Σε θετικές δηλώσεις για την πορεία της οικονομίας μετά τη Μάλτα προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.
Όπως σημείωσε η ένταξη της Ελλάδας στο QE θα εξαρτηθεί από συγκεκριμένες δεσμεύσεις που πρέπει να λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για το χρέος και όχι από μια απλή πολιτική δήλωση- υπόσχεση.
Μάλιστα το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι μετά την καταρχήν συμφωνία της Μάλτας, σημειώνεται βελτίωση και στο επίπεδο των καταθέσεων και σε επίπεδο οικονομικού κλίματος, ενώ μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης το οποίο θεωρούν βέβαιο η συνολική εικόνα της οικονομίας θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν επίσης ότι η ΤτΕ θα αναθεωρήσει τα στοιχεία για την ανάπτυξη του 2017 μετά τις 15 Μαΐου όταν θα υπάρχουν διαθέσιμα τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ ήδη έχει αναθεωρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας για το τρέχον έτος από το 2,6% του ΑΕΠ στο 2%, λαμβάνοντας υπόψιν όμως μόνο την αρνητική επίδραση που είχε το 4ο τρίμηνο του 2016.
Σε ότι φορά το πρωτογενές πλεόνασμα “μαμούθ” του 4,4% του ΑΕΠ για το 2016, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οφείλεται και σε μόνιμα και σε μή μόνιμα μέτρα. Για παράδειγμα, για τα μη μόνιμα που αύξησαν το πλεόνασμα ανέφεραν την αύξηση της εξάρτησης των ελληνικών Τραπεζών στον ELA, η οποία -με την σειρά της- αύξησε τα κέρδη της ΤτΕ και άρα και το μέρισμα που απέδωσε στο δημόσιο (730εκατ ευρώ) το οποίο ήταν αυξημένο σε σχέση με το αναμενόμενο κατά 30%.