Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Το άγνωστο αρχαιολογικό Πάρκο της Ελλάδας

Η ελληνική περιφέρεια είναι γεμάτη άγνωστα και γεμάτα ενδιαφέρον μέρη τα οποία κρύβουν συχνά πολύ σπουδαία και ιδιαίτερη ιστορία. Ένα τέτοιο μέρος αποτελεί και το ελληνικό χωριό Δίον στο οποίο βρίσκεται ένα άγνωστο αρχαιολογικό πάρκο της Ελλάδας. Ένα χωριό στο οποίο κάνεις ένα αληθινό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο. Και σίγουρα θα σου μείνει αξέχαστο.

Η ιστορία του χωριού Δίον

Το χωριό Δίον αποτελεί έναν αρκετά μεγάλο οικισμό της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Έχει περίπου 1.000 κατοίκους αποτελώντας ένα ζωντανό και όμορφο χωριό χτισμένο σε χαμηλό υψόμετρο κοντά στην Κατερίνη. Και μπορεί σήμερα το Δίον να είναι απλώς ένα χωριό αλλά κάποτε αποτελούσε μια πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η γεωγραφική του θέση. Πρώτη φορά το χωριό συναντάται στα γραπτά του Θουκιδίδη το 424 π.Χ. Η πόλη θεωρείται ότι ιδρύθηκε από τους Περραιβούς της Θεσσαλίας, προς τιμήν του Δία (σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ιστορικός Δήμιτσας). Το όνομα της πόλης αποδίδεται στο Δία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, το όνομα Δίον είναι πρόσφατο καθώς ακόμη και μέχρι το 1961 το χωριό λεγόταν Μαλαθριά. Μια ονομασία που μόνο τυχαία δεν είναι. Το όνομα προέρχεται από τα μάλαθρα, δηλαδή το φυτό μάραθος που ευδοκιμούσε τότε στην περιοχή.

Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού Δίον είναι Βλάχοι και κατάγονται από τον Κοκκινοπλό Θεσσαλίας αλλά και Σαρακατσαναίοι που πιθανότατα κατάγονται από το Συρράκο της Ηπείρου.

Το άγνωστο αρχαιολογικό Πάρκο της Ελλάδας

Αυτό που σίγουρα κάνει τη διαφορά σε αυτό το χωριό είναι το άγνωστο αρχαιολογικό Πάρκο της Ελλάδας που βρίσκεται εκεί. Μπορείς να θαυμάσεις τον αρχιτεκτονικό πλούτο μιας άλλης εποχής και αισθητικής. Η πόλη διέθετε ένα σύστημα κάθετα τεμνόμενων δρόμων, οι οποίοι είχαν πλακοστρωθεί στα αυτοκρατορικά χρόνια. Αυτό που θα σου τραβήξει από την αρχή την προσοχή είναι το θέατρο των ελληνιστικών χρόνων. Δυστυχώς το θέατρων των κλασικών, δεν διασώζεται.

Προς το νότιο τμήμα της περιοχής είχαν κατασκευαστεί τα δημόσια λουτρά. Ο λόγος για τις λεγόμενες Μεγάλες Θέρμες, οι οποίες χρονολογούνται από το 200 μ.Χ. Επίσης στο αρχαιολογικό Πάρκο Δίον σώζονται διάφορα ιερά. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι αυτό της θεάς Δήμητρας (το αρχαιότερο μακεδονικό ιερό) και της Ίσιδας, το ελληνιστικό θεάτρο (χτίστηκε από τον Φίλιππο Ε΄) αλλά και μέρος του σταδίου όπου διεξάγονταν οι γυμνικοί αγώνες Ολύμπια

Αν βρεθείς εκεί σε κάποιο ταξίδι σου, αξίζει να δεις και το Ωδείο ενώ στην ανατολική πλευρά αναζήτησε την εντυπωσιακή Έπαυλη του Διονύσου, με τα ψηφιδωτά.

Tags
Back to top button