Αυτές τις μέρες που οι θεατρικές σκηνές έχουν βάλει λουκέτο λόγω των έκτακτων μέτρων, εσείς που αγαπάτε το θέατρο μπορείτε, πριν αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα… θεατρικής στέρησης, να καταφύγετε σε μια λύση που σας επιτρέπει να κρατήσετε ζωντανή την αγαπημένη σας συνήθεια να παρακολουθείτε παραστάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκεί μπορείτε να βρείτε και να παρακολουθήσετε παραστάσεις που μπορεί και να έχετε χάσει, έργα αναφοράς που συζητήθηκαν πολύ, ένας αναμφισβήτητος θεατρικός πλούτος με την υπογραφή κορυφαίων σκηνοθετών, όπου εμφανίζονται αγαπημένοι ηθοποιοί.
Το οπτικοακουστικό αρχείο του Εθνικού Θεάτρου περιλαμβάνει, σε γενικές γραμμές, τις συλλογές του από το 1932 έως το 2005, με σπάνιο και μερικές φορές μοναδικό υλικό. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται προγράμματα των παραστάσεων, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα (από το 1955), βιντεοσκοπήσεις (από το 1994) και μουσικές παρτιτούρες. Ειδικότερα, οι βιντεοσκοπήσεις των παραστάσεων ξεκίνησαν το 1994 με απόφαση του Νίκου Κούρκουλου, ο οποίος συνέβαλε δραστικά στην αναμόρφωση της κρατικής σκηνής και συνεχίστηκαν έως το 2005.
Μπορείτε να βρείτε χαρακτηριστικές παραστάσεις που ανέβηκαν σε όλες τις σκηνές του Εθνικού αυτά τα δέκα χρόνια. Το αρχείο διαθέτει και εξαιρετικές παιδικές παραστάσεις, προσφέροντας στους γονείς μια ωραία θεατρική διέξοδο για τα παιδιά που αυτήν την εποχή μένουν στο σπίτι.
Το αρχείο, που έως τώρα ήταν χρήσιμο σε μελετητές, ερευνητές, φοιτητές, δημοσιογράφους, πλέον αποκτά μια άλλη διάσταση και έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει και το απλό θεατρόφιλο κοινό. Είναι τα καλά της πανδημίας του κορωνοϊού, που μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε πιο εφευρετικοί, και μάλιστα χωρίς κόστος, μέσα στο σπίτι μας.
Με αυτόν τον τρόπο η πρώτη κρατική σκηνή ανταποκρίνεται στην υψηλή αποστολή της, πληροί τον όρο «Εθνικό» προσφέροντας λύσεις στο κοινό σε περιόδους κρίσης.
Για να συνδεθείτε με αυτόν τον θησαυρό δεν έχετε παρά να μπείτε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου και πηγαίνοντας κάτω κάτω να επιλέξετε τη φράση «Επισκεφθείτε το Ψηφιοποιημένο Αρχείο του Εθνικού» και να μπείτε πατώντας τη λέξη «Εδώ».
Είναι πολύ απλό. Σας ανοίγει μια σελίδα με χρονολογική και αλφαβητική πλοήγηση, όπου μπορείτε να επιλέξετε με ποιον τρόπο θέλετε να περιηγηθείτε στο αρχείο.