Η STM, η οποία έχει ανοίξει νέους δρόμους στην παραγωγή στρατιωτικών ναυτικών πλατφορμών στην Τουρκία, ξεκίνησε την παραγωγή του υποβρυχίου STM500 –σχεδιασμένο από Τούρκους μηχανικούς– με τη δοκιμαστική παραγωγή του κύτους πίεσης. Υπό την αιγίδα της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), η STM Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.Ş., έκανε ένα ιστορικό βήμα στην προσπάθεια εθνικής παραγωγής υποβρυχίων της Τουρκίας, να «αναπτύξει την απαραίτητη βιομηχανική υποδομή για το σχεδιασμό και την κατασκευή στρατιωτικών υποβρυχίων με εθνικούς πόρους».
Σχεδιασμένο εξ ολοκλήρου από μηχανικούς STM χρησιμοποιώντας εθνικούς πόρους, το υποβρύχιο έργο STM500 έχει εισέλθει στη φάση παραγωγής δοκιμής κύτους πίεσης. Αυτή θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που μια ιδιωτική εταιρεία στην Τουρκία, θα κατασκευάσει το κύτος πίεσης ενός στρατιωτικού υποβρυχίου. «Το εγχώριο και εθνικό υποβρύχιο STM500 έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη επίσης, τις ανάγκες των φιλικών και συμμαχικών εθνών και θα ενσωματωθεί με τα πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά», αναφέρει η δήλωση του Προέδρου της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) Καθ. Δρ. İsmail Demir.
Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας αναφέραμε:
Μάλιστα τονίζαμε ότι, η χώρα μας θα πρέπει να προβεί άμεσα στην αγορά μικροσυστημάτων απαγόρευσης υποθαλάσσιας προσέγγισης βατραχανθρώπων καθώς και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης-αισθητήρων, προκειμένου να "ντύσει" σε πρώτο χρόνο μικρονήσια μας στο Αιγαίο.
Η τουρκική αμυντική βιομηχανία, συνεχίζει να ενισχύει την ισχύ της με τα νέα συστήματα που έχει αναπτύξει. Οι καινοτομίες που κόβουν την ανάσα στον αέρα, στη στεριά και στη θάλασσα είναι ατελείωτες.
Ο Πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας İsmail Demir, έδωσε πληροφορίες για το στάδιο που έφτασε στο εθνικό έργο υποβρυχίων σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο Demir μοιράστηκε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Ιστορικό βήμα στην εθνική μας υποβρύχια περιπέτεια! Ξεκινάμε την παραγωγική δραστηριότητα του υποβρυχίου STM500, που σχεδιάστηκε από Τούρκους μηχανικούς με εθνικούς πόρους, με τη δοκιμαστική παραγωγή ενός ανθεκτικού σκάφους».
Ο Özgür Güleryüz, Γενικός Διευθυντής της STM, δήλωσε: «Ως η πρώτη εταιρεία μηχανικών στην Τουρκία, που απέκτησε την ικανότητα να κατασκευάζει και να εκσυγχρονίζει υποβρύχια, έχουμε φτάσει σε άλλο ένα ιστορικό ορόσημο. Είμαστε περήφανοι που εγκαινιάζουμε τη δοκιμαστική παραγωγή κύτους πίεσης του υποβρυχίου μας STM500, ως αποτέλεσμα των εθνικών μας μηχανολογικών εργασιών. Συγχαίρω όλους τους συμπαίκτες μου που συνέβαλαν στο υποβρύχιο STM500, το οποίο έχει υψηλές εξαγωγικές δυνατότητες, και ευχαριστώ τον Πρόεδρό μας των Αμυντικών Βιομηχανιών Καθ. Δρ. İsmail Demir για την υποστήριξή του.»
Αδιάλειπτη ανάπτυξη για 30 ημέρες
Το STM500 έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί τόσο σε ανοιχτή θάλασσα όσο και σε ρηχά νερά.
Το STM500 θα είναι εξοπλισμένο με προηγμένα και σύγχρονα συστήματα πολέμου, τα οποία θα περιέχουν εξοπλισμό που θα καλύπτει τακτικές ανάγκες, όπως αναγνώριση και επιτήρηση, επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων και υποβρύχιο πόλεμο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν το μικρών διαστάσεων υποβρύχιο θα έχει εκτόπισμα 550 τόνων, μήκος 42 μέτρα και αυτονομία 4500+ ναυτικών μιλίων, με πλήρωμα 18 ατόμων.
Έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί: Υποβρύχιο πόλεμο, επιχειρήσεις ρηχών υδάτων, επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων, άφεση ναρκών και αποστολές συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης και επιτήρησης.
Εκτός από το 18μελές πλήρωμά του, θα μπορεί να επιχειρεί σε βάθη άνω των 250 μέτρων για 30 ημέρες με ομάδα Ειδικών Δυνάμεων 6 ατόμων, ενώ θα διαθέτει συνολικά 8 βαρέως τύπου τορπίλες και κατευθυνόμενα βλήματα με 4 τορπιλοσωλήνες.
Είναι πασιφανές ότι οι Τούρκοι, ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο, αφού θέλουν διακαώς να έχουν τα “όπλα” να μπλοκάρουν όλα τα ενεργειακά σχέδια Ελλάδος και Κύπρου.
Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός τους, σύμφωνα και με τις δυνατότητες που διαφημίζουν οι ίδιοι, ενώ τα ελληνικά μικρονήσια ( κατοικημένα και μη) θα τεθούν στο στόχαστρο τους.