Ο Δημοκρατικός πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε την Παρασκευή την έντονη ανησυχία του για την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, τονίζοντας ότι ηγέτες της περιοχής τον είχαν πιέσει στο παρελθόν για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Τεχεράνης.
Ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα στην αμερικανική προεδρία είχε διαπραγματευθεί το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, τη συμφωνία που υπεγράφη το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) βάσει της οποίας η Τεχεράνη δεσμεύθηκε να μην επιδιώξει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων.
Αποχωρώντας από τη συμφωνία τον Μάιο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «κατέστησε πιθανότερη μια ένοπλη σύρραξη στην περιοχή (...) ορισμένοι θα το λάτρευαν αν έβλεπαν τις ΗΠΑ να βομβαρδίζει το Ιράν», τόνισε ο Κέρι μιλώντας στο ινστιτούτο μελετών Council of Foreign Relations.
Ο Κέρι τόνισε πως ο θανών μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα και ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ του είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ να εξαπολύσουν στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράν, παρότι δεν είχαν πάρει αυτή τη θέση δημόσια.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, μέγας επικριτής της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, είχε εξάλλου ζητήσει το πράσινο φως από τον Μπαράκ Ομπάμα, τον τότε αμερικανό πρόεδρο, για να διατάξει την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να επιτεθεί στο Ιράν, ανέφερε επίσης ο άλλοτε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «φρικτή και μονομερή» τη συμφωνία, κρίνοντας ότι «δεν έπρεπε να είχε υπογραφτεί ποτέ». Ο σημερινός αμερικανός πρόεδρος στηλιτεύει κυρίως ότι το κείμενο δεν περιέχει καμιά αναφορά στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, στην απειλή που εγείρει το Ιράν για το Ισραήλ, ή την υποστήριξη της Τεχεράνης προς οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Για τον Κέρι, οι ΗΠΑ βρίσκονταν «στη διαδικασία να οδηγήσουν (το Ιράν) να κάνει ορισμένα πράγματα, με το μαλακό», συμπεριλαμβανομένης της σύρραξης στην Υεμένη. Σύμφωνα με τον αμερικανό πρώην ΥΠΕΞ, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί «βρισκόταν σε μια πορεία να βάλει τη χώρα του σε διαφορετική κατεύθυνση».
«Αυτό που έκανε ο Τραμπ είναι να ενισχύσει εκείνους στο Ιράν που λένε μη διαπραγματεύεσαι με τις ΗΠΑ, διότι θα σε καταστρέψουν», πρόσθεσε ο Κέρι, επί σειρά ετών γερουσιαστής και ατυχήσας υποψήφιος για την προεδρία το 2004.
Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσφατα επέκρινε με σφοδρό τρόπο τον Κέρι διότι συνεχίζει να έχει επαφές και συναντήσεις με τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που χαρακτήρισε «παράνομες» και υποστήριξε ότι «υπονομεύουν» την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.