Συνεχίζονται με κάθε αφορμή οι διπλωματικές επαφές του έλληνα πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi και του ευχήθηκε για τη σημερινή Εθνική Εορτή της Αιγύπτου.
Στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις.
Σημειώνεται πως τη Δευτέρα η Αίγυπτος ανακοίνωσε την ανάπτυξη στρατού στη Λιβύη, λίγο μετά την επικοινωνία του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ για το λιβυκό ζήτημα, κατά την οποία συμφώνησαν για την ανάγκη διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες επικοινωνούν για την "κοινή γραμμή" απέναντι στην προκλητικότητα της Άγκυρας. Τον Μάΐο, είχε υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία, στο πλαίσιο της οποίας επιβεβαίωσαν τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας και Αιγύπτου σε πολλούς τομείς. Αντάλλαξαν επίσης απόψεις επί περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης του συντονισμού τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο.
Επικοινωνία Δενδια με ΥΠΕΞ Αιγύπτου
Υπενθυμίζεται πως εχθές ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του S. Shoukry. Επίκεντρο της συζήτησης ήταν η διμερής συνεργασία και περιφερειακά θέματα, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
Η συζήτηση μεταξύ των δύο υπουργών αφορούσε πολύ συγκεκριμένα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας χτες με την παράνομη Navtex για έρευνες ανοιχτά της Κρήτης και του Καστελόριζου. Η χώρα μας βρίσκεται σε συνομιλίες με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ στο πλαίσιο των διπλωματικών κινήσεων της Ελλάδας για την ακύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου ενώ επισημαίνεται ότι και οι σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου είναι ιδιαίτερα τεταμένες το τελευταίο διάστημα λόγω του λιβυκού ζητήματος.
Η αυξημένη τουρκική προκλητικότητα, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όσο και η παρεμβατικότητα στη Λιβύη, έχουν δώσει τη "ρότα" για την πιθανότητα συνεργασίας ακόμα και στον στρατιωτικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών. Η κοινή απειλή, φαίνεται πως έχει "ενώσει" τα συμφέροντα Ελλάδας-Αιγπτυο και το μόνο που μένει είναι να δούμε τις κινήσεις που ενδέχεται να αποφασιστούν απο κοινού στη συνέχεια.