Ένα «FBI για τα τελωνεία» χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπάρξει απόλυτη προστασία, όπως ανέφερε ο Τζιοβάνι Κέσλερ.
Όπως υποστήριξε ο Τζιοβάνι Κέσλερ, ο οποίος μετά από έξι χρόνια ως επικεφαλής της OLAF στις Βρυξέλλες, επέστρεψε στην Ρώμη για να αναλάβει την διεύθυνση της ιταλικής υπηρεσίας τελωνείων, ο κατακερματισμός των τελωνειακών αρχών σε όλα τα κράτη-μέλη, αφήνει μεγάλα κενά που διευκολύνουν την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο.
Ο κ. Κέσλερ, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) του οργάνου της Ε.Ε που έχει εντολή να εντοπίζει, να διερευνά και να εξαλείφει απάτες που διαπράττονται εις βάρος πόρων της ΕΕ, κατάφερε να εντοπίσει και να αποκαλύψει μια τεράστια απάτη που λάμβανε χώρα σε λιμάνια της Μεγάλης Βρετανίας, όπου τόνοι κινεζικών εμπυρευμάτων εισέρχονταν στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς την καταβολή των απαραίτητων φόρων, κάτι που κόστισε περίπου πέντε δισ. ευρώ στην Ε.Ε.
Ο κ. Κέσλερ υποστηρίζει ότι μια κοινή ευρωπαϊκή υπηρεσία, ένα «FBI» για τα τελωνεία θα μπορούσε να ελέγχει αποτελεσματικότερα ζητήματα που αφορούν ψευδή δικαιολογητικά, ψευδείς δηλώσεις καταβολής ΦΠΑ, φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο καπνού και αλκοόλ.