«Αφιερώνω αυτή τη νίκη σε όλες τις γυναίκες της χώρας μου, σε όλη τη νεολαία και στην Τυνησία». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της 53χρονη Σουάντ Αμπντεραχίμ μετά την ανάδειξή της στη δημαρχία της Τύνιδας και συνέχισε τονίζοντας ότι η διαφάνεια ήταν για εκείνην μια προεκλογική δέσμευση.
Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Τυνησίας που μια γυναίκα εκλέγεται δήμαρχος της πρωτεύουσας.
Η Σουάντ ήταν ανεξάρτητη υποψήφια, αλλά είχε τη στήριξη του συντηρητικού ισλαμικού κόμματος Ενάχντα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα είναι πλέον η πρώτη γυναίκα «σεΐχης της μεδίνας», όπως είναι ο παραδοσιακός –ανδρικός– τίτλος που φέρει ο δήμαρχος της πρωτεύουσας.
Η μέχρι πρόσφατα διευθύντρια φαρμακευτικής εταιρείας και πρώην βουλευτής είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Δεν φοράει ισλαμική μαντίλα, αλλά την φορούσε κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της πόλης Μοναστίρ.
Το πρώτο της μέλημα μόλις αναλάβει καθήκοντα θα είναι να καθαρίσει την πρωτεύουσα και να κάνει δενδροφύτευση. Η πρωτεύουσα αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο επιδεινώθηκε μετά το 2011.
Στο Twitter πολλοί είναι εκείνοι που την συνεχάρησαν για την ιστορική της νίκη.
«Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ δήμαρχος στην πρωτεύουσα μιας αραβικής χώρας και αυτό αλλάζει τα πάντα, ειδικά τη δυναμική μιας τέτοιας επιτυχίας», έγραψε στον λογαριασμό της η ακτιβίστρια Αμίρα Γιαχιάουι.
«Μια ιστορική ημέρα για την Τυνησία, την πρώτη αραβική χώρα που κατοχυρώνει με νόμο τα δικαιώματα των γυναικών, ειδικά για τις Τυνήσιες. Μια νέα εποχή για τη Δημοκρατία μας και τεράστιες προκλήσεις για να υπηρετήσει το έθνος μας. Συγχαρητήρια στην Σουάντ Αμπντεραχίμ», έγραψε ο χρήστης του Twitter Μοχάμεντ Αλί Αζάιεζ.
Μια βαθιά συντηρητική πρώην ακτιβίστρια
Η Σουάντ είπε ότι η επιλογή γυναικών ως υποψηφίων με το κόμμα της αποτελεί ένα «μήνυμα που έχει ως στόχο να διαβεβαιώσει τις Τυνήσιες» ότι τα επιτεύγματα της χώρας αυτής της Βόρειας Αφρικής δεν θα διακυβευθούν.
Η νεοεκλεγείσα δήμαρχος απορρίπτει τον χαρακτηρισμό «ισλαμίστρια» και δηλώνει ότι θέλει να συνεργαστεί με όλα τα κόμματα.
Η Τυνησία είναι η πιο προηγμένη χώρα του αραβικού κόσμου σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών από το 1956 που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Γαλλία με τον πρώτο της πρόεδρο, τον Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, να κατοχυρώνει συνταγματικά τις βασικές αρχές ισότητας για τα δύο φύλα.
Μετά την Αραβική Άνοιξη, το 2011, η Σουάντ εξελέγη στην Εθνοσυνέλευση, όπου παρέμεινε μέχρι το 2014 και στη συνέχεια εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή του Ενάχντα.
Την περίοδο εκείνη προκάλεσε αντιπαράθεση εξαιτίας της κριτικής της εις βάρος των ανύπανδρων μητέρων και στη συνέχεια αποσύρθηκε από το πολιτικό προσκήνιο για να επανεμφανιστεί στις δημοτικές εκλογές.
«Οι ελευθερίες», είπε τότε, «θα πρέπει να περιβάλλονται από τα έθιμα, τις παραδόσεις και τον σεβασμό προς τα χρηστά ήθη» φέρνοντας ως παράδειγμα για να υποστηρίξει την θέση της τις ανύπανδρες μητέρες, οι οποίες «αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας», «συνιστούν μια κοινωνική μάστιγα» και τάχθηκε κατά της νομικής προστασίας των δικαιωμάτων τους.
Εύλογα της αποδόθηκε το παρατσούκλι «Σουάν Πέιλιν», μια αναφορά στη Σάρα Πέιλιν, της ακραίας πρώην υποψήφιας των Ρεπουμπλικάνων για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ.
Το 2016, το κόμμα της, το Ενάχντα, ανακοίνωσε ότι διαχωρίζει την πολιτική από τη θρησκεία και πήρε αποστάσεις από το πολιτικό ισλάμ έτσι όπως αυτό εκφράζεται κατά κανόνα από τα ισλαμικά κόμματα. Aυτοχαρακτηρίστηκε μάλιστα «δημοκρατικά ισλαμικό».
Η Σουάντ έχει πολλές φορές δηλώσει «ανεξάρτητη» διευκρινίζοντας ότι δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερή, ωστόσο κάποιες από τις θέσεις της είναι σαφώς παραδοσιακές, ειδικά σε ό,τι αφορά την οικογένεια.
Παντρεμένη με δύο παιδιά—η ίδια έχει επτά αδέλφια—το 2014 τιμήθηκε με τον τίτλο του Τάγματος Τιμής της Τυνησίας.
Ακτιβίστρια στα φοιτητικά της χρόνια λίγο έλειψε να χάσει το πτυχίο της όταν το 1985 φυλακίστηκε, ως «εχθρός του καθεστώτος», για 15 ημέρες επειδή επιχείρησε να σταματήσει έναν βίαιο διαπληκτισμό μεταξύ φοιτητών. Υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο και αργότερα συνέχισε της σπουδές της στην Φαρμακευτική στο Μοναστίρ.