Για ακόμη μία φορά βρίσκεται υποψήφιος για την πρωθυπουργία της Ρωσίας ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατόπιν σχετικής πρότασης του Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.
Ο Μεντβέντεφ είχε διατελέσει τα τελευταία έξι χρόνια πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ πριν αναλάβει την πρωθυπουργία είχε διατελέσει πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τέσσερα χρόνια.
Σήμερα η ρωσική κυβέρνηση, με βάση το ρωσικό Σύνταγμα υπέβαλλε την παραίτηση της στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, οποίος και ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων από την ημέρα που η ρωσική κυβέρνηση υποβάλλει την παραίτηση της, ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να καταθέσει την πρόταση του για τον νέο υποψήφιο πρωθυπουργό, την οποία η Κρατική Δούμα οφείλει να εξετάσει σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Στις 4 Μαΐου ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας, ο Ιβάν Μέλνικοφ, είχε δηλώσει στο πρακτορείο TASS ότι οι Ρώσοι βουλευτές ενδέχεται να εξετάσουν την πρόταση στις 8 Μαΐου στην ολομέλεια της βουλής, εφόσον μέχρι την ημερομηνία αυτή έχει κατατεθεί η σχετική πρόταση.
Την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού παρουσιάζει ο ίδιος ο αρχηγός του κράτους ή ο πληρεξούσιος εκπρόσωπος του στην Κρατική Δούμα. Στην συνεδρίαση που ακολουθεί, ο υποψήφιος για την πρωθυπουργία οφείλει να παρουσιάσει τις βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις της νέας κυβέρνησης. Πριν γίνει η αναγκαία συζήτηση, ο υποψήφιος πρωθυπουργός απαντά στα ερωτήματα των βουλευτών για χρονικό διάστημα το οποίο ορίζει η Κρατική Δούμα, το οποίο ωστόσο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 λεπτά.
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων αποφαίνονται για την υποψηφιότητα του προτεινόμενου πρωθυπουργού. Η υποψηφιότητα του εγκρίνεται εφόσον έχει συγκεντρώσει την πλειοψηφία των βουλευτικών ψήφων.
Μετά την έγκριση της υποψηφιότητας του από την Κρατική Δούμα, ο πρωθυπουργός σε διάστημα όχι μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας, πρέπει να παρουσιάσει στον πρόεδρο τις προτάσεις του για την διάρθρωση των οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας και να προτείνει επίσης τις υποψηφιότητες των αντιπροέδρων της κυβέρνησης όπως και των υπουργών που θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση.