ο τυπικός διπλωμάτης, λέει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ όταν ερωτάται για την καθημερινότητά του και την επαφή του με τον κόσμο.
«Οταν γεννήθηκα ο πατέρας μου ήταν σερβιτόρος, μεγάλωσα στο εστιατόριο του πατέρα μου στη Νέα Υόρκη, αγαπάω τους ανθρώπους, πηγαίνω και τους χαιρετάω όλους και τα Σαββατοκύριακα περπατάω παντού» λέει.
«Πηγαίνω από την πρεσβεία, κάτω Σύνταγμα, Ερμού, Μοναστηράκι, Ψυρρή, Πλάκα…». Στο ερώτημα εάν τον σταματούν στον δρόμο, απαντά «ναι πάντοτε, είναι μέρα που παίρνω 200, 300, 400 σέλφις.
»Για μένα είναι η μεγαλύτερη χαρά μου να ‘ρθει κάποιος στο τραπέζι μου, πάντοτε σηκώνομαι διότι το έμαθα από τον καλύτερο φίλο μου ποτέ δεν πρέπει να χαιρετάς κάποιον ενώ κάθεσαι, σηκώνομαι, τον χαιρετάω και θέλω να μάθω τη ζωή του, θέλω να μάθω τι σκέφτεται τι μπορούμε να κάνουμε, για την Αμερική για την Ελλάδα, να κάνουμε τις δυο χώρες περιοχές ευκαιριών και πιθανοτήτων».
Σας χαιρετάνε επειδή έχετε ελληνική καταγωγή ή επειδή είστε ένας πολύ ανοιχτός άνθρωπος; «Δεν ξέρω, λίγο από τα δύο, όταν έρχεται κάποιος και μου λέει είσαι ο πρέσβης δίνω ένα χαμόγελο, θέλω να γνωρίσω τα παιδιά του, θέλω να μάθω ποια είναι η καταγωγή του, από που ήρθε, τι κάνει;», απαντά.
Ο Τζορτζ Τσούνης μιλά για την οικογένειά του
Σας έχει πλησιάσει κάποιος μ’ ένα πρόβλημα και να σας έχει κινητοποιήσει, να τον έχετε βοηθήσει κάπως;
«Αυτή είναι η δουλειά μας, είμαστε εδώ, ο θεός μας έβαλε εδώ και είμαστε σ’ αυτή τη θέση για να βοηθήσουμε όλους».
Πιστεύτε στον θεό; «Ναι, ήμουν παπαδάκι μέχρι 17 χρονών και η μάνα μου ακόμα τραγουδάει στη χορωδία, έχω πίστη στον θεό, αυτό το πήρα από τη μάνα μου και ο πατέρας μου δεν μίλαγε πολύ και θυμάμαι κάτι μου είπε, “παιδάκι μου ξέρω τι ζωή είχα και ξέρω που θα πάω, δεν φοβάμαι μόνο θέλω να σε δω παντρεμένο με παιδιά” και με Ελληνίδα, βέβαια. Οχι μόνο Ελληνίδα αλλά και από τα δικά μας τα μέρη».
Επρεπε στην Αμερική να βρείτε μια κοντοχωριανή για να παντρευτείτε; «Η μάνα μου μου είπε μην τυχόν μου φέρεις μια ξένη, τώρα για τη μάνα μου ξένη ήταν κάποια από τα Τρίκαλα από την Τρίπολη, μου είπε Καρπενήσι, Μεσολόγγι, Ναύπακτο…».
«Ηρεμα τα νερά» στο Αιγαίο
Οι σχέσεις με την Αμερική και την Ελλάδα είναι δυνατές, επισημαίνει ο κ. Τσούνης, προσθέτοντας ότι «η Αμερική έχει πολύ σεβασμό για την Ελλάδα», και «ο πρόεδρος της Αμερικής είναι τελείως Ελληνάρας, αγαπάει την Ελλάδα και έχει βοηθήσει την Ελλάδα πάρα πολύ».
Σ’ ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι «τα πράγματα είναι ήσυχα τώρα. Ηταν μέρες, πριν κάμποσα χρόνια, ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα». Εύχεται όμως «να μείνουν ήσυχα τα πράγματα γιατί είναι καλύτερα για την Ελλάδα, καλύτερα για την Τουρκία. Αυτό θέλει η Αμερική. Να έχουν ησυχία εδώ».
Οταν ρωτήθηκε κατά πόσον οι συνομιλίες θα μπορέσουν κάποια στιγμή να οδηγήσουν στη λύση των διαφωνιών με την Τουρκία, προτίμησε επειδή «αυτή είναι πολύ σοβαρή ερώτηση» να μιλήσει στα Αγγλικά:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντοτε έλεγαν και θα λένε ότι θέλουμε οι δυο σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να καθίσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διπλωματικών και ειρηνικών διαδικασιών. Μερικές φορές εκπλήσσομαι όταν οι άνθρωποι αντιστέκονται σ’ αυτήν τη δήλωση, γιατί ποια είναι η εναλλακτική;
«Σημαντική προτεραιότητα των ΗΠΑ»
»Η εναλλακτική είναι αδιανόητη. Τα ζητήματα που αντιμετωπίζονται στην περιοχή είναι αυτά που μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου, ίσως όχι πλήρως, αλλά μπορούν να εκτονωθούν και έχουν εκτονωθεί. Η Ελλάδα και η Τουρκία ζουν δίπλα δίπλα για χιλιετίες.
»Η κατάσταση είναι σταθερή και είναι μια σημαντική προτεραιότητα των ΗΠΑ και σημαντικό αμερικανικό συμφέρον να συνυπάρχουν ειρηνικά δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.
»Και αυτό θέλει διάλογο. Δεν είναι στο χέρι μου να πω στους τούρκους και τους έλληνες διπλωμάτες πώς να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά είναι πολύ επιδέξιοι.
»Και νομίζω ότι το γεγονός πως υπάρχει μια θετική ατζέντα, ότι ο τουρισμός έχει αυξηθεί, το εμπόριο έχει αυξηθεί, ότι υπάρχουν πολλά πράγματα στη θετική ατζέντα που λειτουργούν, δηλαδή ο διάλογος σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα.
»Και στις δυο κυβερνήσεις τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από αυτό που ήταν και νομίζω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων».