Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Το σχέδιο Ερντογάν για "πριονισμό" της καρέκλας του Σίσι στην Αίγυπτο-Οι τραγικές συνέπειες για Ελλάδα-Ισραήλ

Η Τουρκία κινείται δυναμικά και γρήγορα προς την ευρύτερη Μέση Ανατολή, με σκοπό να αποκαταστήσει την επιρροή της από την οθωμανική εποχή και να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στον μουσουλμανικό κόσμο.

Η Τουρκία, ένα κυρίως σουνιτικό μουσουλμανικό έθνος, ηγείται ενός ισλαμιστικού καθεστώτος υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για χρόνια, ο Ερντογάν έχει οδηγήσει αργά την Τουρκία σε μια θέση ώστε να αμφισβητεί αποτελεσματικά οποιονδήποτε πιθανό περιφερειακό αντίπαλο, διατηρώντας παράλληλα τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ στο περιθώριο των μεγαλεπήβολων και ρεβανσιστικών-φιλοδοξιών του Προέδρου της.

Θέμα χρόνου ο πόλεμος! Πακιστάν: «Η Ινδία θα μας επιτεθεί σε 24-36 ώρες»

Το περιφερειακό παιχνίδι εξουσίας της Τουρκίας στη Συρία και εκείθεν

σήμερα.

Η Άγκυρα ήταν αυτή που αρχικά ζήτησε την απομάκρυνση του Μουαμάρ Καντάφι από τη Λιβύη, με το σκεπτικό ότι ήταν δικτάτορας που δεν εκπροσωπούσε τη βούληση του λαού του.

Ομοίως, οι μυστικές δυνάμεις του Ερντογάν συνέβαλαν σημαντικά στον εξοπλισμό και την εξόπλιση των ισλαμιστικών τρομοκρατικών δικτύων που είχαν κηρύξει ιερό πόλεμο εναντίον του Σύριου δικτάτορα Μπασάρ αλ-Άσαντ καθ' όλη τη διάρκεια του βάναυσου Συριακού Εμφυλίου Πολέμου.

Πράγματι, η Τουρκία ήταν ο κύριος χορηγός της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), του ισλαμιστικού δικτύου που ανέτρεψε τον Άσαντ τους τελευταίους μήνες του 2024.

Σήμερα, με τους συμμάχους της να είναι υπεύθυνοι για τη χώρα, η Τουρκία εδραιώνει τη θέση της στην περιοχή  και στρέφει το βλέμμα της στον επόμενο στόχο της.

Με τη Συρία στο χέρι, η Τουρκία στρέφει αθόρυβα την "προσοχή της" στην Αίγυπτο  όπου εδρεύει  η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η μητρική ομάδα  που εμφανίστηκε το 1928 και η οποία δημιούργησε τη σύγχρονη ισλαμιστική τρομοκρατική απειλή.

Από την ανατροπή του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι το 2012, η ​​κοσμική κυβέρνηση της Αιγύπτου αγωνίζεται να κρατήσει αυτό το θηρίο μακριά από την εξουσία στο αρχαίο έθνος-κράτος.

Η Τουρκία, ωστόσο, σκοπεύει να το απελευθερώσει.

Η κρίση των προσφύγων στη Γάζα απειλεί να αποδυναμώσει την Αίγυπτο

Η Άγκυρα ωστόσο λαμβάνει βοήθεια - αν και πιθανώς ακούσια - από την Ιερουσαλήμ.

Καθώς το Ισραήλ επιδιώκει να καταστρέψει την υποστηριζόμενη από το Ιράν τρομοκρατική ομάδα Χαμάς που έχει στρατοπεδεύσει στη Λωρίδα της Γάζας, η αδυναμία ή η απροθυμία των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) να διεξάγουν μια πιο χειρουργική, πόρτα-πόρτα, αντιτρομοκρατική επίθεση στη Γάζα έχει οδηγήσει σε μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

Δεν απειλεί...θα το κάνει πράξη ο Ερντογάν! "Προχωράμε για δύο κράτη στην Κύπρο"

Οι μαζικοί βομβαρδισμοί ύποπτων στόχων της Χαμάς που βρίσκονται μέσα και ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό εκεί έχουν προκαλέσει κρίση προσφύγων, με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Γάζας χωρίς σπίτια,απεγνωσμένους  και έτοιμους να εγκαταλείψουν τη λωρίδα.

Για τον σκοπό αυτό, η Ιερουσαλήμ -ευλόγως φοβούμενη τον ισλαμισμό ομάδων όπως η Χαμάς και με στόχο την εγκατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας- καλωσορίζει μια έξοδο Παλαιστινίων προσφύγων από αυτήν.

Κάποιοι έχουν εικάσει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ ενθαρρύνει κρυφά τους πρόσφυγες να κατευθυνθούν προς τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ κατέκτησε το Σινά από την Αίγυπτο το 1967, αλλά από μεγαλοψυχία και πραγματική επιθυμία για διαρκή ειρήνη με το Κάιρο, οι Ισραηλινοί επέστρεψαν την έρημο πίσω στους Αιγύπτιους.

Η σημερινή κυβέρνηση του Καΐρου έχει μετακινήσει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων και αρμάτων μάχης στα συνοριακά περάσματα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ροές προσφύγων.

Γιατί;

Δύο είναι οι λόγοι.

Πρώτον, η Αίγυπτος δεν θέλει να αντιμετωπίσει μια κρίση προσφύγων. Μετά τους αραβοϊσραηλινούς πολέμους του 1948 και του 1967, δεκάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν την αμφισβητούμενη περιοχή, εγκαταστάθηκαν στα αραβικά κράτη γύρω από τη Μέση Ανατολή.

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν έφυγαν ποτέ και δημιούργησαν πολιτικά προβλήματα για τους οικοδεσπότες τους - κυρίως προσπαθώντας να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Ιορδανίας το 1970.

Δεύτερον, το Κάιρο κατανοεί ότι μέσα στις ροές προσφύγων από τη Γάζα υπάρχουν δεκάδες σκληροτράχηλοι, καλά οπλισμένοι μαχητές της Χαμάς.

Αυτοί οι μαχητές πιθανότατα θα συνδεθούν με την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και θα μπορούσαν ακόμη και να εξαπολύσουν μια επανάσταση εναντίον της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης Σίσι στην Αίγυπτο.

Οι ισλαμιστές μαχητές θα εκμεταλλευτούν την υπάρχουσα δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης της Αιγύπτου, κάτι που έχει ιστορικό προηγούμενο.

Το 2011, κατά τη διάρκεια της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, η φιλοαμερικανική δικτατορία της Αιγύπτου υπό τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ ανατράπηκε και αντικαταστάθηκε από την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Μόλις ανέλαβε την εξουσία, η Μουσουλμανική Αδελφότητα προσπάθησε να μετατρέψει την Αίγυπτο σε μια σουνιτική αραβική εκδοχή του Ιράν.

Έρχονται προβλήματα! Η Αμερική μπορεί να απέχει μόλις λίγες εβδομάδες από ένα ισχυρό οικονομικό σοκ

Ευτυχώς για την περιφερειακή σταθερότητα, ο αιγυπτιακός στρατός παρενέβη, ανατρέποντάς την.

Ωστόσο, δεδομένης της μακροχρόνιας παρουσίας και της ισχυρής υποστήριξης που απολαμβάνει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το Κάιρο δεν μπορεί ποτέ να χαλαρώσει την επαγρύπνησή του.

Επίσης δεν μπορεί να επιτρέψει στα μεγάλα αποσταθεροποιητικά στοιχεία τύπου Χαμάς που εγκαταλείπουν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα να βρουν μια νέα βάση επιχειρήσεων σε αιγυπτιακό έδαφος.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Εδώ είναι που η Τουρκία επανεμφανίζεται σε αυτή την τρομερή διαμάχη.

Αντιτιθέμενη στο στρατιωτικό καθεστώς του Καΐρου και βυθισμένη σε εδαφικές διαμάχες με την Αίγυπτο για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα, η Άγκυρα θέλει να εξαλείψει οριστικά το πρόβλημα.

Φυσικά, η Άγκυρα είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένη τόσο με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο όσο και με τη Χαμάς.

Υποδαυλίζοντας το χάος στην Αίγυπτο και χρησιμοποιώντας Ισλαμιστές που εγκαταλείπουν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα ως μέσο για την ανατροπή του Σίσι , η Τουρκία παίζει το απόλυτο παιχνίδι εξουσίας.

Ο δόλιος Ερντογάν

 Ακόμα και καθώς ο Ερντογάν χαμογελάει και προσποιείται ότι είναι εταίρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης, η σχέση μεταξύ του καθεστώτος του Ερντογάν και της Αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι πολύ βαθιά για να αγνοηθεί.

Η Τουρκία παίζει ένα περίπλοκο παιχνίδι. Αλλά είναι ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να επιτύχει τη μεγάλη φιλοδοξία του Ερντογάν να αποκαταστήσει την Τουρκία ως έδρα εξουσίας στον ισλαμικό κόσμο.

Για τους συμμάχους των Αμερικανών στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, αυτό θα έπρεπε να είναι ένας εφιάλτης εν όψει.

Ωστόσο, κανείς δεν φαίνεται να αναγνωρίζει δημόσια αυτή την ανησυχία.

Οι συνέπειες για Ελλάδα-Ισραήλ

Με τους τουρκόφιλους τζιχαντιστές  εγκατεστημένους στη Συρία και ένα άλλο ισλαμικό καθεστώς στην Αίγυπτο, η Άγκυρα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σε θέση να εξαλείψει το Ισραήλ και να επιτεθεί κατά της Ελλάδας επιχειρώντας να επιβάλλει την "Γαλάζια Πατρίδα" σε ΝΑ Μεσόγειο και Αιγαίο και αναβιώνοντας την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Τι καλύτερο χαρακτηριστικό για την πρώην και ίσως για τη νέα- Οθωμανική Αυτοκρατορία από το να έχει την αναγνώριση ότι ήταν η μουσουλμανική δύναμη που εξαφάνισε το Ισραήλ;

Ιδιαίτερα για την χώρα μας τυχόν ανατροπή του Σίσι και εγκαθίδρυση κυβέρνησης στην Αίγυπτο ελεγχόμενης από την Τουρκία, τα πράγματα θα έπαιρναν πολύ άσχημη τροπή για τα Εθνικά μας θέματα.

Σε τέτοια περίπτωση ο Χαφτάρ θα εγκαταλειπόταν από την Αίγυπτο και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο θα έπαιρνε σάρκα και οστά, ενώ η Τουρκία θα προέβαινε σε χάραξη της ΑΟΖ της με την νέα Αιγυπτιακή κυβέρνηση, κλέβοντας την ΑΟΖ του Καστελορίζου , μπαίνοντας σφήνα μεταξύ Κυπριακής και Ελληνικής ΑΟΖ.

Τέλος η χώρα μας θα απειλείτο και από την κατεύθυνση της Αιγύπτου, όπου ο Ερντογάν θα φρόντιζε να αποκτούσε στρατιωτικές βάσεις στα πρότυπα της Λιβύης και εσχάτως της Συρίας.

Tags
Back to top button