Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τρία κρίσιμα συμπεράσματα της άσκησης «Frizis Damas 2022»-Στην πάντα η Τουρκία όταν περνάνε Ελλάδα-Ισραήλ (Εικόνες)

Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου στην επίσημη ιστοσελίδα της Πολεμικής μας Αεοροπορίας αναφέρθηκαν τα εξής:

Την Τρίτη 12 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε η διμερής αεροπορική άσκηση «Frizis Damas 2022» στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας 2022, μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης διεξήχθησαν αποστολές αέρος-αέρος και προσβολές επίγειων στόχων εντός του FIR Τελ Αβίβ, ενώ πραγματοποιήθηκε και εναέριος ανεφοδιασμός εντός του FIR Λευκωσίας.

Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε στην άσκηση με οκτώ (8) αεροσκάφη F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης, ενώ η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία με δύο (2) αεροσκάφη F-16, δυο (2) αεροσκάφη F-15I και δύο (2) αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού Β-707.

 

115 Πτέρυγα Μάχης

Ως γνωστόν η 115 πτέρυγα μάχης βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Κρήτης, στη χερσόνησο Ακρωτήρι του Νομού Χανίων και έχει ως αποστολή   τη διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας με κατάλληλη οργάνωση, εκπαίδευση του προσωπικού και συντήρηση των μέσων και συστημάτων που διατίθενται, για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων οποτεδήποτε απαιτηθεί και σύμφωνα με τα ισχύοντα Σχέδια.

Σε αυτήν υπηρετούν F-16 C/D Block 52+ της πολεμικής μας αεροπορίας,

Η 115 Πτέρυγα Μάχης αποτελείται από την 340 Μοίρα (Αλεπού), την 343 Μοίρα (Star)  και Μοίρα εκπαιδεύσεως αέρος - εδάφους (ΜΕΑΕ) , η οποία έχει ως αποστολή την εκπαίδευση και την επιχειρησιακή αξιοποίηση των νεοτοποθετημένων Ιπταμένων στα αεροσκάφη F-16 Block 52+, την αρχική, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση του νεοτοποθετημένου Τεχνικού προσωπικού της Μονάδας στα συστήματα αυτών, καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού αντίστοιχων ειδικοτήτων στα οπλικά συστήματα Αντιαεροπορικής Άμυνας της Μονάδας.

Τα F-16 C/D Block 52+ της πολεμικής μας αεροπορίας, είναι μία βελτιωμένη έκδοση του BLOCK 50 με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και εξελιγμένο κινητήρα.

Τα Ελληνικά BLOCK 52+ ανήκουν στις 340, 343 και 337 μοίρες με χαρακτηριστικά κλήσης “Αλεπού, “Αστέρι” και “Ghost” αντίστοιχα.

Επιχειρούν από τις αεροπορικές βάσεις της Σούδας (115 ΠΜ) και Λάρισας (110 ΠΜ).

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

Πλήρωμα: 1 (C model), 2 (D model)
Κινητήρας: 1 Pratt & Whitney F100-PW 229/Ώση: 29.100 λίβρες
Εκπέτασμα Πτερύγων: 9.96μ
Μήκος: 15.06μ
Μέγιστη ταχύτητα: 2.173χμ. την ώρα ή 2.05 Mach
Μέγιστο ύψος: 15.240μ. ή 50.000 πόδια

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από το σενάριο της  άσκησης  «Frizis Damas 2022» που διεξήχθη από τις πολεμικές αεροπορίες Ισραήλ και Ελλάδας και τους χώρους διεξαγωγής της εξάγονται τα παρακάτω:

1.H άσκηση διεξήχθη στο FIR  του Ισραήλ , ενώ πραγματοποιήθηκε και εναέριος ανεφοδιασμός στο FIR Λευκωσίας, υποδηλώνοντας έτσι την συνεχιζόμενη στρατιωτική συνεργασία και εμβάθυνση αυτής μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Η επιλογή να πραγματοποιηθεί στο FIR του Ισραήλ, εκτίμησή μας είναι για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρεμβολές της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας προκειμένου να εκτελεστεί απρόσκοπτα η άσκηση

2.  Η διεξαγωγή  αποστολών αέρος-αέρος και προσβολών κατά  επίγειων στόχων , καθώς και ο  εναέριος ανεφοδιασμός  που πραγματοποιήθηκε από δύο (2) αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού Β-707της Ισραηλινής πολεμικής Αεροπορίας εντός του FIR Λευκωσίας, μιλούν από μόνες τους και  δείχνουν σαφέστατα τον αποδέκτη του μηνύματος.... που επιχειρείται να αποσταλεί από την εν λόγω άσκηση, σε μια περίοδο που η τουρκική επιθετικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, με την περιοχή νοτίως της Κρήτης και την περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ, να αποτελούν τις επόμενες ημέρες πιθανές περιοχές εκδήλωσης νέων προκλητικών τουρκικών ενεργειών, με την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου

Ιδιαίτερα ο εναέριος ανεφοδιασμός υποδηλώνει την εξοικείωση των πιλότων μας σε αυτόν, αλλά και τη χρηστικότητά του σε περίπτωση που τα μαχητικά μας θα απαιτείτο να παραμείνουν επιχειρησιακά περισσότερη ώρα στον αέρα χωρίς να επιστρέψουν στη βάση τους στην Κρήτη για ανεφοδιασμό

3. Τέλος η  άσκηση «Frizis Damas 2022» που διεξήχθη από τις πολεμικές αεροπορίες Ισραήλ και Ελλάδας, έρχεται σε συνέχεια παρόμοιας άσκησης μεταξύ Αμερικανικών F-35, F-15I και Ελληνικών F-16 στην Κρήτη πάλι, θέλοντας να στείλουν έτσι ΗΠΑ και Ισραήλ ένα σαφέστατο μήνυμα ότι είναι δίπλα στη χώρα μας.

 

 

 

Tags
Back to top button