Chroming: Η νέα επικίνδυνη διαδικτυακή «πρόκληση» που σαρώνει στο TikTok - Τι προκαλεί στους εφήβους
Η αυξανόμενη δημοτικότητα του TikTok σε όλο τον κόσμο έφερε τον Ζανγκ Γιμίνγκ, τον συνιδρυτή της εταιρείας ByteDance, στην οποία ανήκει το κοινωνικό δίκτυο, στην πρώτη θέση του καταλόγου των πλουσιότερων Κινέζων.
Σύμφωνα με τη λίστα που συντάχθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών Hurun, η περιουσία του Ζανγκ Γιμίνγκ είναι πλέον 49,3 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 43% από ό,τι το 2023.
Ο μόλις 41 ετών Γιμίνγκ παραιτήθηκε από επικεφαλής της εταιρείας το 2021, αν και θεωρείται ότι κατέχει περίπου το 20% της ByteDance.
Το TikTok έχει γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, αν και σε πολλές χώρες εγείρονται ερωτήματα για τις σχέσεις του με το κινεζικό κράτος. Η μητρική εταιρεία επιμένει ότι είναι ανεξάρτητο από την κινεζική κυβέρνηση.
Ωστόσο, όπως , οι ΗΠΑ σκοπεύουν να απαγορεύσουν το TikTok τον Ιανουάριο του 2025, εκτός αν η ByteDance το πουλήσει.
Παρά ταύτα, τα κέρδη της ByteDance σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν πέρυσι κατά 60%, αυξάνοντας την προσωπική περιουσία του Γιμίνγκ.
Ο Ζανγκ Γιμίνγκ δεν είναι ο μόνος εκπρόσωπος του τεράστιου τεχνολογικού τομέα της Κίνας στη λίστα.
Ο Πόνι Μα, επικεφαλής του τεχνολογικού ομίλου Tencent, είναι τρίτος στη λίστα με εκτιμώμενη προσωπική περιουσία που ανέρχεται σε 44,4 δισ. δολάρια.
Ενδιαφέρον είναι ότι μόνο το 30% των ατόμων που περιλαμβάνονται στη λίστα του Hurun είχαν πέρυσι αύξηση της καθαρής τους περιουσίας. Οι υπόλοιποι είδαν μείωση λόγω της στασιμότητας στην κινεζική οικονομία.
Ενδεικτικό είναι και το ότι ο αριθμός των ατόμων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο μειώθηκε κατά 12% πέρυσι σε λίγο κάτω από 1100 άτομα ή κατά 25% από το υψηλό σημείο του 2021.