Μια νέα φορητή συσκευή μπορεί να εντοπίσει καρκινικό ιστό μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Καρκίνος – Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να κάνει την χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός όγκου ταχύτερη, ασφαλέστερη και ακριβέστερη, ενώ ελπίζουν ότι θα αποφευχθεί η “αβεβαιότητα” από το γεγονός ότι ίσως να μην έχουν αφαιρεθεί όλοι οι όγκοι στην επέμβαση.
Τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας και δοκιμών, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine, υποδηλώνουν ότι η αυτή η νέα τεχνολογία είναι ακριβής στο 96% των περιπτώσεων!
Το MasSpec Pen, όπως ονομάζεται, εκμεταλλεύεται τον μοναδικό μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων. Η προσπάθειά τους να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν σημαίνει ότι η εσωτερική τους χημεία είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του υγιούς ιστού.
Πως δουλεύει
Το “στυλό” ακουμπάει επάνω σε έναν “ύποπτο” όγκο και απελευθερώνει ένα μικροσκοπικό σταγονίδιο νερού. Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται μέσα στα ζωντανά κύτταρα μετακινούνται μέσα στο σταγονίδιο, το οποίο στη συνέχεια απορροφάται πίσω από το στυλό για ανάλυση.
Η πένα είναι συνδεδεμένη σε ένα φασματόμετρο μάζας, που μετράει την μάζα χιλιάδων χημικών ουσιών κάθε δευτερόλεπτο. Παράγει ένα χημικό δακτυλικό αποτύπωμα που λέει στους γιατρούς αν ο όγκος που ακουμπάει στο στυλό εκείνη την στιγμή είναι υγιής ιστός, ή καρκίνος.
Το δύσκολο για τους χειρουργούς είναι να βρουν τα όρια μεταξύ του καρκινικού και του φυσιολογικού ιστού. Σε μερικούς όγκους είναι προφανή, αλλά σε άλλους τα όρια μεταξύ υγιών και ασθενών ιστών μπορεί να είναι συγκεχυμένα. Το στυλό έρχεται να βοηθήσει τους γιατρούς να εξασφαλίσουν ότι κανένας καρκινικός όγκος δεν πρόκειται να μείνει πίσω, μετά από μια επέμβαση για αφαίρεση όγκων.
Διότι αν αφαιρεθεί πολύ λίγος ιστός, τότε τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα σε εκείνο το σημείο θα αναπτυχθούν σε έναν άλλον όγκο. Από την άλλη, αν αφαιρεθούν περισσότερα κύτταρα από τα καρκινικά, μπορεί να προκληθεί βλάβη, ιδιαίτερα σε όργανα όπως ο εγκέφαλος.
Η Livia Eberlin, επίκουρη καθηγήτρια χημείας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Austin, δήλωσε στο BBC: “Αυτό που είναι συναρπαστικό γι’ αυτή την τεχνολογία είναι το πόσο καλά ανταποκρίνεται σε μια κλινική ανάγκη. Το εργαλείο είναι κομψό και απλό και μπορεί να βρίσκεται στα χέρια των χειρουργών σε σύντομο χρονικό διάστημα”.
Δοκιμές
Η τεχνολογία δοκιμάστηκε σε 253 δείγματα ως μέρος της μελέτης. Το σχέδιο είναι να συνεχιστούν οι δοκιμές για να βελτιωθεί η συσκευή προτού εφαρμοστεί σε χειρουργικές επεμβάσεις μέσα στο επόμενο έτος.
Το στυλό αναλύει επί του παρόντος ένα κομμάτι ιστού 1,5 χιλιοστών, αλλά οι ερευνητές έχουν ήδη αναπτύξει στυλό με ακόμα πιο λεπτεπίλεπτα αισθητήρια όργανα και πιστεύουν ότι θα είναι σε θέση να ανιχνεύουν καρκινικούς ιστούς μεγέθους μόλις 0,6 χιλιοστών. Το καθεαυτό στυλό είναι φθηνό, αλλά το φασματόμετρο μάζας είναι ακριβό και ογκώδες.
Η δρ Eberlin είπε: “Το εμπόδιο είναι το φασματόμετρο μάζας, σίγουρα. Σχεδιάζουμε ένα φασματόμετρο μάζας που είναι λίγο μικρότερο, φθηνότερο και προσαρμοσμένο για αυτή την εφαρμογή που μπορεί να περιστρέφεται μέσα και έξω από τα δωμάτια”.
Ο James Suliburk, ένας από τους ερευνητές και επικεφαλής της ενδοκρινικής χειρουργικής στο Baylor College of Medicine, δήλωσε: “Κάθε φορά που μπορούμε να προσφέρουμε στον ασθενή μια μεγαλύτερης ακρίβειας, πιο γρήγορη και ασφαλέστερη χειρουργική επέμβαση, αυτό θέλουμε να κάνουμε.
Αυτή η τεχνολογία και τα τρία”.
iatropedia.gr