Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το τρομερό ψύχος τον χειμώνα του 1940 στην Ελλάδα εν μέσω πολέμου

Στην καθιερωμένη πρόγνωσή του για τον καιρό της 28ης Οκτωβρίου, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, παρουσίασε τα φαινόμενα που μαίνονταν σε Ελλάδα και Ευρώπη εν μέσω αρχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της ιταλικής εισβολής στη χώρα.

Πως θα είναι ο καιρός το χειμώνα σύμφωνα με 8 παγκόσμια προγνωστικά κέντρα-Ο "απρόβλεπτος" Μάρτιος

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κολυδάς, παραφράζοντας σχετικούς χάρτες, σημείωσε: «Στις δύο παραπάνω εικόνες γίνεται μία σύγκριση των χειμώνων που προηγήθηκαν του 1940, οι οποίοι ήταν πολύ ήπιοι, ενώ αυτοί που ακολούθησαν (1940-45) ήταν ιδιαίτερα ψυχροί».

«Με βάση τα υπάρχοντα αρχεία, από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων και στο μεγαλύτερο διάστημα του Νοεμβρίου, στο μέτωπο επικράτησε ένας πλούσιος σε βροχές φθινοπωρινός καιρός, χωρίς ωστόσο να λείψουν τα χιόνια στις ορεινότερες περιοχές. Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, διαδοχικά κύματα ψύχους προκάλεσαν σφοδρές κακοκαιρίες, με βροχές και κυρίως με χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Τον Δεκέμβριο έφτασαν αέριες μάζες πολικής προέλευσης, όχι μόνο στα όρια της Βαλκανικής, αλλά ακόμη νοτιότερα και επηρέασαν τα πεδία των μαχών».

«Ελάχιστες θερμοκρασίες -19 βαθμούς και -20 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκαν στη Μοσχόπολη (επαρχία Κορυτσάς) σε ύψος 1200 μέτρων. Τα κύματα ψύχους προέρχονταν από εισβολή ψυχρών αέριων μαζών από τα Βαλκάνια και ακόμη βορειότερα. Οι ισχυροί αντικυκλώνες δημιουργούσαν ευνοϊκές συνθήκες στο να μπορέσουν πολικής προέλευσης αέριες μάζες να κατέβουν προς την περιοχή μας» συνέχισε ο κ. Κολυδάς.

Τα κυριότερα κύματα ψύχους, που σημειώθηκαν, είναι τα ακόλουθα:

  • 21 Νοεμβρίου - 4 Δεκεμβρίου
  • 7 - 17 Δεκεμβρίου
  • 24 - 30 Δεκεμβρίου
  • 9 - 14 Μαρτίου 
  • 5 - 15 Απριλίου.

 

Tags
Back to top button