Το φυτό του είδους Pandanus candelabrum μοιάζει με φοίνικα, φέρει αγκάθια, και ευδοκιμεί σε έδαφος με υψηλή περιεκτικότητα σε κιμπερλίτη, ένα είδος πυριγενούς πετρώματος που συνδέεται με τα διαμάντια. Η σύνδεση φυτών και στοιχείων, όπως ο χαλκός, αποτελεί κοινό φαινόμενο στη φύση και η επιστημονική μελέτη του αναφέρεται ως γεωβοτανική.
Ωστόσο οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Florida International στο Μαϊάμι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα φυτό φέρεται να φυτρώνει πάνω από πιθανές τοποθεσίες διαμαντιών.
Τα διαμάντια σχηματίζονται εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος, και έρχονται στην επιφάνεια της Γης μεταξύ άλλων μέσω καθέτων δομών με την ονομασία αγωγοί κιμπερλίτη. Οι αγωγοί έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος αλλά είναι σπάνιοι, ενώ μόλις το δέκα τοις εκατό εξ αυτών περιέχει διαμάντια καλής ποιότητας ώστε να αξίζει η εξόρυξή τους. Το φυτό φαίνεται να ευδοκιμεί στην παρουσία μαγνησίου, καλίου και φωσφόρου, τα οποία βρίσκονται σε αφθονία σε εδάφη με κιμπερλίτη, και για αυτό το λόγο αναπτύσσεται σε αυτές τις περιοχές.
«Ακούγεται σαν ένα πολύ καλό λίπασμα, και πράγματι είναι», δήλωσε ο Στίβεν Χάγγερτι, επικεφαλής της έρευνας. Το φυτό έχει εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές με κιμπερλίτη στη Λιβερία και την υπόλοιπη δυτική Αφρική, και προς το παρόν όχι σε άλλα σημεία, γεγονός που ενθαρρύνει τους επιστήμονες πως η εύρεση διαμαντιών θα γίνει στο μέλλον πιο αποδοτική μέσω της γεωβοτανικής. Τα διαμάντια έχουν ηλικία έως και τρία δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ διαθέτουν και επιστημονική αξία, δεδομένου ότι συνοδεύονται από ορυκτά που περιέχουν ενδείξεις σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν βαθιά μέσα στη Γη.