Κι αν ακόμη σας έχει συμβεί πολλές φορές, είναι πάντα εξίσου επώδυνο όσο και την πρώτη φορά.
Ο λόγος για… τη στιγμή που νιώθετε τα αγκάθια του αχινού να εισέρχονται βαθιά μέσα στο πέλμα σας, την αδυναμία να «πατήσετε» το πόδι σας σε οποιαδήποτε επιφάνεια και, φυσικά, το ανυπόφορο συναίσθημα του ότι αυτή τη στιγμή μέσα στη φτέρνα και τα δάχτυλά του ποδιού σας υπάρχουν δεκάδες μικρά ή μεγαλύτερα αγκάθια.
Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;
Το να έρχεστε σε επαφή με αχινό είναι από τις πλέον δυσάρεστες συναντήσεις που μπορεί να έχετε στις θαλασσινές σας εξορμήσεις. Και η αλήθεια είναι ότι είναι λιγότερο σπάνια απ’ όσο θέλατε. Παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να γίνει αιτία να χαλάσουν οι καλοκαιρινές σας αποδράσεις ή διακοπές.
Παρά τον πρώτο αίσθημα πανικού που μπορεί να αισθανθείτε, προσπαθήστε να ανακτήσετε την ψυχραιμία σας (ειδικά αν είστε μόνη) και να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα με το που επιστρέψετε στο σπίτι.
Αρχικά, βυθίστε το σημείο που έχει πληγεί για 30 με 90 λεπτά μέσα σε όσο πιο ζεστό νερό αντέχετε. Αυτό θα βοηθήσει ώστε ο πόνος να μειωθεί.
Στην συνέχεια, οπλιστείτε με ένα τσιμπιδάκι και πολλή υπομονή για να αφαιρέσετε τα αγκάθια. Αφού αφαιρέσετε όσα περισσότερα μπορείτε απλώστε κρέμα ξυρίσματος στην πληγείσα περιοχή και περάστε την από πάνω, απαλά, με ένα ξυραφάκι.
Ολοκληρώστε τη διαδικασία πλένοντας το σημείο με σαπούνι και άφθονο νερό και αποφύγετε να «κλείσετε» την πληγή τοποθετώντας πάνω σε αυτή χανζαπλάστ.
Μην ανησυχείτε για τα εναπομείναντα αγκάθια καθώς θα τα «διώξει» οργανισμός με το πέρασμα των ημερών.
Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσετε ερυθρότητα ή πύον, συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας!