Ερώτηση για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, δέχθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μετά το τέλος της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Ξέρετε ότι στην Ελλάδα όπως και στην Τουρκία, υπάρχει απόλυτη διάκριση ανάμεσα στην δικαστική και την εκτελεστική εξουσία. Η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως αυτόνομη και ανεξάρτητη και τις αποφάσεις της είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε, εμείς τις σεβόμαστε», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Το μόνο που μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα από την πλευρά μας -όμως αυτό δεν αποτελεί κρίση επί του συγκεκριμένου ζητήματος αλλά πολιτική τοποθέτηση σε ένα πολιτικό ζήτημα- είναι ότι από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε με απόλυτη σαφήνεια απέναντι στην απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας και απέναντι τους πραξικοπηματίες. Και τοποθετηθήκαμε με ευθύτητα ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας».
Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός εμφανίστηκε προκλητικός, εκφράζοντας την ελπίδα «αυτοί οι πραξικοπηματίες να μην κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
«Εμείς θεωρούμε ότι αυτοί οι επίδοξοι πραξικοπηματίες πρέπει να επιστραφούν. Φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών σε κράτος δικαίου μεταξύ δικαιοσύνης και εκτελεστικής εξουσίας, βεβαίως η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν.
Η Τουρκία έζησε δύσκολες μέρες. Παρότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ελπίζουμε ότι οι πραξικοπηματίες δεν θα κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων» τόνισε ο κ. Γιλντιρίμ.