Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το μόνο πυρηνικό αεροπλανοφόρο εκτός ΗΠΑ ανήκει στη Γαλλία!

Τον Σεπτέμβριο του 1970, η γαλλική κυβέρνησε ενέκρινε την κατασκευή δύο πυρηνικών αεροπλανοφόρων για να αντικαταστήσουν τα δύο αεροπλανοφόρα κλάσης Clemenceau τα οποία υπήρχαν από την δεκαετία του '50. Ωστόσο, το πρόγραμμα CVN της Γαλλίας έχει ταλαιπωρηθεί ποικίλα από πολιτικές αντιπαραθέσεις και τεχνικά προβλήματα που αφορούν το πλοίο και τα αεροσκάφη του. Το πρώτο σκάφος της κλάσης, το Charles de Gaulle, παραδόθηκε τον Απρίλιο του '89 και καθελκύστηκε το '94. Ωστόσο, δεν τέθηκε σε λειτουργία μέχρι τον Μάιο του 2001 λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό και κάποιων προβλημάτων στην κατασκευή του. Το 2003, το πλοίο δεν ήταν ακόμη πλήρως λειτουργικό και ούτε τότε είχε αποκτήσει ομάδα αεροσκαφών. Σήμερα βέβαια, αποτελεί τη ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου και πήρε το όνομα του από τον Γάλλο πολιτικό και στρατηγό Charles de Gaulle. Το αεροπλανοφόρο αποτελεί το μόνο πυρηνικό του είδους του που κατασκευάστηκε εκτός ΗΠΑ. 

Η απόλυτη σύγκριση μεταξύ των Queen Elizabeth και Ford Class

Τα προβλήματα

Όταν ολοκληρώθηκε το Charles de Gaulle δεν ήταν ικανό να επιχειρήσει τα E-2C Hawkey αεροσκάφη λόγω σημαντικών λαθών στις διαστάσεις που υπολογίστηκαν. Μεταξύ του 1999 και του 2000, το κατάστρωμα πτήσης επεκτάθηκε κατάλληλα και προστέθηκαν και άλλα σημαντικά εξαρτήματα. Σήμερα, το αεροπλανοφόρο επιχειρεί μοντέρνα Rafale πολλαπλών ρόλων, τα οποία είναι ειδικά τροποποιημένα για ναυτική χρήση. Προηγουμένως έπλεε με μία ομάδα 20 Super Etendard.

Το Δεύτερο Αεροπλανοφόρο

Υπήρχαν προοπτικές για ένα δεύτερο (πιθανών μη πυρηνικό) πλοίο της Charles de Gaulle κλάσης, αφού ασκήθηκε πίεση από το ναυτικό της χώρας. Πιθανότατα το πλοίο θα ονομάζονταν Richelieu ή Clemenceau, ωστόσο δεν κατασκευάστηκε ποτέ λόγω ανεπαρκής χρηματοδότησης. Την εκάστοτε χρονική περίοδο, ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο δεν είχε καμία πολιτική ούτε δημόσια υποστήριξη για μία τόσο ακριβή επένδυση. 

Για αυτό το Queen Elizabeth είναι το καλύτερο αεροπλανοφόρο εκτός ΗΠΑ

Το Charles de Gaulle είναι εξοπλισμένο με υπόστεγο για 20 με 25 αεροσκάφη (καλύπτει σχεδόν την μισή ομάδα) και κουβαλάει τις ίδιες μονάδες αντιδραστήρα με την κλάση υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων Le Trimphant. Ο αντιδραστήρας αυτό επιτρέπει πέντε χρόνια συνεχής λειτουργίας στους 25 κόμβους χωρίς την ανάγκη ανεφοδιασμού. 

Πρόσφατα υπήρξαν σχέδια για την κατασκευή ενός νέου γαλλικού αεροπλανοφόρου, παρόμοιου με αυτά της βρετανικής κλάσης Queen Elizabeth, ωστόσο τα σχέδια αυτά τελικά εγκαταλείφθηκαν. 

 

Tags
Back to top button