Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Το «ύστατο χαίρε» στον Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεόφυτο - Την Εξόδιο τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (Βίντεο)

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024 η εξόδιος ακολουθία του Μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Νεοφύτου στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στην Σόφια.

Ο πνευματικός πατέρας των Ορθοδόξων Χριστιανών της Βουλγαρίας πέθανε την περασμένη Τετάρτη σε ηλικία 78 ετών μετά από μακρά ασθένεια.

Η είδηση της εκδημίας του Πατριάρχη προσέλκυσε στη Σόφια θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, καθώς και πλήθος πιστών από όλη τη χώρα.

Το σώμα του μακαριστού Πατριάρχη, καλυμμένο από ένα χρυσοκέντητο ύφασμα, βρισκόταν στο κέντρο του καθεδρικού ναού Αλεξάντερ Νιέφσκι της Σόφιας, ενώ οι καμπάνες ηχούσαν πένθιμα.

Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, συγχοροστατούντων Ιεραρχών της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, αλλά και Αρχιερέωνπου εκπροσώπησαν άλλες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

Στη Σόφια μετέβη και παρέστη της Εξόδιου Ακολουθίας και ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Επιφάνιος, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η παρουσία του.

Για το αν υπάρχει κίνδυνος να γίνει η εξόδιος ακολουθία γεωπολιτικός «καυγάς» από την παρουσία του Μητροπολίτη Κιέβου ερωτήθη χθες Παρασκευή ο Μητροπολίτης Βάρνας κ. Ιωάννης, ο οποίος απάντησε πως: «Πρόκειται για ένα πολύ συγκεκριμένο, δύσκολο θέμα, αλλά πάντα αξιολογούμε τις ενδοεκκλησιαστικές μας σχέσεις σε όλα. Επειδή η Εκκλησία είναι χωρισμένη από το κράτος, και όπως λέει ο Άγιος Φώτιος ο Μέγας, σε αυτές τις σχέσεις εκκλησίας και κράτους, η εκκλησία είναι πιο σιωπηλή. Βεβαίως η γραμμή είναι πολύ λεπτή. Υπάρχει ένα λεπτό σημείο πως θα υπάρχει ένα άτομο, του οποίου το καθεστώς δεν έχουμε αποφασίσει. Αυτό είναι το πρόσωπο που εκπροσωπεί την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία - ο Μητροπολίτης Επιφάνιος, ο οποίος δεν προσκλήθηκε από εμάς, αλλά καταλαβαίνω ότι θα παρίσταται. Μπορεί να αναστατώσει ορισμένους ανθρώπους αν συμμετάσχει στην εξόδιο ακολουθία».

Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Ιωάννης πρόσθεσε: «Βασιζόμαστε πάντα στη συνοδική φωνή της αγίας Εκκλησίας και είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι σε τέτοιες στιγμές συμμορφωνόμαστε πραγματικά με τους κανόνες της Εκκλησίας και πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν ακριβέστεροι σε αυτά τα θέματα, γιατί επηρεάζουν τον λαό του Θεού σε μεγάλο βαθμό. Το θέμα του σχίσματος στην Εκκλησία μας είναι επώδυνο και δεν έχει φύγει τελείως. Χρειάζεται σύνεση και ελπίζω αύριο όλοι να έχουν τη σύνεση να κάνουν το καθήκον τους. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά όταν πρόκειται για κανονικό καθεστώς και όταν για την συγκεκριμένη Εκκλησία δεν έχουμε αποφασίσει για τέτοιο θέμα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Βεροίας κ. Παντελεήμων.

Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός είναι η κυρίαρχη θρησκεία της Βουλγαρίας, με το 85% των 6,7 εκατομμυρίων κατοίκων της.

«Ο Νεόφυτος θα μείνει στη μνήμη μας ως ένας άψογος κληρικός, ως υποστηρικτής της Ορθοδοξίας και της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ως ένας άνθρωπος που εργάστηκε για ενότητα και ενοποίηση», δήλωσε ο Ρόζεν Ζελιάζκοφ, επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης.

Mετά το πέρας της Εξοδίου Ακολουθίας, με τη συνοδεία πομπής κλήρου και λαού η σορός του μακαριστού Πατριάρχη κυρού Νεοφύτου μεταφέρθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Κυριακής, όπου ενταφιάστηκε.

Η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει μεταξύ των μελών της έναν προσωρινό Πατριάρχη, έως ότου το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο εκλέξει τον διάδοχο του Νεόφυτου μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες.

 

Tags
Back to top button