Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Τι προέβλεπε για την Ελλάδα η συνθήκη της Κωνσταντινούπολης

Πριν από 123 χρόνια η ελληνική κυβέρνηση υπέγραφε τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ολοκληρώθηκε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος, που βρήκε την Ελλάδα βαθιά πληγωμένη και έμελλε να χαρακτηρισθεί ως «Ατυχής πόλεμος».

Τη Συνθήκη υπέγραψε στις 22 Νοεμβρίου (με το ημερολόγιο της εποχής, στις 4 Δεκεμβρίου με το νέο) του 1897 ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, ο οποίος είχε αναλάβει πρωθυπουργός έπειτα από την παραίτηση της κυβέρνησης του Θεόδωρου Δηληγιάννη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έπειτα από διαβουλεύσεις με τις Μεγάλες Δυνάμεις, οι εδαφικές απώλειες για την Ελλάδα ήταν μικρές, αφού επανέκτησε τη Θεσσαλία, η οποία είχε χαθεί κατά τη διάρκεια της επέλασης του στρατού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ ιδρύθηκε και η αυτόνομη Κρητική Πολιτεία υπό οθωμανική επικυριαρχία.

Το βαρύτερο τίμημα από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για το ελληνικό κράτος ωστόσο ήταν η υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ύψους 4.000.000 τουρκικών λιρών ως επανόρθωση πολέμου.

Για την ελληνική οικονομία που λίγα χρόνια πριν είχε πτωχεύσει (Χαρίλαος Τρικούπης, 1893), αυτή ήταν η αιτία για να λάβει ένα ακόμη δάνειο και να τεθεί υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, εκχωρώντας τις πηγές από τα δημόσια έσοδα στους πιστωτές της.

Tags
Back to top button