«Μεγάλη πολιτική ανευθυνότητα» του Βερολίνου, χαρακτήρισε η Άγκυρα την ενίσχυση της ταξιδιωτικής οδηγίας που έχει εκδώσει η Γερμανία για την Τουρκία, μετά την προφυλάκιση ενός Γερμανού ακτιβιστή.
«Το να στέλνεις ένα μήνυμα (στους Γερμανούς πολίτες) που λέει ότι η μετάβαση στην Τουρκία δεν είναι ασφαλής, είναι μεγάλη πολιτική ανευθυνότητα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Με μικροπολιτικούς υπολογισμούς (…) να προσπαθείς να βλάψεις τις οικονομικές σχέσεις, να προσπαθείς να εγείρεις αμφιβολίες στους γερμανούς επενδυτές, αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε σε συνέντευξη Τύπου την Άγκυρα για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίες, όπως είπε, «απομακρύνουν την Τουρκία από την κοινωνία των ευρωπαϊκών αξιών» και των αξιών του ΝΑΤΟ.
Ο Καλίν διαμαρτυρήθηκε για τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών και άλλες, επίσης επικριτικές, που έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες άλλοι γερμανοί αξιωματούχοι.
«Πιστεύουμε πως αυτές οι άτοπες δηλώσεις είναι ένα είδος επένδυσης εσωτερικής πολιτικής καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στη Γερμανία», είπε, αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Καταδικάζουμε σθεναρά τις δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες οι (γερμανοί) πολίτες που επισκέπτονται την Τουρκία δεν είναι ασφαλείς. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο».
Ο Καλίν δήλωσε πως η Άγκυρα ενδιαφέρεται να διατηρήσει καλές σχέσεις με το Βερολίνο, υπενθυμίζοντας τη σημασία των οικονομικών σχέσεών τους. «Είχαμε πάντα καλές σχέσεις με τη Γερμανία, και θέλουμε αυτό να συνεχίσει. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο ενός αμοιβαίου σεβασμού και συμφερόντων», είπε. «Η Γερμανία είναι για εμάς ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος».
Ο γερμανός ακτιβιστής Πέτερ Στόιτνερ συνελήφθη στις 5 Ιουλίου μαζί με άλλους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Ιντίλ Εσέρ, ενώ συμμετείχε ως εκπαιδευτής σε ένα σεμινάριο στην Κωνσταντινούπολη.
Κατηγορήθηκε ότι «διέπραξε έγκλημα εξ ονόματος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», κατά την ορολογία που χρησιμοποιούν οι τουρκικές αρχές για να χαρακτηρίσουν τους οπαδούς του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι υποκίνησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ή και τους κούρδους αυτονομιστές του PKK.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ