Φάκελος Τουρκία • 17/03/2022 - 17:07
Τουρκία: Φιλοκυβερνητική εφημερίδα τα «ψέλνει» στον Τζέφρι Πάιατ
«Δυσφορία» ΗΠΑ για τον «νέο αέρα» στις σχέσεις Άγκυρας – Αθήνας
Για «δυσφορία» του απερχόμενου πρέσβη των ΗΠΑ στη Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, στο «θετικό κλίμα» που δημιουργεί στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας η πρόσφατη συνάντηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, κάνει λόγο η τουρκική εφημερίδα Star, όπως αναφέρεται στο
«Τον ενόχλησε η θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Περίεργη δήλωση» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, σχολιάζοντας πως : «Oι ΗΠΑ ενοχλήθηκαν από τη θετική ατμόσφαιρά που επιτεύχθηκε με τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη»
Το δημοσίευμα προβάλλει τις τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού διπλωμάτη υπέρ της χώρας μας, σημειώνοντας πως με αυτές επιχειρεί «να διαλύσει τον άνεμο συνεργασίας» ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα.
«Σε αντίθεση με το θετικό κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ μίλησε για ένταση των δύο χωρών» σχολιάζει το δημοσίευμα, παραβλέποντας την έως σήμερα επιθετική ρητορική της Άγκυρας κατά της χώρας μας.
Κάνοντας λόγο για «προσβλητική» συμπεριφορά, το δημοσίευμα αναφέρθηκε στις τελευταίες δηλώσεις του κ.Πάιατ, για την Ελλάδα και τη θέση της στην περιοχή.
«Η Ελλάδα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας και απολαμβάνει τη στήριξη των ΗΠΑ σε σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η επιθετική ρητορική της Τουρκίας» σημείωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, σε συζήτηση για την εξέλιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου για την Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο που συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας.
Ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι η Ελλάδα ανέκαμψε από μία δεκαετή και πλέον οικονομική κρίση με επιτυχία. «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου εργάστηκα στενά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και της Ελλάδας στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας στον τομέα της οικονομίας, της εξασφάλισης πολιτικής σταθερότητας, αλλά και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής», είπε. Τόνισε ότι ειδικότερα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής έγιναν σημαντικά βήματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία τώρα στην ουκρανική κρίση έχει μεγάλη σημασία καθώς η Β. Μακεδονία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ.