Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τουρκική πρόκληση με αεροναυτική άσκηση την Τρίτη το πρωί με παράνομη NAVTEX στο βόρειο Αιγαίο

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις αλλά και τις αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Για αύριο έχει εξαγγείλει μέσω παράνομης NAVTEX αεροναυτική άσκηση μεταξύ Λέσβου, Λήμνου και Άη Στράτη, ενω παράλληλα με ΝΟΤΑΜ αμφισβήτησε την δικαιοδοσία της Ελλάδας να διενεργεί επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης. Αφορμή οι ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Ελλάδα για τα περιστατικά ναυαγίων μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή της Σάμου και του Φαρμακονησίου.

Nέα παραίτηση από τη ΝΔ στενού συνεργάτη του Α. Σαμαρά με επιστολή - κόλαφο

Οι αμφισβητήσεις αυτές έρχονται ουσιαστικά ούτε ένα 24ωρο μετά τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους, όπου αφού μίλησε για μια ακόμη φορα για «Τουρκική» μειονότητα στη Θράκη και τα Δωδεκάνησα και για διάλογο όπου όλα τα θέματα του Αιγαίου πακέτο θα συζητηθούν με στόχο μια λύση αμοιβαία επωφελή, kazan kazan, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, κατέληξε να πει πως η ένταξη της Κύπρου όπως είναι στην ΕΕ ήταν ένα λάθος.

Η επισήμανση δε του Χακάν Φιντάν πως προτιμά να γίνονται αυτές οι συζητήσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας «έπιασε τόπο» στην Αθήνα καθώς τέθηκε θέμα στη Βουλή από τον βουλευτή Επικρατείας της Πλεύσης Ελευθερίας κ. Καζαμία, αναγκάζοντας τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να μιλήσει σχετικά: «Θα ήθελα επί της αρχής να τοποθετηθώ για το ζήτημα της ενημέρωσης της Εθνικής Αντιπροσωπείας σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Να υπενθυμίσω ότι μετά την συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου στην Αθήνα με τον Τούρκο ομόλογό μου υπήρξε ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών στις 12 Νοεμβρίου. Θα υπάρξει ενημέρωση κατ’ ιδίαν των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις 11 Δεκεμβρίου. Και στις 12 Δεκεμβρίου συγκαλείται για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Με κάθε σεβασμό, κύριε καθηγητά, να επισημάνω ότι η επίκαιρη ερώτησή σας ερείδεται επί μιας εσφαλμένης προϋπόθεσης. Η εσφαλμένη προϋπόθεση είναι ότι υπήρξαν υψηλές προσδοκίες για τη συνάντηση. Αναφέρετε συγκεκριμένα ότι υπήρξαν χαμηλότερες των προσδοκιών οι δηλώσεις. Και θα ήθελα να επισημάνω ότι ουδέποτε είχαμε υψηλές προσδοκίες. Εκείνο, το οποίο είχαμε επισημάνει με έμφαση είναι ότι θα συνεχιστεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος, διότι έχουμε την πίστη ότι πράγματι είναι προς όφελος των δύο χωρών να υπάρχει ο διάλογος αυτός. Αλλά ουδέποτε θέσαμε έναν πήχη προσδοκιών. Αντιθέτως, εξαρχής είχα τοποθετηθεί -και ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας- ότι εμείς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στον διάλογο, ο οποίος αφορά την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ει μη μόνον εάν υπάρχει σύμπτωση με την απέναντι πλευρά, ότι αυτό θα είναι το ένα και μόνο θέμα, το οποίο θα συζητηθεί στο πλαίσιο των οριοθετήσεων.

Ο Γεραπετρίτης διαφώνησε με τον Φιντάν! "Καμία συζήτηση με την Τουρκία εκτός από την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ"

Άρα, όταν μου ζητείτε να κάνω μία αξιολόγηση για το ποιος είναι ο λόγος, για τον οποίο μπορεί να υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι συζητούνται και άλλα θέματα, είναι πάρα πολύ απλό: Μου ζητείτε να αποδείξω το αδύνατο. Και δυστυχώς θα αναγκαστείτε να αρκεστείτε στον δικό μου λόγο ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση. 

Αλλά πέραν του δικού μου λόγου, υπάρχει και η κοινή λογική κύριε καθηγητά. Στις δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης τόσο εγώ, όσο και ο κύριος Fidan συνομολογήσαμε ότι πράγματι υπήρξε απόκλιση στο ζήτημα, το οποίο αφορά την οριοθέτηση. Και η απόκλιση αυτή, κύριε Καζαμία, οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο. Ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι το μόνο θέμα, το οποίο μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας και να συζητηθεί είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ενώ η θέση της Τουρκίας είναι ότι θα πρέπει να συζητηθούν και αλληλένδετα θέματα που αφορούν την κυριαρχία. Εμείς, λοιπόν, αποκλείουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι υπήρξε ή θα υπάρξει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, πέραν αυτής που αφορά την οριοθέτηση.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του φόβου για το ότι θα διολισθήσουμε εν τοις πράγμασι -εάν δεν προχωρήσουμε στη συζήτηση για την οριοθέτηση- σε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Επί της αρχής να επισημάνω, κύριε βουλευτά, ότι εμείς δεν έχουμε κανένα φοβικό σύνδρομο, διότι δεν πρόκειται ποτέ να διολισθήσουμε. Ο λόγος για τον οποίο αυτή τη στιγμή αισθανόμαστε ότι πραγματικά υπάρχει μια καλή ευκαιρία για την ελληνική πολιτεία να μπει σε συζήτηση για τα δύσκολα θέματα που δεν έχουν λυθεί για 50 χρόνια και αφορούν την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι ακριβώς γιατί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό πεδίο διπλωματικής της ισχύος. Έχει ένα πολύ ισχυρό διεθνές αποτύπωμα, έχει μια ισχυρή άμυνα, η οποία έχει ενισχυθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία και έχει μια οικονομία, η οποία βρίσκεται σε μια σταθερή τροχιά. 

Το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman είναι στην Μεσόγειο και πίσω ακολουθεί το πλοίο Yantar του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού

Εξ αυτού του λόγου η δική μας θέση είναι ότι εξακολουθούμε να πιστεύουμε στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Συνεχίζεται εξάλλου ο Πολιτικός Διάλογος και η Θετική Ατζέντα. Εάν δεν καταστεί δυνατόν να συζητήσουμε για το μεγάλο θέμα, το οποίο πράγματι είναι η μείζων διαφορά μας, και είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, θα φροντίσουμε να διασφαλίσουμε ότι κατά τα λοιπά θα υπάρξει συνέχιση του διαλόγου, έτσι ώστε να μην έχουμε φαινόμενα εντάσεων και κρίσεων στη γειτονιά μας.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Αξιότιμε κύριε καθηγητά, για πρώτη φορά ακούω ότι έχει υψηλή σημειολογία το να ασπάζομαι τον ομόλογό μου, όπως κάνω με όλους τους ομολόγους μου, τους οποίους έχω συναντήσει και έχω μία προσωπική σχέση προς όφελος της πατρίδας μου και όχι προς όφελος της προσωπικής μου σχέσης. Εάν αυτό εσείς το αντιλαμβάνεστε ότι είναι αρνητικής σημειολογίας, τότε έχουμε μία διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. 

Επίσης είπατε κάτι, το οποίο κατά τη γνώμη μου ενέχει μια εγγενή αντίφαση. Την αντίφαση ότι «ξέρετε, διαφωνήσατε και αντί να φύγετε», όπως υπαινίσσεστε, «καθίσατε και συζητήσατε». Με κάθε σεβασμό, να σας πω ότι αυτή είναι η πρόσθετη αξία που έχει εισφέρει ο ελληνοτουρκικός διάλογος με δομημένη μορφή τους τελευταίους 16 μήνες: Ότι μπορούμε να διαφωνούμε στα ζητήματα που διαφωνούμε, αλλά μπορούμε να προχωρούμε τη σχέση μας και να διατηρούμε ένα ανεκτό επίπεδο ανοικτών διαύλων για να μην παράγονται εντάσεις και κρίσεις. Αυτό απαιτεί η διπλωματία. Να σεβόμαστε τις διαφωνίες, αλλά αυτές οι διαφωνίες να μην αποτελούν λόγο έξαρσης και κρίσης. Αυτό είναι, το οποίο πράττουμε ανυποχώρητα, χωρίς καμία απολύτως παραχώρηση ουδέποτε, χωρίς καμία συζήτηση για την κυριαρχία.

Υπαινίσσεστε περί μυστικής διπλωματίας και συνεκμετάλλευσης και παραχωρήσεων. Για τη συνεκμετάλλευση και τις παραχωρήσεις δεν μπορώ να σας πω κάτι άλλο, παρά μόνο ότι σας διαψεύδει η πραγματικότητα. Δεν έχει υπάρξει καμία συνεκμετάλλευση, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως παραχώρηση. Για δε τη μυστική διπλωματία, σας παρακαλώ πάρα πολύ να μην το θέσετε εκ νέου. Δεν νομίζω να έχει υπάρξει ποτέ στη Μεταπολίτευση στην Ελλάδα Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος να ενημερώνει τη Βουλή και να την έχει ενήμερη για κάθε λεπτομέρεια της σχέσης που αναπτύσσεται με την Τουρκία, όπως συμβαίνει στην παρούσα κατάσταση. Και αυτό το γνωρίζετε και εσείς, το γνωρίζει και το κόμμα σας και το γνωρίζουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και η Βουλή. Άρα η μυστική διπλωματία, εν προκειμένω, όχι απλώς δεν υφίσταται, αλλά το αντίθετο. Η ελληνική Βουλή πορεύεται μαζί με την ελληνική κυβέρνηση σε ένα πολύ σημαντικό πεδίο, όπως είναι αυτό των ελληνοτουρκικών σχέσεων. 

Λέτε ότι «μα γιατί συζητάτε, αφού διαφωνείτε σε σχέση με την οριοθέτηση» και ότι «εν τέλει ενδιαφέρεστε για το καλό κλίμα χωρίς ουσία». Θεωρείτε χωρίς ουσία το γεγονός ότι επανεκκίνησαν οι συζητήσεις για το Κυπριακό, το οποίο είναι απότοκο και της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων; Εάν θεωρείτε ότι η επανεκκίνηση της συζήτησης για το Κυπριακό υπό τη σκέπη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία δημιουργεί μια έστω μικρή προοπτική να λυθεί το θέμα του Κυπριακού, είναι κάτι το οποίο δεν είναι απτό, με συγχωρείτε πολύ, κύριε καθηγητά, αλλά διαφωνούμε κάθετα. 

Εάν θεωρείτε ότι το γεγονός ότι έχουν ελεγχθεί οι μεταναστευτικές ροές σε μία περίοδο, κατά την οποία τα μεταναστευτικά ρεύματα απειλούν από διάφορους διαδρόμους λόγω της ευάλωτης κατάστασης που υπάρχει στην υφήλιο και ιδιαίτερα στη δική μας περιοχή, εάν θεωρείτε ότι η συνεργασία στο μεταναστευτικό που έχει μειώσει δραματικά τις ροές είναι κάτι μη απτό, με συγχωρείτε πάρα πολύ. 

Εάν θεωρείτε ότι από εκεί που είχαμε χιλιάδες παραβιάσεις, σήμερα δεν υπάρχουν παραβιάσεις του εναέριου χώρου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις παραβάσεων του FIR, εάν θεωρείτε ότι αυτό δεν έχει αξία και απολείπεται έτσι ο κίνδυνος να έχουμε θερμό επεισόδιο, με συγχωρείτε, διαφωνούμε πολύ. 

Αν θεωρείτε ότι δεν είναι απτό το γεγονός ότι περισσότεροι από 100.000 Τούρκοι επισκέπτες πήγαν στα νησιά μας, επισκέφθηκαν με βάση τη σύντομη θεώρηση, την οποία εξασφάλισε η παρούσα κυβέρνηση και έδωσαν οικονομική ζωή, αλλά βελτίωσαν και την ανθρώπινη σχέση μεταξύ των δύο λαών, τότε με συγχωρείτε, έχουμε διαφορετική αντίληψη. 

Εν τέλει, κύριε καθηγητά, πράγματι διαφωνήσαμε. Χωρίς παραχωρήσεις, χωρίς καμία έκπτωση και χωρίς καμία συζήτηση στην κυριαρχία. Στο μέτρο που διαφωνήσαμε και θεωρείτε ότι διολισθαίνουμε στις θέσεις της Τουρκίας, θεωρείτε ότι πρέπει να σταματήσουμε τη συζήτηση; Εάν έτσι είναι, τότε με συγχωρείτε πολύ, αλλά εσείς είστε που περιέρχεστε σε αντίφαση, διότι εσείς ο ίδιος και το κόμμα σας -και σας τιμώ για τον λόγο αυτό- σταθήκατε στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Βεβαίως και θεωρώ ότι είναι αντίφαση να λέτε ότι, επειδή διαφωνήσαμε στο μείζον ζήτημα, δεν θα πρέπει να συζητάμε τα υπόλοιπα και να προσπαθούμε να βρούμε το πλαίσιο εκείνο, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε το μεγάλο μας θέμα. 

Εμείς κύριε καθηγητά, με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, με σθένος απέναντι στην εθνική θέση, την οποία έχουμε διαμορφώσει επί δεκαετίες, με το διπλωματικό κεφάλαιο, το οποίο είναι μεγαλύτερο από ποτέ, μπαίνουμε με ασφάλεια, με υπερηφάνεια, με αυτοπεποίθηση σε συζήτηση. Και θα πράξουμε εκείνο, το οποίο είναι το εθνικώς συμφέρον».

Tags
Back to top button