Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τούρκοι ειδικοί για Σαντορίνη: Το νησί βιώνει σεισμοθύελλα

Οι επαναλαμβανόμενες δονήσεις στο Αιγαίο, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν προκαλέσει την ανησυχία και της αντίπερα όχθης.

Το Παρατηρητήριο Kandilli της Τουρκίας ανέφερε ότι 650 σεισμοί έχουν σημειωθεί στη Σαντορίνη και τα περίχωρά της από τις 31 Ιανουαρίου 2025. Ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός αναφέρθηκε ότι ήταν 5,1, ανακοινώθηκε ότι σημειώθηκαν 70 σεισμοί μεγέθους 4 και άνω.

Το Παρατηρητήριο Kandilli του Πανεπιστημίου Boğaziçi, το Περιφερειακό Κέντρο Παρακολούθησης Σεισμών και Τσουνάμι, το οποίο δημοσίευσε έκθεση μετά τους σεισμούς στην περιοχή, ανέφερε ότι το ρήγμα Σαντορίνης-Αμοργού έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεγάλους καταστροφικούς σεισμούς και προειδοποίησε ότι η περιοχή έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει κατολισθήσεις και τσουνάμι.

Στην έκθεση που συνέταξε, το Αστεροσκοπείο Καντίλλη ανέλυσε τους σεισμούς που σημειώθηκαν γύρω από το νησί της Σαντορίνης από το παρελθόν μέχρι σήμερα και επέστησε την προσοχή στο τσουνάμι που θα μπορούσε να συμβεί μετά από μια πιθανή ηφαιστειακή έκρηξη.

Η έκθεση, η οποία ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί πολλές ηφαιστειακές εκρήξεις στη Σαντορίνη κατά τη διάρκεια της ιστορίας και ότι έχουν προκληθεί ορισμένα γεγονότα τσουνάμι, ανέφερε: «Οι περίοδοι ηφαιστειακής δραστηριότητας που καταγράφηκαν το 1707-1711, το 1866-1870 και το 2011-2012 δείχνουν ότι η περιοχή είναι σε συνεχή γεωδυναμική κίνηση».

Αναφέρεται ότι το ηφαίστειο Columbo, που βρίσκεται περίπου 7 χιλιόμετρα βόρεια της Σαντορίνης, είναι ένα «ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο» και «οι εκροές αερίων και οι παραμορφώσεις του βυθού στο ηφαίστειο υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός μεγάλου γεωθερμικού συστήματος. Ο σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ το 1956 είναι ο μεγαλύτερος στην περιοχή. Ήταν ένας από τους σεισμούς και δημιούργησε τσουνάμι», όπως αναφέρθηκε στην έκθεση.

Η έκθεση για το ενδεχόμενο τσουνάμι του Αιγαίου Πελάγους αναφέρει ότι: «Η σεισμική δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο εδώ και αρκετό καιρό εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους όσον αφορά το σχηματισμό τσουνάμι. Οι σεισμοί, ειδικά όταν συμβαίνουν στον βυθό της θάλασσας, μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι εκτοπίζοντας μάζες νερού. Επιπλέον, η ενεργή ηφαιστειακή δομή με υποθαλάσσιες κατολισθήσεις μπορεί επίσης να προκαλέσει τσουνάμι».

«ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ»

Η έκθεση ανέφερε, "Η δραστηριότητα του σεισμού και οι αλλαγές της στάθμης της θάλασσας στην περιοχή παρακολουθούνται συνεχώς. Είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις κατά των τσουνάμι που μπορεί να προκληθούν από σεισμούς, κατολισθήσεις κ.λπ. που μπορεί να συμβούν στην περιοχή." Στον σεισμό της Αμοργού που σημειώθηκε στο Νότιο Αιγαίο το 1956, σχηματίστηκε ένα κύμα ύψους 2,5 μέτρων στο νησί Κιλιμλί (Κάλυμνος), μια πλημμυρική περιοχή 1,5 km οριζόντια από την ακτή και τις πόλεις Ünye (İos), İncirli (Νίσυρος) , Batnaz (Πάτνος), Papazlık ( Σοβαρές υλικές ζημιές παρατηρήθηκαν στα νησιά Τήλος (Τήλος) και Λειψοί (Λειψοί), το κύμα τσουνάμι έφτασε το 1 μέτρο στη Φετιγιέ, η απόσταση πλημμύρας καταγράφηκε στα 250 μέτρα.

Tags
Back to top button