Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Τσακλόγλου – Μηλαπίδης: «Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης»

Ο Πάνος Τσακλόγλου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ο Νίκος Μηλαπίδης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έλαβαν μέρος στην συνάντηση της ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ για τα συνταξιοδοτικά συστήματα.

Ο Πάνος Τσακλόγλου τόνισε ότι μέχρι πρόσφατα, το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας ήταν σχεδόν αποκλειστικά διανεμητικό και, επομένως, ιδιαιτέρως εκτεθειμένο στους κινδύνους που απορρέουν από τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, το επίπεδο των αποταμιεύσεων στο ΑΕΠ -ιδίως οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών- είναι πολύ χαμηλότερες στην Ελλάδα απ’ ότι στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν δύο μεγάλες αλλαγές στο ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα με στόχο τον περιορισμό των αρνητικών επιδράσεων του δημογραφικού κινδύνου και την ενίσχυση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης.

Η πρώτη αλλαγή αφορά στη δημιουργία του ΤΕΚΑ που αποτελεί μέρος του πρώτου πυλώνα, δηλαδή της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, και καλύπτει όλους τους νεοεισερχόμενους στην ελληνική αγορά εργασίας από τα τέλη του 2021 και μετά, που έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της επαγγελματικής ασφάλισης, δηλαδή τον ένα από τους δύο κλάδους του δεύτερου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, που αφορά στην εθελοντική συλλογική συνταξιοδοτική αποταμίευση.

Ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι η δημιουργία του ΤΕΚΑ μετριάζει την έκθεση της κοινωνικής ασφάλισης στις συνέπειες των αρνητικών δημογραφικών εξελίξεων και δημιουργεί κεφάλαιο, τμήμα του οποίου θα επενδυθεί στην ελληνική οικονομία, ενισχύοντας τους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης.

Επιπρόσθετα, συμβάλει στην εμβάθυνση της αγοράς κεφαλαίου, παρέχει ισχυρά αντικίνητρα για ανασφάλιστη εργασία και, με βάση την εμπειρία χωρών με ώριμα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα, θα δίνει υψηλότερες επικουρικές συντάξεις σε σύγκριση με το υφιστάμενο σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης.

Ο κ. Μηλαπίδης αναφέρθηκε στη δεύτερη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο στη Βουλή των Ελλήνων και αφορά στην επαγγελματική ασφάλιση και επεσήμανε ότι με τη μεταρρύθμιση αυτή επέρχονται σημαντικές αλλαγές σε τέσσερα πεδία.

Πρώτον, απλοποιούνται και εξορθολογίζονται οι διαδικασίες δημιουργίας Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, ενώ ταυτόχρονα θεσπίζεται η δυνατότητα δημιουργίας πολυεργοδοτικών επαγγελματικών ταμείων, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας – κάτι πολύ σημαντικό για μια οικονομία με πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις, όπως η ελληνική.

Δεύτερον, υιοθετούνται μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη λειτουργία των Επαγγελματικών Ταμείων, μέσω της ενίσχυσης των κανόνων που σχετίζονται με τη χρηστή διακυβέρνηση, τη διαφάνεια και την έγκαιρη ενημέρωση των μελών αυτών των ταμείων.

Τρίτον, ενισχύεται η εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, με τη μεταφορά της αρμοδιότητας στην Τράπεζα της Ελλάδος – ένα θεσμό που χαίρει υψηλής φήμης και διαθέτει τόσο τους πόρους όσο και την τεχνογνωσία για να ασκήσει επιτυχώς αυτόν τον εποπτικό ρόλο.

Τέταρτον, παρέχονται ισχυρά φορολογικά κίνητρα για την ένταξη σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και εξομοιώνονται οι φορολογικοί συντελεστές για τα προϊόντα του δεύτερου πυλώνα (δηλαδή των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και των Ομαδικών Ασφαλιστηρίων Συνταξιοδοτικών Συμβολαίων),

Οι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται με το χρόνο συμμετοχής στα σχήματα του δεύτερου πυλώνα, και ταυτόχρονα η φορολόγηση της παροχής με τη μορφή σύνταξης καθορίζεται στο ήμισυ του επιπέδου φορολογίας των εφάπαξ πληρωμών, έτσι ώστε οι συνταξιούχοι -ιδίως όσοι έχουν σημαντικές αποταμιεύσεις- να ενθαρρύνονται να λαμβάνουν σύνταξη και όχι εφάπαξ, ενισχύοντας έτσι το εισόδημά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του συνταξιοδοτικού τους βίου.

Κλείνοντας ο κ. Μηλαπίδης επεσήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν θα δώσουν ώθηση στη συνταξιοδοτική αποταμίευση των νοικοκυριών, η οποία παραμένει πολύ χαμηλή στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Tags
Back to top button