Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πανάρχαιο Κάστρο Ρωγών στην Πρέβεζα και ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο εσωτερικό του

Η ακρόπολη στην οποία είναι χτισμένο το Κάστρο Ρωγών ή Κάστρο Βουχετίου βρίσκεται σε χαμηλό λόφο μεταξύ Νέας Κερασούντας και Πέτρας, του νομού Πρεβέζης. Στη νότια και δυτική πλευρά του ρέει ο ποταμός Λούρος…


Το Βουχέτιο ιδρύθηκε από το Βούχετο, γιο του Εχέτου, που ήταν μυθικός βασιλιάς από την Ήπειρο και ήταν το επίνειο στον Αμβρακικό του αποικιακού κράτους των Ηλείων, με πρωτεύουσα την Πανδοσία στην πεδιάδα του Αχέροντα.. Οι πρώτες οχυρώσεις της ακρόπολης έγιναν τον 5ο π.Χ. αιώνα, ενώ η ακμή του χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ. πριν την καταστροφή του από τους Ρωμαίους. Ο οικισμός πήρε το όνομα Ρωγοί ή Αρωγοί, επειδή κατά το Μεσαίωνα έδινε καταφύγιο και βοήθεια (αρωγή) στους πληθυσμούς των παραλίων κατά τη διάρκεια εχθρικών επιδρομών, κυρίως από Σλάβους και Βουλγάρους.

Κατά την περίοδο του Δεσποτάτου της Ηπείρου (13ος-14ος αιώνας μ.Χ.) το σύνολο της αρχαίας οχύρωσης επισκευάστηκε και κατασκευάστηκε Βυζαντινή Ακρόπολη με πυλίδες και ισχυρούς πύργους, τμήματα της οποίας σώζονται σε εντυπωσιακό ύψος. Στα αξιοσημείωτα ότι το Κάστρο των Ρωγών αποτέλεσε ιστορικό, διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Το 1449 το Κάστρο καταλείφθηκε από τους Τούρκους. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το καθολικό της Κοίμησης της Θεοτόκου της Μονής Ρωγών, το οποίο χτίστηκε στα ερείπια παλαιότερου ναού και σύμφωνα με τη σωζόμενη κτητορική επιγραφή, ανοικοδομήθηκε και τοιχογραφήθηκε τον 17ο αιώνα.

Tags
Back to top button