«Κανείς δεν είχε δει ποτέ τίποτα παρόμοιο», δήλωσε ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης ενός κλιμακίου αντιμετώπισης της κρίσης στην πόλη Κόρπους Κρίστι, την πρώτη που επλήγη από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ.
Στο Τέξας βρίσκεται από την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ, θέλοντας να βρεθεί κοντά στους κατοίκους της Πολιτείας που πλήττεται σκληρά από τις πλημμύρες που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ, σε μια προσπάθεια να επιδείξει την ενότητα των ΗΠΑ μπροστά σε μια φυσική καταστροφή ιστορικών διαστάσεων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον συντονισμό των επιχειρήσεων που διεξήγαγαν η κυβέρνησή του και οι αρχές της μεγάλης Πολιτείας του αμερικανικού νότου, αντιμέτωπες με μια άνοδο του επιπέδου των υδάτων που σύμφωνα με τον ίδιο έχει πάρει «επικές» διαστάσεις.
«Κανείς δεν είχε δει ποτέ τίποτα παρόμοιο», δήλωσε ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης ενός κλιμακίου αντιμετώπισης της κρίσης στην πόλη Κόρπους Κρίστι, την πρώτη που επλήγη από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «θέλουμε να το κάνουμε καλύτερα απ' ό,τι οποτεδήποτε στο παρελθόν» αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής, ενώ χαιρέτισε το «ομαδικό» πνεύμα που κυριαρχεί στις επιχειρήσεις διάσωσης.
«Θα ανταλλάξουμε συγχαρητήρια όταν τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ.
Ο αμερικανός πρόεδρος είχε στο πλευρό του την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ, η οποία έγινε νωρίτερα σήμερα στόχος χλευαστικών σχολίων στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης επειδή επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο που θα μετέφερε το ζεύγος στη βάση Άντριους όπου περίμενε το προεδρικό αεροσκάφος για να αναχωρήσει για την πλημμυρισμένη περιοχή φορώντας ψηλοτάκουνα, μπουφάν αεροπόρου και γυαλιά ηλίου κάτω από την ομπρέλα της. Τελικά η κυρία Τραμπ άλλαξε τα ψηλοτάκουνα με αθλητικά παπούτσια.
Σύμφωνα με τις αρχές, η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ έχει προκαλέσει τον θάνατο, άμεσα ή έμμεσα, τουλάχιστον έντεκα ανθρώπων, εκ των οποίων ο τελευταίος ήταν ένας βετεράνος αστυνομικός που πνίγηκε, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Χιούστον, τον Σιλβέστερ Τέρνερ.
Η μητροπολιτική περιοχή του Χιούστον —του τέταρτου πολυπληθέστερου αστικού κέντρου των ΗΠΑ, με 2,3 εκατ. κατοίκους στην πόλη και συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των προαστίων του, πάνω από 6 εκατομμύρια πληθυσμό— συνεχίζει να απειλείται από την άνοδο του επιπέδου των υδάτων.
«Είμαστε ακόμη στη φάση της αντίδρασης σε μια επείγουσα κατάσταση, η διάσωση ζωών και η εγγύηση της ασφάλειας των κατοίκων αποτελεί την προτεραιότητα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ένα ανώτερο στέλεχος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA).
Αν χρειαζόταν κάποια απόδειξη για αυτό, οι αρχές της Κομητείας Μπραζόρια, στο νότιο τμήμα του Χιούστον, κάλεσαν μέσω Twitter τους κατοίκους να εγκαταλείψουν αμέσως τα σπίτια τους όταν ένα αντιπλημμυρικό φράγμα στο Κολούμπια Λέικς δεν άντεξε. «Φύγετε αμέσως!», έγραφε η ανάρτηση.
Ορισμένοι κάτοικοι της Κομητείας Γουίνι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το ότι πήγε στην περιοχή τους ο πρόεδρος Τραμπ, κυρίως ψηφοφόροι του.
Στο Χιούστον ωστόσο το αποκορύφωμα των πλημμυρών δεν έχει φθάσει ακόμη: Εκφράζονται φόβοι ότι αυτό θα συμβεί είτε σήμερα είτε την Πέμπτη.
Η καταιγίδα κινείται αργά προς βορειοανατολική κατεύθυνση και αναμένεται ότι θα πλήξει το νοτιοδυτικό τμήμα της Λουιζιάνας, μιας Πολιτείας την οποία ο Τραμπ κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τη Δευτέρα.
Αφού έπληξε τις ακτές του Τέξας τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, ο τυφώνας κατηγορίας 4 υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα.
Πολλές οικογένειες παραμένουν αποκλεισμένες ή παγιδευμένες στα σπίτια τους. Δρόμοι και αυτοκινητόδρομοι βρίσκονται κάτω από το νερό, όπως και πολλά σπίτια, ενώ η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε πολλές περιοχές καθώς οι γραμμές έχουν κοπεί.
Η βροχόπτωση ξεπέρασε κάθε ιστορικό προηγούμενο σε μια τοποθεσία στο νοτιοανατολικό τμήμα του Χιούστον: από το μεσημέρι της Παρασκευής ως σήμερα στις 09:20, έφθασε τα 125 εκατοστά, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ.
Ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε σήμερα ότι φιλοξενεί σε προσωρινά κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών 17.000 και πλέον πληγέντες. Η FEMA από την πλευρά της ανέφερε ότι προσέφερε προσωρινά κατάλυμα σε 30.000 ανθρώπους.
Ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης του Χιούστον, ο Αρτ Ασεβέντο, υπογράμμισε σήμερα ότι οι αστυνομικοί της πόλης διέσωσαν πάνω από 3.500 ανθρώπους. Ωστόσο έως και 450.000 πολίτες ακόμη ενδέχεται να χρειάζονται επείγουσα βοήθεια, σύμφωνα με τη FEMA.
«Περιμένουμε ότι έως και μισό εκατομμύριο» πλημμυροπαθείς στο Τέξας «δικαιούνται ή θα ζητήσουν οικονομική βοήθεια» από τις αρχές, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς στο ραδιοφωνικό δίκτυο KHOU του Χιούστον. «Ξέρουμε ότι ακόμη απέχουμε πολύ από το να έχουμε τελειώσει» με τις προσπάθειες αντιμετώπισης της καταστροφής και χορήγησης βοήθειας στους πληγέντες, πρόσθεσε ο ίδιος.
Την ώρα που οι Αμερικανοί στο Τέξας και σε άλλες περιοχές, προσπαθούν να διασωθούν από τις συνέπειες του τυφώνα Χάρβεϊ, μετρώντας θύματα και καταστροφές, τα οικονομικά επιτελεία καταγράφουν και εκτιμούν την καταστροφή σε επίπεδο κόστους, καθώς η επόμενη μέρα θα είναι εξίσου «άγρια» με το ξέσπασμα του ακραίου καιρικού φαινομένου. Τα στοιχεία που προκύπτουν, σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Morgan Stanley, είναι σοκαριστικά. Ο Χάρβεϊ, μέχρι τώρα, αποδεικνύεται ο 4ος χειρότερος τυφώνας σε επίπεδο κόστους, ενώ η δράση του συνεχίζεται με σφοδρές βροχοπτώσεις σε μεγάλες περιοχές.
Πιο συγκεκριμένα, το κόστος μέχρι στιγμής αποτιμάται μεταξύ 30 και 40 δισ. δολαρίων, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν προς το 40, ίσως και παραπάνω.
Οι εκτιμήσεις δεν είναι αισιόδοξες, καθώς ο τυφώνας Χάρβεϊ έπεσε πάνω στις αμερικανικές ακτές στις 25 Αυγούστου και συνεχίζεται επί τέσσερις ημέρες. Ο τυφώνας Άντριου, που χτύπησε το 1992, διήρκεσε μόλις τρία 24ωρα, προκαλώντας συνολικά ζημιές ύψους 47,8 δισ. δολαρίων. Στην κορυφή, ωστόσο, βρίσκεται ο Κατρίνα, που κόστισε πάνω από 160 δισ. δολάρια.
Οικουμενικός Πατριάρχης: Να είμαστε καλοί και σοφοί διαχειριστές του περιβάλλοντος
Την βαθύτατη θλίψη του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών και τη μεγάλη καταστροφή περιουσιών από τον τυφώνα Χάρβεϊ, εξέφρασε με δήλωσή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
«Η συνεχιζόμενη καταστροφή από τον τυφώνα Χάρβεϊ στην περιοχή των ακτών του Κόλπου του Τέξας και ιδιαίτερα στο Χιούστον, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι μια δραματική υπενθύμιση της τρομακτικής δύναμης της φύσης.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας θρηνεί για την άδικη απώλεια ανθρωπίνων ζωών αλλά και για τις τεράστιες υλικές ζημιές και τη μεγάλη δοκιμασία χιλιάδων οικογενειών. Προσευχόμαστε για την ανάπαυση εκείνων των οποίων η ζωή διεκόπη βιαίως από αυτήν την συμφορά, καθώς επίσης και για την παρηγορία των τεθλιμμένων συγγενικών τους προσώπων.
Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης και της συμπόνιας στην πράξη, και συγχαίρουμε όσους το έχουν ήδη πράξει, να προβληματιστούμε όλοι μας για την ευθύνη μας, ως άνθρωποι, να είμαστε καλοί και σοφοί διαχειριστές του Περιβάλλοντος. Όλοι καλούμαστε να συμμετάσχουμε στη διάσωση και διαφύλαξη του κόσμου μας, είτε μέσω της αντιμετώπισης της καταστροφικής δύναμης αυτών των τυφώνων με έναν καλύτερο περιβαλλοντικό σχεδιασμό, είτε ενασχολούμενοι περισσότερο σοβαρά με το νευραλγικό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και με το πώς αυτή επηρεάζει τον πλανήτη μας» τονίζει μεταξύ άλλων στην δήλωσή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.