Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Τουρκία: Επεισοδιακές διαδηλώσεις μετά την ακύρωση της εκλογής του δημάρχου Βαν

Διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από υποστηρικτές του εκλεγμένου δημάρχου στο Βαν έγιναν την Τρίτη μετά την ακύρωση της εκλογής του, ενώ σημειώθηκαν συγκρούσεις με την Αστυνομία.

Την Τρίτη η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας ακύρωσε την εκλογή του υποψηφίου του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM), Αμπντουλάχ Ζεϊντάν, στην πόλη στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Αν και ο Ζεϊντάν εξελέγη στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής με ποσοστό 55,51% έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Αμπντουλαχάτ Αρβάς, που έλαβε το 27,15% των ψήφων, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε να ανακηρύξει δήμαρχο τον εκλεκτό του AKP.

Τουρκία: Στις φλόγες πολυώροφο κτήριο - 25 οι νεκροί

O Ζεϊντάν μπορεί να ασκήσει έφεση εντός τριών ημερών.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, με έγγραφο που κατέθεσε την τελευταία στιγμή πριν από τις εκλογές, ισχυρίστηκε ότι ο Ζεϊντάν στερείται πολιτικών δικαιωμάτων λόγω παλαιότερης καταδίκης του, παρά το γεγονός ότι είχε κάνει προηγουμένως δεκτή την υποψηφιότητα του.

Το DEM σε ανακοίνωσή του μιλά για «πολιτικό πραξικόπημα που ξεκίνησε με παρέμβαση της κυβέρνησης. Εκτός από το DEΜ, στην απόφαση αντέδρασε και ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ, ο οποίος είπε ότι στήνεται παγίδα στους πολίτες του Βαν και ακυρώνεται η βούλησή τους.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ που είπε απλώς ότι το ζήτημα είναι νομικό και εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της περιφερειακής εκλογικής επιτροπής.

Την ίδια ώρα, το ΑΚΡ κατέθεσε ένσταση στο τοπικό γραφείο της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής κατά της εκλογής των συνυποψηφίων για τον δήμο του Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, Σερά Μπουτζάκ και Ντογάν Χατούν. Οι συνυποψήφιοι του φιλοκουρδικού κόμματος DEM έλαβαν το 64,09% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής. Η σχετική προθεσμία λήγει στις 7 Απριλίου.

Τον Αύγουστο του 2019, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, απομακρύνθηκαν σε 48 δήμους της νοτιοανατολικής Τουρκίας οι δήμαρχοι του HDP και στη θέση τους διορίστηκαν κυβερνητικοί τοποτηρητές. Μεταξύ των δήμων αυτών ήταν και οι τρεις μητροπολιτικοί δήμοι του Ντιγιάρμπακιρ, του Βαν και του Μάρντιν.

Ποιος είναι ο Αμπντουλάχ Ζεϊντάν

Στο παρελθόν ο Ζεϊντάν είχε εκλεγεί βουλευτής από το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 7 Ιουνίου και την 1η Νοεμβρίου του 2015.

Στις 4 Νοεμβρίου 2016 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση για «βοήθεια σε παράνομη οργάνωση» και 3 χρόνια, 1 μήνα και 15 ημέρες φυλάκιση για «προπαγάνδα υπέρ παράνομης οργάνωσης».

Η ποινή φυλάκισης του Ζεϊντάν ακυρώθηκε από το Ανώτατο Εφετείο και αποφυλακίστηκε στις 6 Ιανουαρίου 2022.

 

Tags
Back to top button