Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι μισθούς παίρνουν οι Ελληνες που μεταναστεύουν στο εξωτερικό

Ετήσιους μισθούς από 20 έως 40 χιλιάδες ευρώ, εξασφαλίζει 1 στους 3 Ελληνες που μεταναστεύουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα της ICAP. Παράλληλα, ο ένας στους 5 μπορεί να έχει ετήσιες απολαβές από 40 έως 60.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότεροι (35%) λαμβάνουν ετήσιο μικτό μισθό 21-40 χιλ. ευρώ, ενώ μεγάλη ομάδα (σχεδόν 20%) αποτελούν κι όσοι βγάζουν 41-60 χιλ. ευρώ. Επίσης 10% λαμβάνει πάνω από 100 χιλ. ευρώ και 14% 61-100 χιλ. ευρώ. Οι περισσότεροι (86%) έχουν μετακινηθεί στο εξωτερικό πάνω από έναν χρόνο πριν. Η τάση brain drain γίνεται πιο ήπια τον τελευταίο χρόνο, αφού μόλις 5% είπε ότι μετακινήθηκε τους τελευταίους 6-12 μήνες και 9% πιο πρόσφατα. Περισσότεροι από τους μισούς έφυγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό έχοντας προηγούμενη εργασιακή εμπειρία στην Ελλάδα. Ένα 20%-25% έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές και βρήκε δουλειά κι ένα 10% είπε ότι έφυγε για να βρει δουλειά χωρίς να έχει προϋπηρεσία.

Πάνω από έξι στους δέκα (63%) Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό είναι ηλικίας 31-35 ετών (35%) ή λίγο μικρότεροι 26-30 ετών (28%). Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 36-40 ετών (18%), οι πιο ώριμοι 41 και πάνω (14%) και οι 20άρηδες (18-25 ετών με ποσοστό 5%). Ποσοστό 55% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο, ενώ σχεδόν ένας στους δέκα (9%) έχει και διδακτορικό. Επίσης το 20% έχει πτυχίο ΑΕΙ, 10% πτυχίο ΤΕΙ και μόλις 6% δεν έχει αποκτήσει κάποιο πτυχίο. Στην πλειοψηφία τους (66%) οι Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό είναι στελέχη επιχειρήσεων και οι περισσότεροι απασχολούνται σε εταιρείες του οικονομικού και ασφαλιστικού κλάδου, της πληροφορικής, είναι ερευνητές ή δραστηριοποιούνται σε τουριστικές επιχειρήσεις. Πάνω από τους μισούς (53%) είναι υπάλληλοι, σχεδόν ένας στους πέντε (17%) είναι προϊστάμενος και λιγότεροι είναι διευθυντές (7%), ανώτατα στελέχη (6%) και επιχειρηματίες (4%). Οι υπόλοιποι είναι νεοεισερχόμενοι (10%) ή κάνουν πρακτική άσκηση (3%).

Οι περισσότεροι Έλληνες που μεταναστεύουν για καλύτερη ποιότητα ζωής και ευκαιρίες καριέρας στο εξωτερικό, αναζητώντας αξιοκρατία και καλύτερες προοπτικές, επιλέγουν «one way ticket», αφού σε ποσοστό 42% λένε ότι δεν σχεδιάζουν να επιστρέψουν ποτέ, ενώ οι μισοί (51%) δηλώνουν απρόθυμοι ακόμη και να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

 

Tags
Back to top button