H Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την αγορά απεριόριστου ποσού ιαπωνικών κρατικών ομολόγων σήμερα, σε μία έκτακτη κίνηση για να αποτρέψει την άνοδο των μακροπρόθεσμων αποδόσεων που προκαλεί η προοπτική νομισματικής σύσφιξης, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας προσφέρθηκε να αγοράσει απεριόριστα ποσά 10ετών κρατικών τίτλων με απόδοση 0,11%. Αύξησε, επίσης, τον όγκο των τακτικών αγορών της ομολόγων μέσω δημοπρασίας - με διάρκεια λήξης από 5 έως 10 χρόνια στα 500 δισ. γιουάν (4,4 δισ. δολάρια) από 450 δισ. γιουάν (3,96 δισ. δολάρια).
Η επιθετική αυτή κίνηση, που αναμένεται να αναχαιτίσει την άνοδο των εγχώριων επιτοκίων, οδήγησε στην υποχώρηση των αποδόσεων για τα περισσότερα κρατικά ιαπωνικά ομόλογα, εξασθενώντας παράλληλα το γεν σε σχέση με ένα καλάθι άλλων νομισμάτων. Το γεν υποχώρησε, μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, σε χαμηλό επίπεδο σχεδόν δύο μηνών έναντι του δολαρίου.
Η έκτακτη αγορά ομολόγων χωρίς όρια και με καθορισμένη απόδοση είναι η πρώτη που γίνεται μετά τις 3 Φεβρουαρίου και η τρίτη που έχει κάνει η Τράπεζα της Ιαπωνίας από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν άρχισε την πολιτική ελέγχου της καμπύλης των αποδόσεων. Είχε προηγηθεί χθες η άνοδος των αποδόσεων των 10ετών κρατικών τίτλων στο 0,105%, που αποτελεί υψηλό επίπεδο 5μήνου και πολύ υψηλότερο από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για μηδενική απόδοση. Η απόδοση των ομολόγων αυτών διαμορφώθηκε σήμερα με το άνοιγμα της αγοράς στο 0,10% αλλά υποχώρησε στο 0,085% μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.
Η άνοδος των αποδόσεων είναι αποτέλεσμα των πωλήσεων ομολόγων από τους επενδυτές, εν όψει των προσδοκιών ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα σταματήσουν τις χαλαρές πολιτικές τους. Αντίστοιχες αυξήσεις των αποδόσεων σημειώθηκαν στις αποδόσεις των αμερικανικών, γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών τίτλων τις δύο τελευταίες εβδομάδες, από τον φόβο ότι η γενική τάση των κεντρικών τραπεζών είναι η περικοπή ή σταδιακή κατάργηση των προγραμμάτων νομισματικής στήριξης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ