Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Τουρισμός: Παρατηρήθηκε αύξηση κατά 15,7% στις διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις το πρώτο 3μηνο στα 2,8 εκατομμύρια

Με μεγάλη αύξηση έναντι του πρώτου τριμήνου του 2023 έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2024 για τις διεθνείς αφίξεις στη χώρα, όπως φανερώνουν τα στοιχεία των αεροδρομίων και των συνοριακών σταθμών.

Το σύνολο των διεθνών αεροπορικών και οδικών αφίξεων στην Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου έφτασε τα 2,84 εκατομμύρια με αύξηση κατά 15,7% έναντι των 2,45 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2023, με βάση την επεξεργασία από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Ειδικότερα, ως προς τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις από τα στοιχεία των αεροδρομίων προκύπτει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024, καταγράφηκαν 1,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση κατά +18,7% ή επιπλέον 253 χιλ. αφίξεις. Διψήφιο ποσοστό ανόδου, στο +10,1% καταγράφηκε στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Ελ. Βενιζέλος με 788 χιλιάδες αεροπορικές αφίξεις, ενώ στο +8,1% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό ανόδου στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με 255 χιλιάδες αφίξεις. Στην Κρήτη, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου σημειώθηκε αύξηση κατά 11% με τις αεροπορικές αφίξεις να φτάνουν τις 169 χιλ. και στο αεροδρόμιο των Χανίων καταγράφηκαν 94 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 11%.

Οδικές Αφίξεις

Όσον αφορά τις διεθνείς οδικές αφίξεις, το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφηκαν 1,2 εκατομμύρια έναντι  1,1 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +12% ή επιπλέον 133 χιλ. οδικές αφίξεις. Aύξηση καταγράφηκε από όλες τις γειτονικές χώρες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 με εξαίρεση τη Βόρεια Μακεδονία που σημείωσε μείωση κατά 3,8% με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνoνται σε 315 χιλιάδες.

Το ΙΝΣΕΤΕ αναλύει και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις του πρώτου διμήνου της χρονιάς, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος: Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά +24,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκαν στα 570 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατά 60,2%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 304 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ μειώθηκαν κατά -0,9% και διαμορφώθηκαν στα 261 εκατ. ευρώ.

Δείκτες ποιότητας

Ως προς τους δείκτες ποιότητας ξενοδοχείων της Ελλάδας και ανταγωνιστών της το πρώτο τρίμηνο του 2024, η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 87%, όπως καταγράφεται από το ΙΝΣΕΤΕ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 86% και στην τρίτη θέση η Τουρκία, η Ιταλία και η Ισπανία με 85% αντίστοιχα. Στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 82%. Στη χώρα μας, τα ξενοδοχεία 5 αστέρων έχουν την υψηλότερη βαθμολογία με 90%. Το GRΙ ήταν 88% για τα ξενοδοχεία 4 και 3 αστέρων ενώ στην τελευταία θέση βρίσκονται τα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων με 86%. Στην κατηγορία σχέση ποιότητας-τιμής με 87% αξιολογούνται τα ξενοδοχεία 5, 3 και 1-2 αστέρων, ενώ έπονται τα ξενοδοχεία 4 αστέρων με 86%.

Επισημαίνεται εδώ ότι οι δείκτες ικανοποίησης υπολογίζονται από την ReviewPro, εταιρεία που ειδικεύεται στην μέτρηση της online φήμης των ξενοδοχείων. Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται για κάθε ξενοδοχείο, μέσω ανάλυσης των μεταβλητών που συνδέονται με τις αναρτήσεις σχολίων πελατών σε εκατοντάδες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες σχολιασμού ξενοδοχείων και ιστοσελίδες OTAs (online travel agents – διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία). Δείκτες άνω του 80% δηλώνουν θετική εμπειρία.

Tags
Back to top button