Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Το τουρκικό άρμα μάχης Altay οδεύει σε νέες καθυστερήσεις και είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας σύμφωνα με τον πόλεμο της Ουκρανίας

Το πολυδιαφημισμένο σύμβολο των φιλοδοξιών της Τουρκίας για μια αυτάρκη αμυντική βιομηχανία, κύριο άρμα μάχης Altay, έχει βυθιστεί σε καθυστερήσεις, σκάνδαλα διαφθοράς, ευνοιοκρατία και αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη σημασία του στα μελλοντικά πεδία μαχών.

Αρχικά λανσαρισμένο στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και σχεδιασμένο να εξοπλίσει τον τουρκικό στρατό με εκατοντάδες εγχώρια παραγόμενα υπερσύγχρονα άρματα μάχης, το πρόγραμμα  Altay έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες αποτυχίες.

Η Bild πανηγυρίζει για την αρπαγή των Ελληνικών σπιτιών από τους Γερμανούς!

Ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι αποδίδουν δημόσια τις καθυστερήσεις σε τεχνικά ζητήματα και σε ένα φερόμενο λάθος στην επιλογή μιας τοποθεσίας παραγωγής, οι παρασκηνιακοί πολιτικοί ελιγμοί και οι εσωτερικές διαμάχες μεταξύ επιχειρηματιών κοντά στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου και πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

Ο Φουάτ Τοσιάλι, πρόεδρος της τουρκικής αμυντικής εταιρείας BMC, η οποία θα παράγει το άρμα μάχης, έδωσε την δική του άποψη  στα προβλήματα που μαστίζουν το έργο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στις 17 Απριλίου 2025.

Ο Τοσιάλι επέκρινε την αρχική επιλογή του Καράσου, μιας παράκτιας πόλης στη βορειοδυτική Τουρκία, ως ακατάλληλη τοποθεσία για εγκαταστάσεις παραγωγής αρμάτων μάχης.

 «Δεν ήταν βιώσιμη», είπε ο Τοσιάλι, εξηγώντας ότι η απόσταση του χώρου από τους παραδοσιακούς κόμβους αμυντικής κατασκευής της Τουρκίας δυσκόλευε την προσέλκυση και διατήρηση εξειδικευμένων εργαζομένων.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Τοσιάλι πίεσε για την μετεγκατάσταση του χώρου παραγωγής όχι λόγω στρατηγικών ανησυχιών, αλλά επειδή η γη στο Καράσου είχε αποκτήσει σημαντική αξία, και προτίμησε να κεφαλαιοποιήσει το δυναμικό της σε ακίνητα παρά να τη χρησιμοποιήσει για την δημιουρία εργοστασίου.

Ο Τοσιάλι είπε ότι η εταιρεία BMC έχει έκτοτε μεταφέρει τις βασικές της δραστηριότητες παραγωγής στην Αριφιγιέ, μια καλύτερα εξοπλισμένη στρατιωτική βιομηχανική ζώνη.

Τόνισε ότι η Τουρκία πλέον διαθέτει «τα πιο προηγμένα κέντρα δοκιμών στον κόσμο», όπου οι εισαγόμενοι κινητήρες από τη Νότια Κορέα υποβάλλονται επί του παρόντος σε αυστηρές δοκιμές υπό ακραίες συνθήκες.

Σύμφωνα με πολλαπλές πηγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, η πολιτική ευνοιοκρατία έπαιξε βασικό ρόλο στην ιστορία του Altay.

Όταν η τουρκική κυβέρνηση ανέθεσε τη σύμβαση παραγωγής του άρματος μάχης Altay στην BMC, μια εταιρεία που ανήκε εν μέρει εκείνη την εποχή στον επιχειρηματία Ε.Σανσάκ, έναν πιστό στον Ερντογάν, αμέσως προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την ανταγωνιστικότητα της διαδικασίας.

 Ο Σανσάκ αργότερα πούλησε το μερίδιό του στην Tosyalı Holding, έναν άλλο όμιλο με στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα του ΑΚΡ.

Ινδία-Πακιστάν στα πρόθυρα της πυρηνικής καταστροφής! Ο Μόντι έκλεισε το νερό του Ινδού

Οι παρατηρητές λένε ότι η μετάβαση δεν ήταν ομαλή, αφού οι εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των εταιρειών, οι διαμάχες για τα δικαιώματα χρήσης γης στο Καρασού, και τα αποκλίνοντα συμφέροντα μεταξύ των μετόχων επιβράδυναν τη λήψη αποφάσεων σε μια εποχή που το έργο απαιτούσε ταχεία δράση.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2018 να μισθώσουν το κρίσιμο εργοστάσιο κατασκευής πυρομαχικών αρμάτων μάχης στο Arifiye στην BMC για 25 χρόνια χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, τροφοδότησε περαιτέρω κατηγορίες για ευνοιοκρατία.

Παρά τα γενναιόδωρα κυβερνητικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένης μιας επενδυτικής επιδότησης 50 εκατομμυρίων δολαρίων και εκτεταμένων επιχορηγήσεων γης, η BMC παρήγαγε λίγα  πρωτότυπα άρματα μάχης τα επόμενα επτά χρόνια.

Αρχικά, το Altay σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιεί γερμανική τεχνολογία, ιδίως κινητήρες από την MTU Friedrichshafen GmbH και κιβώτια ταχυτήτων από την Renk, τους ίδιους προμηθευτές που φτιάχνουν τα άρματα μάχης Leopard 2A4, που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

 Δεδομένου ότι η εννοιολογική ανάπτυξη του Altay αντικατόπτριζε πιστά την απόδοση και τη επιχειρησιακή φιλοσοφία του Leopard 2A4, τα γερμανικά συστήματα θεωρήθηκαν ως η φυσική επιλογή για το εγχώριο έργο.

Ωστόσο, υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα λόγω του άδηλου εμπάργκο όπλων της γερμανικής κυβέρνησης που ξεκίνησε ως αντίδραση στις στρατιωτικές επεμβάσεις της Τουρκίας στη Συρία τα προηγούμενα χρόνια.

Οι προσπάθειες αντικατάστασης του γερμανικού κινητήρα με μια νοτιοκορεατικό, έφεραν τις δικές τους προκλήσεις.
Αν και οι νοτιοκορεατικές Doosan και S&T Dynamics συμφώνησαν το 2023 να προμηθεύσουν 101 κινητήρες στην Τουρκία, η ενσωμάτωσή τους στο σχεδιασμό του άρματος δεν ήταν απρόσκοπτη.

Τούρκοι αναλυτές άμυνας σημειώνουν ότι η αντικατάσταση κινητήρων συχνά απαιτεί σημαντικούς επανασχεδιασμούς του κύτους, των συστημάτων ψύξης και των μηχανισμών εξισορρόπησης του άρματος, καθυστερώντας περαιτέρω το πρόγραμμα.

«Αρχικά θα χρησιμοποιήσουμε νοτιοκορεατικούς κινητήρες για τα πρώτα άρματα μάχης Altay.

Ωστόσο, είναι πανομοιότυποι με τα δικά μας σχέδια, χρησιμοποιώντας ένα αρθρωτό σύστημα . Καθώς τα άρματα μάχης θα υποβάλλονται σε συντήρηση στο μέλλον, θα αντικαταστήσουμε σταδιακά τους εισαγόμενους κινητήρες με εγχώριας παραγωγής.

 Με λίγα λόγια, τώρα κατασκευάζουμε μόνοι μας τόσο τους κινητήρες όσο και τις μονάδες ισχύος μας. Ευτυχώς, δεν εξαρτόμαστε πλέον από ξένους προμηθευτές», δήλωσε αρχικά ο Τοασαλί.

Παρά τις επίσημες δηλώσεις που διατυμπανίζουν την επικείμενη άφιξη ενός εγχώριου συστήματος μετάδοσης κίνησης, γνωστού ως κινητήρα Batu, οι Τούρκοι και οι ξένοι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί.

Ο τουρκικός κινητήρας Batu δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις δοκιμές αντοχής των 10.000 ωρών, ένα κρίσιμο ορόσημο για την επιχειρησιακή ανάπτυξη.

Ο βουλευτής Ογκούζ Σαλιτσί  από το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) προειδοποίησε ότι χωρίς έναν πλήρως τουρκικής κατασκευής κινητήρα, το Altay θα παραμείνει λειτουργικά εξαρτημένο από την ξένη τεχνολογία.

 Ο Σαλιτσί προχώρησε περαιτέρω, επικρίνοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης: «Στα αμυντικά συστήματα, το ζήτημα δεν είναι πόσο «γηγενές» είναι το ποσοστό. Αυτό που έχει σημασία είναι η επιχειρησιακή ανεξαρτησία. Εάν το πιο κρίσιμο υποσύστημά σας είναι ξένο, βρίσκεστε στο έλεος της πολιτικής βούλησης μιας άλλης χώρας».

Εξέφρασε επίσης τη βαθιά ανησυχία του για το γεγονός ότι το έργο κατασκευής αρμάτων μάχης Altay είναι προσκολλημένο σε ξεπερασμένα πολεμικά δόγματα.

«Ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια. Συγκρούσεις όπως ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν δείξει ότι τα παραδοσιακά κύρια άρματα μάχης είναι ευάλωτα σε φθηνά drones και προηγμένα αντιαρματικά συστήματα», τόνισε ο ίδιος.

Ο Σαλιτσί προειδοποίησε ότι μέχρι τη στιγμή που η διαμόρφωση Altay T2, εξοπλισμένη με σύγχρονες αναβαθμίσεις επιβίωσης, θα τεθεί σε λειτουργία γύρω στο 2028, το έργο μπορεί ήδη να κυνηγά ξεπερασμένες έννοιες.

Ακόμα κι αν η παραγωγή αυξηθεί σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα ( τρία άρματα μάχης το 2025, 11 το 2026, 41 το 2027 και 30 το 2028) παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του άρματος μάχης.

Ο Ανίλ Σαχίν , ερευνητής της αμυντικής βιομηχανίας, εξέφρασε την ανησυχία του ότι το Altay μπορεί ήδη να υστερεί σε σχέση με τις παγκόσμιες τάσεις.

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ κινούνται προς άρματα μάχης διαμετρήματος 130 χιλιοστών και ακόμη και 140 χιλιοστών, ενώ το Altay επιμένει στα 120 χιλιοστά», είπε ο ίδιος.

Επεσήμανε ότι ο σύγχρονος πόλεμος περιλαμβάνει ολοένα και περισσότερο απειλές από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και περιφερόμενα πυρομαχικά, έναντι των οποίων η παραδοσιακή θωράκιση παρέχει περιορισμένη προστασία.

«Το Altay είναι ένα σύγχρονο άρμα μάχης, αλλά ο ίδιος ο ορισμός του «άρματος μάχης» αλλάζει ραγδαία», είπε ο Σαχίν.

«Πρέπει σύντομα να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε τις δικές μας ιδέες για το «μελλοντικό κύριο άρμα μάχης». Διαφορετικά, διακινδυνεύουμε να πολεμήσουμε τους πολέμους του αύριο με τα όπλα του χθες», ανέφερε ο ίδιος.

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εκθέσεις παρουσιάζουν τώρα άρματα μάχης εξοπλισμένα με δευτερεύοντα πυροβόλα  30 χιλιοστών, ραντάρ AESA και ενσωματωμένες άμυνες για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δυνατότητες που το Altay δεν θα διαθέτει μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η πιο προηγμένη διαμόρφωση T2, η οποία προβλέπεται όχι νωρίτερα από το 2028.

Το παρατεταμένο χρονοδιάγραμμα δεν είναι απλώς μια τεχνική αμηχανία, αλλά έχει σημαντικές στρατηγικές συνέπειες.

 Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να αναδεικνύει την ευπάθεια των βαρέων τεθωρακισμένων σε drones και πυρομαχικά ακριβείας, οι τεθωρακισμένες δυνάμεις της Τουρκίας κινδυνεύουν να καταστούν ξεπερασμένες πριν καν ολοκληρωθεί ο πολυαναμενόμενος εκσυγχρονισμός τους.

Από οικονομικής άποψης, οι επιπτώσεις στο κόστος είναι σοβαρές. Άνθρωποι του κλάδου εκτιμούν ότι η ανάπτυξη και η καθυστερημένη παραγωγή έχουν ωθήσει το κόστος μονάδας πολύ υψηλότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Η ενσωμάτωση νέων κινητήρων, ο επανασχεδιασμός συστημάτων και η δημιουργία πρόσθετων κέντρων δοκιμών έχουν διογκώσει περαιτέρω τον προϋπολογισμό.

Το άρμα μάχης Altay υποτίθεται ότι θα ήταν σύμβολο της τουρκικής  εθνικής υπερηφάνειας και τεχνολογικής υπερηφάνειας.

 Αντίθετα, έχει γίνει έμβλημα του πώς οι πολιτικές εμπλοκές, οι στρατηγικοί λανθασμένοι υπολογισμοί και η τεχνολογική αδράνεια μπορούν να εκτροχιάσουν ακόμη και τα πιο φιλόδοξα αμυντικά έργα.

Tags
Back to top button