Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το Ευρωβαρόμετρο θεωρεί την Κύπρο «βυθισμένη» στην διαφθορά

Θεωρείται ευρέως διαδεδομένη η διαφθορά στις επιχειρήσεις στην Κύπρο, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες.

Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο για τη διαφθορά, ποσοστό 100% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν τη διαφθορά ευρέως διαδεδομένη στην Κύπρο, ενώ 68% των επιχειρήσεων θεωρούν τη διαφθορά πρόβλημα στη διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια – Κύπρος, το Ευρωβαρόμετρο δημοσιοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου και περιλάμβανε δείγμα 302 κυπριακών επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Ευρωβαρόμετρο καταδεικνύει ότι 100% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων θεωρούν τη διαφθορά ευρέως διαδεδομένη στην Κύπρο, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 67%. Την ίδια στιγμή 92% θεωρούν ότι υπάρχει υπερβολικά στενή σχέση μεταξύ πολιτικών και επιχειρήσεων, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 50%. 
Ποσοστό 68% θεωρούν τη διαφθορά πρόβλημα στη διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενώ ο σχετικός ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 37%, και 38% πιστεύουν ότι δεν κέρδισαν δημόσια προσφορά λόγω διαφθοράς, σε σύγκριση με 31% μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Επίσης 93% των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι μέρος της επιχειρηματικής κουλτούρας.

Το ειδικό Ευρωβαρόμετρο που επίσης δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου περιλάμβανε και 1001 προσωπικές συνεντεύξεις στην Κύπρο με το 50% των συμμετεχόντων να πιστεύουν πως η διαφθορά τους επηρεάζει προσωπικά.

Το 94% των επιχειρήσεων πιστεύουν πως η διαφθορά είναι διαδεδομένη, όπως και στην Ισπανία, την Κροατία, τη Λιθουανία (93%),  την Πορτογαλία (92%) και την Ελλάδα (96%), σε αντίθεση με 21% στη Φινλανδία. Το 2013 το ποσοστό στην Κύπρο ήταν 78%.

 Το 21% των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι είναι αποδεκτό να δώσουν δώρο σε δημόσιο λειτουργό ως αντάλλαγμα για εξυπηρέτηση, σε σύγκριση με 60% στην Ουγγαρία  και μόνο 6% στην Δανία. Εξάλλου, σε ποσοστό 78%  πιστεύουν πως δεν είναι ποτέ αποδεκτό να δώσουν δώρο σε δημόσιο λειτουργό για εξυπηρέτηση, 9% περισσότερες εταιρείες από την 2013.
 Επίσης πιστεύουν πως η διαφθορά είναι περισσότερο διαδεδομένη στον τομέα της υγείας (77%), πολιτικά κόμματα (65%), αστυνομία-τελωνείο (56%), πολεοδομία (56%)
 

Από τους συμμετέχοντες, 88% πιστεύουν ότι υπάρχει διαφθορά στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε ποσοστό 30% πιστεύουν ότι υπάρχει ικανοποιητική διαφάνεια , 21% περισσότερες εταιρείες από το 2013.

Κατά 90% πιστεύουν ότι η δωροδοκία και το μέσο συχνά είναι ο πιο εύκολος τρόπος να εξυπηρετηθείς στο δημόσιο, σε σύγκριση με 64% στην Μάλτα και 29% στην Δανία.

Παράλληλα 82% πιστεύουν ότι η διαφθορά και ο νεποτισμός παρεμποδίζουν τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό, σε σύγκριση με 61% στη Μάλτα και 18% στη Δανία.

Κατά 36% πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετές καταδίκες για διαφθορά, 22% περισσότερες εταιρείες από το 2013. Όμως, κατά 77% πιστεύουν ότι δεν κυνηγιούνται για διαφθορά οι υψηλά ιστάμενοι .

Την ίδια στιγμή 57% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση δεν είναι αποτελεσματικά και 32% θεωρούν ότι τα μέτρα ενάντια στην διαφθορά εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις
 

Επίσης 56%  γνωρίζουν που να αναφέρουν κρούσματα διαφθοράς, αλλά 51% δεν θα το έκαναν γιατί δεν τους παρέχεται προστασία.

Tags
Back to top button