Κάπου στην άκρη της Ελλάδας, υπάρχει ένα χωριό το οποίο έχει κάτι ξεχωριστό. Και δεν είναι μόνο η φυσική του ομορφιά αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Αποτελεί κυριολεκτικά ένα χωριό της τέχνης. Πρόκειται για ένα ελληνικό χωριό στο οποίο έχουν γεννηθεί περισσότεροι από 70 ζωγράφοι. Και μπορεί εκεί να μένουν ελάχιστοι πλέον κάτοικοι αλλά αποτελεί μια πραγματική κοιτίδα πολιτισμού. Ο λόγος για τους Χιονιάδες, ένα χωριό που ακήκει στο Δήμο Κόνιτσας Ιωαννίνων.
Το χωριό Χιονιάδες, όπως αναμεταδίδει το exploringgreece.tv είναι χτισμένο στα 1120 μέτρα υψόμετρο σε μια πανέμορφη τοποθεσία. Όλη η περιοχή είναι πυκνοδασωμένη με δρυς και ψηλότερα οξιές. Απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα, μια από τις πιο όμορφες και πράσινες κωμοπόλεις του νομού Ιωαννίνων. Οι Χιονιάδες δεν μπορούν παρά να ξεχωρίζουν όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Κι αυτό γιατί αποτελεί ένα πραγματικά ιστορικό παραμεθόριο χωριό. Είναι πλέον γνωστό για τους εβδομήντα και πλέον λαϊκούς ζωγράφους του οι οποίοι για περισσότερα από 250 χρόνια φιλοτέχνησαν πλήθος έργων σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά επίσης και στις γειτονικές χώρες.
Στο χωριό των Χιονιάδων το πιο συνηθισμένο επάγγελμα από τα τεχνικά ήταν αυτό του μαραγκού. Ωστόσο, υπήρχαν και άλλα που είχαν σχέση με την οικοδομή. Ήταν μάστορες ανέκαθεν οι κάτοικοι στο χωριό και αργότερα εξελίχθηκαν σε μοναδικούς στο είδος τους καλλιτέχνες. Αυτό θα το καταλάβεις περπατώντας για λίγο στο χωριό και βλέποντας τα καλοφτιαγμένα σπίτια και πόσο προσεγμένα είναι. Έχουν έντονα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αλλά και έντονο μεράκι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από παλιά η ζωγραφική αναπτύχθηκε παράλληλα με τις άλλες τέχνες αλλά τελικά ήταν και αυτή που έκανε ευρύτερα γνωστό το χωριό. Οι Χιονιαδίτες ζωγράφοι περιφέρονταν στα χωριά τριγύρω αλλά ξεμάκραιναν και σε άλλα μέρη. Έφταναν στη Μακεδονία, το Άγιο Όρος, τη Θεσσαλία και τις γειτονικές χώρες, όπου ζωγράφιζαν ναούς και διακοσμούσαν αρχοντικές κατοικίες.
Πώς θα πας στους Χιονιάδες
Για να πας στους Χιονιάδες μπορείς άνετα να έχεις ως βάση σου την Κόνιτσα ώστε να εξερευνήσεις και όλη τη γύρω περιοχή. Πατώντας ΕΔΩ μπορείς να δεις πού ακριβώς βρίσκεται το χωριό. Αν βρεθείς στην περιοχή αξίζει να γνωρίσεις όλα τα Μαστοροχώρια στα οποία γεννήθηκαν οι διάσημοι τεχνίτες της πέτρας. Αυτοί που έγραψαν ιστορία, μεταξύ άλλων με τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου που άφησαν ως παρακαταθήκη.
Από την πλατεία του χωριού θα απολαύσει κανείς τη θέα προς τον Γοργοπόταμο αλλά και τις γύρω πλαγιές του Γράμμου. Μια τοποθεσία καταπράσινη σε ένα απόλυτα ειδυλλιακό σκηνικό. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποια παλιά Ελλάδα, μακριά από τη βαβούρα και το άγχος της καθημερινότητας.