Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το νέο μη επανδρωμένο υποβρύχιο αυτόνομο όχημα της Τουρκίας-Πως και πόσο επηρεάζει την υποθαλάσσια κυριαρχία στο Αιγαίο;

Ο τομέας του υποβρύχιου πολέμου στο Αιγαίο είναι μεγάλης σημασίας για την τελική έκβαση ναυτικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο και καθοριστικός για την άμυνα των νησιών μας,για τον λόγο αυτό η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής την κυριαρχία της στον εν λόγω τομέα  κυρίως χάρη στα υπερσύγχρονα  υποβρύχια κλάσης 214 που διαθέτει, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, ΠΙΠΙΝΟΣ, ΜΑΤΡΩΖΟΣ, ΚΑΤΣΩΝΗΣ.

Το Τουρκικό ανθυποβρυχιακό  πρόγραμμα

Η Τουρκία σε αντιστάθμισμα προχώρησε στην εκπόνηση κατασκευής υποβρυχίων της ,σύμφωνα με το οποίο θα τίθενται σε λειτουργία κάθε χρόνο ένα από τα συνολικά  6 υποβρύχια κλάσης Reis που  θα παραδοδθούν στο τουρκικό ναυτικό έως το 2027.

Το αρχικό πρόγραμμα παράδοσης των υποβρυχίων είναι: 

TCG Piri Reis – 2022
TCG Hizir Reis – 2023
TCG Murat Reis – 2024
TCG Aydin Reis – 2025
TCG Seydi Ali Reis – 2026
TCG Selman Reis – 2027

Επίσης οι Τούρκοι ανέπτυξαν το που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ειδικές δυνάμεις και μπορεί να μεταφέρει έως και 6 άτομα, για διεξαγωγή επιχειρήσεων στο Αιγαίο, ενώ , αναβαθμίζοντας την απειλή κατά των υποβρυχίων μας σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="tr" dir="ltr">🛡️🇹🇷STM500 ve Sualtı İntikal Vasıtası konsepti<br><br>🔸STM500 üzerinde Sualtı İntikal Vasıtası ile 6 adede kadar Özel Kuvvetler personeli taşınabilecek<br>🔸Sualtı İntikal Vasıtası&#39;nı insansız hale getirebilmek için çalışmalar devam ediyor<br>🔗<a href="https://t.co/vbv0LSJQJx">https://t.co/vbv0LSJQJx</a> <a href="https://t.co/D3nZPUCNNF">pic.twitter.com/D3nZPUCNNF</a></p>&mdash; Defence Turk (@Defence_Turk) <a href="https://twitter.com/Defence_Turk/status/1593153465626378240?ref_src=twsrc%5Etfw">November 17, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

όπως ονομάζει , ένα νέο μη επανδρωμένο υποβρύχιο αυτόνομο ρομποτικό όχημα σε σχήμα και μέγεθος τορπίλης, προκειμένου να αμφισβητήσει την υποθαλάσσια κυριαρχία  στο Αιγαίο;

Η χρήση  άλλωστε μη επανδρωμένων συστημάτων, ρομπότ και αυτόνομων συστημάτων για στρατιωτικές και πολιτικές ανάγκες έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη.

Η ASELSAN εργάζεται επίσης σε πλατφόρμες που θα χρησιμοποιηθούν ευρέως στο πεδίο της μάχης του μέλλοντος, οι οποίες μπορούν να ελέγχονται εξ αποστάσεως και που έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις και να τις  εφαρμόζουν μόνες τους.

ΗΗ εν λόγω τουρκική εταιρεία  η οποία έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία με λύσεις όπως υποβρύχια ακουστικά και σόναρ, συστήματα αντιμέτρων τορπιλών και τορπιλών, δημιουργεί λύσεις που συνδυάζουν αυτές τις δυνατότητες με υποβρύχια μη επανδρωμένα συστήματα.

Τα μη επανδρωμένα υποβρύχια συστήματα στον τομέα της άμυνας

Οι λύσεις που αναπτύχθηκαν χρησιμοποιούνται στην άμυνα πλοίων και υποβρυχίων και στην προστασία κρίσιμων λιμανιών και παράκτιων υποδομών. Με την αποστολή αυτόνομων υποβρυχίων οχημάτων σε ανοιχτά κρίσιμα λιμάνια, μπορεί να εντοπιστεί η απειλή του εχθρού που πλησιάζει.

Επιπλέον, επιθέσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με υποβρύχια αυτόνομα οχήματα χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το προσωπικό. Τα εχθρικά στοιχεία μπορούν να εξουδετερωθούν με οχήματα που περιέχουν εκρηκτικά ή πυρομαχικά.

Αυτά τα οχήματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε υποβρύχιες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αφού τα  υποβρύχια αυτόνομα οχήματα μπορούν να συμβάλλουν στον εντοπισμό αεροσκάφους που έπεσε στη θάλασσα.

Αυτά τα οχήματα χρησιμοποιούνται σε τομείς όπως η ανίχνευση ναρκών, η αναγνώριση και η καταστροφή και η συνοδεία στόλου.

Η ατζέντα της ASELSAN περιλαμβάνει λύσεις για υποβρύχια επιτήρησηε που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για αμυντικούς όσο και για επιθετικούς σκοπούς.

Η εταιρεία έχει σχεδιάσει ένα αυτόνομο όχημα επιφανείας που θα συμβάλει στην κάλυψη αυτών των αναγκών.
Με τα προϊόντα που θα παράγει στον τομέα αυτό, η ASELSAN στοχεύει να παρέχει σημαντικές τακτικές δυνατότητες στα ναυτικά στοιχεία των φίλων και συμμάχων χωρών, ιδιαίτερα των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι μελέτες για την παροχή στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό με αυτόνομα επιφανειακά και υποθαλάσσια θαλάσσια οχήματα που έχουν αναπτυχθεί με εγχώρια μέσα.

Πως και κατά πόσο θα επηρεαστούν οι υποθαλάσσιες επιχειρήσεις στο Αιγαίο

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι Τούρκοι επιχειρούν με υποβρύχια, αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου, UAV, υποβρύχια ρομποτικά οχήματα να αντισταθμίσουν την υποθαλάσσια  ναυτική κυριαρχία της Ελλάδας.

Το νέο ρομποτικό υποβρύχιο όχημα της ASELSAN λειτουργώντας στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας με τα υπόλοιπα συστήματα και μέσα που προαναφέραμε, εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει έναν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος και θα πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής από εμάς.

Λειτουργώντας ως μέσο επιτήρησης των τουρκικών λιμανιών στα μικρασιαστικά παράλια,  σε κάποια απόσταση από αυτά, θα δυσχεράνει την διενέργεια  αιφνιδιαστικής αμφίβιας καταδρομικής επιχείρησης των φιλίων δυνάμεων.

Επίσης σε περίπτωση πόντισης ναρκών από το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό, είτε για απαγόρευση εξόδου τουρκικών ναυτικών δυνάμεων από λιμάνι των μικρασιατικών παραλίων, είτε στα πλαίσια απαγόρευσης θαλάσσιας πρόσβασης σε φίλια ακτή νησιού μας, το τουρκικό ρομποτικό όχημα θα μπορεί να δώσει αξιόπιστες λύσεις.

Στον τομέα της έρευνας και διάσωσης η συμβολή τους θα είναι σημαντική, όπως εξόχως σημαντική θα είναι η υποβρύχια  και κυρίως ανέξοδη και πολυεπίπεδη επιτήρηση του  βυθού  του Αιγαίου.

Τέλος  η χρήση τους σε ρόλο προπομπου τουρκικών ναυτικών δυνάμεων εκτιμούμε ότι θα δύναται να μετριάσει τις απώλειες από την δράση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

 

 

 

 

Tags
Back to top button