Μεγάλη έρευνα για τα φάρμακα ανοσοθεραπείας θα ξεκινήσει το 2017, χρησιμοποιώντας ως αντικείμενο σκύλους που πάσχουν ήδη από καρκίνο. Η κατανόηση της αποτελεσματικότητάς τους μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές.
Ηανοσοθεραπεία αντικαθιστά σε πολλές περιπτώσεις πλέον την χημειοθεραπεία και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα κατά της ανάπτυξης κακοήθων όγκων. Ως προσέγγιση μπορεί να είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Ωστόσο οι επιστήμονες προβληματίζονται από το γεγονός πως οι θεραπείες λειτουργούν σε κάποιους ασθενείς αλλά όχι σε όλους. Και εδώ, τις απαντήσεις ίσως βρουν σε σκύλους, που ήδη πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου. Οι γενετικές μεταλλάξεις του καρκίνου στους σκύλους είναι παρόμοιες με αυτές των ανθρώπων.
Από την άλλη τα ποντίκια που συνήθως δοκιμάζονται σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προσφέρουν αυτήν την δυνατότητα. Το ανοσοποιητικό σύστημα των σκύλων εξ’ άλλου είναι σε γενικές γραμμές κοντινότερο σε αυτό των ανθρώπων. Κατανοώντας πως η ανοσοθεραπεία επιδρά στους άρρωστους σκύλους, ίσως προσφέρει τις απαντήσεις που αναζητούν.
Με αυτό το σκεπτικό, η έρευνα που βρίσκεται στο στάδιο της οργάνωσης, θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2017 με 15 εκατομμύρια δολάρια να διατίθενται σε κέντρα καταπολέμησης του καρκίνου του National Institutes of Health (NIH) της Αμερικής.
Σε συνεργασία με κτηνιατρικές σχολές, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συγκεκριμένες δοκιμές. Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες γνωρίζαν πως κάποιες μορφές καρκίνου των σκύλων αναπτύσσονταν με παρόμοιο τρόπο όπως και στους ανθρώπους και αυτό είχε προσφέρει βαθύτερη κατανόηση της νόσου και της καταπολέμησης της.
Τώρα ίσως να είναι η ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις που θα σώζουν τις ζωές και των δύο. Αυτό πραγματικά δίνει μία ακόμα πιο ισχυρή απόδειξη πως ο σκύλος είναι όντως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου σε κάθε περίπτωση.