
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει την Τρίτη επενδύσεις ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ενέργειας στην Πενσυλβάνια.
Σύμφωνα με το Bloomberg, o Τραμπ αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομέρειες για τις νέες πρωτοβουλίες σε εκδήλωση έξω από το Πίτσμπεργκ, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Οι επενδύσεις, από πληθώρα εταιρειών, θα περιλαμβάνουν νέα data centers, επέκταση της παραγωγής ενέργειας και αναβάθμιση των υποδομών του ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Η εκδήλωση αναμένεται να προσελκύσει έως και 60 κορυφαία στελέχη του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης και της ενέργειας. Μεταξύ αυτών που θα συμμετάσχουν είναι ο Λάρι Φινκ της BlackRock, ο Άλεξ Καρπ της Palantir Technologies, ο Ντάριο Αμοντέι της Anthropic, ο Ντάρεν Γουντς της ExxonMobil και ο Μάικ Γουέρθ της Chevron, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Ο Τζον Γκρέι της Blackstone αναμένεται να ανακοινώσει ένα έργο ύψους 25 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη υποδομών δεδομένων και ενέργειας, καθώς και μια κοινοπραξία για την ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το έργο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 6.000 θέσεις εργασίας ετησίως στον κατασκευαστικό τομέα και 3.000 μόνιμες θέσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΜακΚόρμικ, Τζέικ Μέρφι.
Οι ανακοινώσεις της Τρίτης αποτελούν το τελευταίο βήμα του Τραμπ προς την εκπλήρωση της δέσμευσής του να διασφαλίσει την ηγετική θέση των ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη.
Από την έναρξη της δεύτερης θητείας του, ο πρόεδρος έχει υιοθετήσει μια ευρείας κλίμακας προσέγγιση, που περιλαμβάνει προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων και επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών για νέα έργα.
Νωρίτερα φέτος, ο Τραμπ ανακοίνωσε επενδύσεις 100 δισ. δολαρίων για κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης από τις SoftBank Group, OpenAI και Oracle.
Η κυβέρνησή του έχει επίσης ανακαλέσει τους περιορισμούς της εποχής Μπάιντεν στις εξαγωγές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση της αμερικανικής καινοτομίας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των συμμάχων των ΗΠΑ σε προηγμένη τεχνολογία.
Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στο να διατηρηθεί το αμερικανικό προβάδισμα έναντι της Κίνας στην κούρσα για την υπεροχή στην Τεχνητή Νοημοσύνη.