Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Τρία εκατοστά νοτιοδυτικά μετακινήθηκε η Ζάκυνθος μετά τον σεισμό

Οπως ηταν αναμενόμενο μετά από τον κύριο σεισμό μεγέθους 6,4 της κλίμακας ρίχτερ αλλά και τους δυνατούς μετασεισμουύ η Ζάκυνθος μετακινήθηκε τουλάχιστον 3 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά. 

Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών δρ Αθανάσιος Γκανάς, επικαλούμενος τις αναλύσεις δορυφορικών εικόνων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα, ο σεισμός προκλήθηκε στο δυτικό τμήμα του λεγόμενου Ελληνικού Τόξου (δηλαδή πάνω στα ρήγματα που το συγκροτούν). 

Με τα έως τώρα δεδομένα, ο μηχανισμός γέννησης του σεισμού δείχνει 2 ρήγματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Γκανά, «οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το ποιο ρήγμα τον προκάλεσε». 

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τον σεισμό της Παρασκευής επιφανειακό. Το εστιακό του βάθος δεν ξεπερνά τα 10 χλμ. ενώ το επίκεντρό του ήταν στη θαλάσσια περιοχή 50 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Ζακύνθου. Μάλιστα, προκλήθηκε και τσουνάμι ύψους  γύρω στα 70 εκατοστά, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, που έφτασε στην Ιταλία σε 56 λεπτά. 

Κίνδυνος για ντόμινο

Κατά τον Κώστα Παπαζάχο η περιοχή έχει ιστορικό διέγερσης γειτονικών ρηγμάτων ή γειτονικών τμημάτων του ίδιου ρήγματος. Ετσι, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, ακόμη και το ενδεχόμενο ντόμινο. 

Στο μεταξύ, η Ζάκυνθος εξακολουθεί  να «χορεύει» στους ρυθμούς των Ρίχτερ και  κηρύχθηκε σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εως χθες το μεσημέρι είχαν γίνει γύρω στους 150 μετασεισμούς με τον μεγαλύτερο να είναι της τάξης των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Tags
Back to top button