Για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και τη σταθερότητα στις τιμές του ρεύματος για τους αγρότες, μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης στο OPEN. Ο υπουργός ανέλυσε πως οι αγρότες θα έχουν σταθερή τιμή ρεύματος για 10 χρόνια τα επόμενα δύο χρόνια. «Στο ρεύμα, στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης η Πολιτεία και οι υπόλοιποι καταναλωτές πήραν το 80% της αύξησης, που ήταν ακραία, τρομακτική. Έχουμε μια πτώση των τιμών, που θα επηρεάσει και το αγροτικό, οι τιμές δηλαδή τον Φεβρουάριο είναι περίπου 10% κάτω από τον Ιανουάριο. Οι έξι μήνες ήταν η σκέψη ενός παρόχου, υπήρξε μια αντίδραση της ΡΑΕ, που ερμήνευσε διαφορετικά και ήρθαμε και ξεκαθαρίσαμε, ότι προς το συμφέρον του καταναλωτή είναι να παρέχονται και χαμηλότερου χρόνου από το εξάμηνο και πάνω, σταθερά, για έναν απλό λόγο, διότι στο μάκρος του χρόνου είναι πιο δύσκολο να κάνεις προβλέψεις. Στο 8μηνο, 6μηνο είναι πιο εύκολο», είπε αρχικά για τα τιμολόγια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Το πράσινο τιμολόγιο έφερε ανταγωνισμό και σοβαρή μείωση των τιμών. Στον πρώτο μήνα είχαμε παρόχους που έμειναν στα 0,17 ευρώ, και στο δεύτερο μήνα έπεσαν στα 0,13 ευρώ. Κι αυτό το μήνα τον Φεβρουάριο έχουμε και κάτω από 0,12 ευρώ. Για τους οικιακούς αυτή τη στιγμή είναι 0,12 και κάτι. Για τους αγρότες, που δεν πληρώνουν κάποια τέλη, είναι λίγο πιο κάτω από τους οικιακούς και με το 10% πέφτει λίγο πιο κάτω».
Για τους αγρότες
Αναφερόμενους στους αγρότες τόνισε: «Το όποιο τιμολόγιο βάζεις έχει ένα κόστος, που για τους αγρότες είναι μειωμένο γιατί δεν πληρώνουν μια σειρά με χρεώσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους, αποτέλεσμα είναι να έχουν χαμηλότερο κόστος από τους οικιακούς, ένα 10%-15% και πολύ χαμηλότερο από τους επαγγελματικούς. Οι αγρότες είναι κατά κύριο λόγο πελάτες της ΔΕΗ και η σχέση αυτή έχει να κάνει και με τις συνολικές οφειλές που έχουν συσσωρευτεί. Η ΔΕΗ έχει 87 εκατ. οφειλές και πήγαμε και κάναμε τη ρύθμιση της 10ετίας με μηδενικό επιτόκιο και στη Θεσσαλία καλύπτουμε και μεγάλο μέρος του κεφαλαίου. Αυτό επέτρεψε στη ΔΕΗ να έρθει και να κατεβάσει το 10% που κάνει τώρα για την ποτιστική περίοδο από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο».
Ελληνική Οικονομία: Η επόμενη μέρα μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
Μπορεί το αγροτικό πετρέλαιο να φθάσει στα 7 λεπτά;
Ερωτώμενος αν μπορεί το αγροτικό πετρέλαιο να φθάσει στα 7 λεπτά, ο υπουργός απάντησε ότι «αυτό μπορεί να γίνει στο διάστημα της επόμενης διετίας αν καταφέρουμε και φτιάξουμε ειδικά πάρκα, που είτε θα είναι πάρκα που θα έχουν επενδύσει οι αγρότες με δική μας βοήθεια, είτε θα είναι πάρκα για τον αγρότη, δηλαδή μεγάλα πάρκα αφοσιωμένα αποκλειστικά στους αγρότες που παίρνουν ρεύμα από εκεί. Στα πάρκα αυτά θα επιδοτηθεί η μπαταρία τους και θα πάρουν κατά προτεραιότητα ηλεκτρικό χώρο. Θα σηκώνει όλη την ενέργεια των αγροτών που θα συμβληθούν με αυτά. Θα είναι μακροχρόνιες επενδύσεις και θα έχουν σταθερό ρεύμα για τα επόμενα 10 χρόνια. Από υφιστάμενα έργα που προγραμμάτιζαν οι πάροχοι, δεν ξεκινάμε από την αρχή το έργο, είναι περίπου στη μέση, ερχόμαστε και σας επιδοτούμε να βάλετε και μπαταρία για να πέσει το κόστος. “Αυτά σας τα δίνουμε” και είναι αποκλειστικά αφιερωμένα για αγρότες που είναι είτε σε συνεταιρισμούς, είτε σε σχήματα συνεργατικά, είτε κάνουν συμβολαιακή γεωργία. Οποιοσδήποτε αγρότης μπορεί να το κάνει αυτό. Είναι η λύση μεσομακροπρόθεσμα για το πρόβλημα του αγροτικού εισοδήματος».
Στη συνέχεια εξήγησε γιατί έχουν αυξηθεί οι τιμές του ρεύματος: «Ο ένας λόγος είναι οι ρύποι, που έχουν τριπλασιαστεί και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι ο λιγνίτης γίνεται εξωπραγματικά ακριβός κι επηρεάζει πάρα πολύ όλη την τιμή του ρεύματος και λιγότερο το φυσικό αέριο».