Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας θα μιλήσει με τους ομόλογούς του στην Ιταλία και τη Μάλτα ενώ στη συνέχεια θα προβεί σε συζητήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ για το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, γνωστός για τις αντιμεταναστευτικές θέσεις του, τάχθηκε σήμερα υπέρ της εφαρμογής ενός "ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης" για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Ιταλία και τη Μάλτα.
«Αν δεν δεχτούν η Ιταλία και η Μάλτα (τους παράτυπους μετανάστες), θα το κάνει η Ισπανία. Και έτσι, στέλνουμε άλλο ένα μήνυμα στους μετανάστες ότι είναι δυνατόν να πάνε στην Ευρώπη, από το Μαρόκο μέσω Ισπανίας. Αυτό πρέπει να σταματήσει γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα σταματήσουμε τις μεταναστευτικές ροές», είπε ο Μπάμπις μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Πράγα.
«Ετοιμάζομαι να μιλήσω για το θέμα με τους ομολόγους μου στην Ιταλία και τη Μάλτα και φυσικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ που πρόσφατα διαπραγματεύτηκε με την Ισπανία», συνέχισε.
Η επίσκεψη του Μπάμπις στην Ιταλία συμπίπτει με εκείνη του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος προασπίζεται, όπως όλα τα μέλη της ιταλικής κυβέρνησης, την ίδια σκληρή γραμμή απέναντι στους μετανάστες.
«Πρέπει να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ εντατικά για να βρούμε μια λύση, επειδή χάσαμε άσκοπα τρία χρόνια σε μια παράλογη συζήτηση για τις ποσοστώσεις», πρόσθεσε ο Μπάμπις.
Η Τσεχία, μια χώρα 10,6 εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν υποδέχτηκε παρά ελάχιστους πρόσφυγες αφότου ξέσπασε η κρίση, το 2015. Ο Τσέχος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα δεχτεί "κανέναν παράτυπο μετανάστη", σημειώνοντας ότι αυτή η στάση του δεν στρέφεται εναντίον της Ιταλίας αλλά αποτελεί "θεμελιώδη στρατηγική" της κυβέρνησής του. Συνιστά, όπως είπε, "ένα σύμβολο και ένα μήνυμα προς τους μετανάστες και τις συμμορίες των διακινητών, ότι δεν θα έχει νόημα να πάρουν το πλοίο με προορισμό την Ευρώπη", επέμεινε.
Ο Μπάμπις θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.