Η Γερμανία η οποία ελέγχει σε μεγάλο μέρος την ΕΕ, συνεχίζει να αναπτύσσεται τη στιγμή που τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης φαίνεται να βαλτώνουν στην οικονομική μετριότητα.
Η άνοδος των πραγματικών μισθών στη Γερμανία αναμένεται να επιταχυνθεί φέτος, αφού έφθασε το 0,9% το 2017, σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (WSI)
Οι πραγματικοί μισθοί θα αυξηθούν κατά 1,5% φέτος στη Γερμανία, δηλαδή πολύ ταχύτερα απ' ό,τι στη Γαλλία και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η άνοδος των πραγματικών μισθών στη Γερμανία αναμένεται να επιταχυνθεί φέτος, αφού έφθασε το 0,9% το 2017, και θα ξεπεράσει κατά σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα την άνοδο που αναμένεται στη Γαλλία, μόλις 0,6%, έναντι 1,0% για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (WSI), που συνδέεται με το ίδρυμα Χανς Μπέκλερ.
«Με δεδομένα τη σταθερή ανάπτυξη και μια σχετικά χαμηλή ανεργία, η αύξηση των πραγματικών μισθών (στη Γερμανία) μοιάζει εντούτοις μικρή», σχολιάζει το ίδρυμα Μπέκλερ που πρόσκειται στα συνδικάτα.
Οι Γερμανοί μισθωτοί βρίσκονται σε θέση ισχύος για να απαιτήσουν αισθητές αυξήσεις στις αποδοχές τους σε μια χώρα που γνωρίζει τον ένατο διαδοχικό χρόνο ανάπτυξης.
Έτσι το συνδικάτο IG Metall απέσπασε τον Φεβρουάριο μισθολογική αύξηση 4,3%, την οποία έλαβαν 3,9 εκατομμύρια μισθωτοί στον κλάδο της μεταλλουργίας, που περιλαμβάνει τις μεγάλες εταιρείες Daimler, Siemens, Bosch και πολλές μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Όσον αφορά τον ακαθάριστο μισθό, αύξηση κατά 3,1% αναμένεται από το ινστιτούτο στη Γερμανία το 2018, έναντι +2,3% στη Γαλλία.
Σε άλλες χώρες, οι πραγματικοί μισθοί δεν θα ακολουθήσουν φέτος τον ρυθμό της συγκυρίας και του πληθωρισμού. Έτσι μείωση κατά 0,3% προβλέπεται στην Ισπανία, έναντι ανόδου κατά 0,3% στην Ελλάδα και κατά 0,4% στη Βρετανία. Η Ιταλία αναμένεται να τα πάει λίγο καλύτερα (+0,9%), την ώρα που η Ευρώπη εκφράζει ανησυχίες για τη μελλοντική οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της νέας αντισυστημικής ιταλικής κυβέρνησης.