Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Τσοτσορός για ΑΟΖ: Απλοποίηση στις διαδικασίες για την προσέλκυση επενδύσεων

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός διατύπωσε οτι η οριοθέτηση της ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες και η άρση της απαγόρευσης ερευνών εκτός των έξι μιλίων είναι μεταξύ των προτάσεων για την επιτάχυνση των διαδικασιών ερευνών υδρογονανθράκων…

Από το βήμα του δεύτερου διεθνούς συνεδρίου για τις έρευνες, που διοργανώνει το σωματείο εργαζομένων των ΕΛΠΕ με την υποστήριξη του Ομίλου, ο κ. Τσοτσορός, επεσήμανε την ανάγκη οριοθέτησης της ΑΟΖ, άρσης της απαγόρευσης ερευνών εκτός των έξι μιλίων αλλά μείωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, που έχουν ως αποτέλεσμα οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων να υπογράφονται 2,5 χρόνια μετά την κατακύρωση των διαγωνισμών.

Όπως είπε ο κ. Τσοτσορός, η επίλυση αυτών των ζητημάτων σε συνδυασμό με την εκπόνηση ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου από την ΕΔΕΥ αποτελούν προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση ελπιδοφόρων προοπτικών, έστω και καθυστερημένα, στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο κ. Τσοτσορός αναφέρθηκε στη συνεργασία των ΕΛΠΕ με την Total και την Edison στην παραχώρηση δυτικά της Κέρκυρας, καθώς και στην κοινοπραξία με την Total και την ExxonMobil για την απόκτηση του δικαιώματος έρευνας σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή Δυτικά της Κρήτης, σημειώνοντας την έμφαση που δίνουν τα ΕΛΠΕ στην ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών.

Κατάληξε, σημειώνοντας, ότι τα ΕΛΠΕ περιμένουν άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού για την περιοχή κοντά στην Κρήτη, άμεση αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να γίνει πιο ελκυστικό στην προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και την πραγματοποίηση συζητήσεων με τις γειτονικές χώρες για τον καθορισμό της ΑΟΖ.

Σταθάκης: Παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση στον τομέα των ερευνών

Από τον πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε τη στρατηγική του υπουργείου στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Στόχος, όπως είπε, είναι να διευκολυνθεί το ελληνικό και διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο που θα λαμβάνουν υπόψη τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και θα περιορίζουν το χρόνο μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υπογραφής των συμβάσεων.

Η στρατηγική της κυβέρνησης περιλαμβάνει ακόμη, τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών και την επανεπεξεργασία παλαιότερων με στόχο επίσης την προσέλκυση επενδυτών, καθώς και τη σταδιακή προκήρυξη και άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ακόμη ότι θα προχωρήσει θεσμική θωράκιση και αποσαφήνιση του θεσμικού ρόλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία των ΕΛΠΕ στον τομέα τονίζοντας ότι το διεθνές κύρος του ομίλου διευκόλυνε την διαδικασία.

Αναφερόμενος εξάλλου στην κοινή πρόταση που υπέβαλε η εταιρεία με την Exxon Mobil και την Total για έρευνες στον ελληνικό χώρο, είπε ότι η θαλάσσια περιοχή ενδιαφέροντος νοτιοδυτικά της Κρήτης περιλαμβάνει τόσο τμήματα που είχαν προκηρυχθεί παλαιότερα όσο και νέες περιοχές.

Την ικανοποίησή του για την πρόταση της κοινοπραξίας ΕΛΠΕ, Exxon Mobil και Total , εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης προσθέτοντας ωστόσο ότι «δυστυχώς αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας καθώς η Ελλάδα έχει πέσει σε χαμηλό 20ετιας όσον αφορά τις επενδύσεις». Τάχθηκε υπέρ της προκήρυξης νέου διαγωνισμού για θαλάσσιες περιοχές προκειμένου να αξιοποιηθεί το διεθνές ενδιαφέρον για την περιοχή που προκάλεσαν οι ανακαλύψεις σε Κύπρο και Αίγυπτο ενώ άσκησε κριτική για μείωση των ελέγχων για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα των ερευνών και διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των ΕΛΠΕ ζήτησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος άσκησε επίσης κριτική για την καθυστέρηση της επένδυσης για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης και δήλωσε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή αλλαγή του νόμου που προβλέπει ότι τα μελλοντικά έσοδα από τον τομέα θα διοχετεύονται στην στήριξη του ασφαλιστικού.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης εκτίμησε ότι η Τουρκία θα θέσει θέμα συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, "όσο μεγάλες κι αν είναι οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την εργολαβία" και πρόσθεσε ότι αν η Τουρκία δεν γίνει νομιμόφρων χώρα «όλα αυτά θα παραμείνουν όνειρα».

Η Ελλάδα έχει αναξιοποίητες ενεργειακές πηγές και δυναμικό υψηλής επιστημονικής ειδίκευσης, το ερώτημα είναι αν θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μάκης Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι μια χούφτα όμιλοι θα κερδίσουν την μερίδα του λέοντος.

Για το ερευνητικό ενδιαφέρον νοτιοδυτικά της Κρήτης, τόνισε ότι προχωρά χωρίς να έχει γίνει οριοθέτηση της ΑΟΖ ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία αμφισβητεί την Συνθήκη της Λωζάνης και επιχειρεί να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

Tags
Back to top button