Ένα ακόμη ηχηρό καμπανάκι κρούουν οι ειδικοί σχετικά με την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον, τονίζοντας ότι δε θα πρέπει να πανηγυρίζουμε αφού η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχει δείξει ακόμη ολόκληρη την πορεία της.
Για την πορεία της πανδημίας αλλά και της μετάλλαξης Όμικρον στον κόσμο και την Ελλάδα μίλησαν σήμερα Παρασκευή ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Μονάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Πρασσάς: Δεν έχουμε τελειώσει με τις μεταλλάξεις - Θα προκύψουν και άλλες
Όπως εξήγησε ο Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο ιός παρουσιάζει πανευρωπαϊκά έξαρση, την ώρα που στη χώρα μας τα κρούσματα βρίσκονται σε ύφεση και οι επιστήμονες σε εγρήγορση υπό τον κίνδυνο δημιουργίας νέας και πιο επικίνδυνης μετάλλαξης.
«Όσο ο ιός είναι στην κοινότητα, ψάχνει τρόπους να τρυπώσει σε όλα μας τα κύτταρα»
Ερωτηθείς σχετικά με το αν τα εμβόλια προκαλούν τις μεταλλάξεις του κοροναϊού, εξήγησε πως, οι μεταλλάξεις αποτελούν «φυσική πορεία του ιού που πιέζεται να εξελιχθεί» και επεσήμανε πως «όσο ο ιός είναι στην κοινότητα, ψάχνει τρόπους να τρυπώσει σε όλα μας τα κύτταρα».
«Δεν έχουμε τελειώσει με την Όμικρον, μην πανηγυρίζουμε, ο ιός κρύβει άσσο στο μανίκι κι είμαι σίγουρος ότι θα τον βγάλει το επόμενο διάστημα», κατέληξε ο Ν. Τζανάκης.
Ματίνα Παγώνη: Η νέα μετάλλαξη είναι πιο επιθετική από την Όμικρον, δεν χρειάζεται πανικός
Όμικρον και παιδιά
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στυλιανός Λουκίδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, παρατήρησε πως «όλες οι νέες μεταλλάξεις ξεκίνησαν από χώρες με χαμηλό εμβολιαστικό κοινό, όπως η Ινδία».
Όσο για το αν η μετάλλαξη Όμικρον πλήττει περισσότερο τα παιδιά, είπε πως «δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις, υπάρχει γενικότερη διασπορά στην κοινότητα».
Ο καθηγητής τόνισε πως αυτήν τη στιγμή «νοσηλεύουμε 9 στους 10 ανεμβολιάστους, άνω των 65 με υποκείμενα. Αυτό είναι που οδηγεί τη μετάλλαξη Δέλτα, την Όμικρον».
Ενώ αναφερόμενος σε αυτήν την κατηγορία ασθενών που δεν εμβολιάζονται υπό το φόβο των υποκείμενων νοσημάτων, απάντησε πως «τα συνοδά νοσήματα κάνουν πιο μακρά τη νοσηλεία από τον κορονοϊό».