Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι μας περιμένει; Αντί να στηρίξουν τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο η ΕΕ προωθεί στην Ελλάδα την εντομοκαλλιέργεια

Στις 29-31 Ιανουαρίου 2025, η EAAP (Ευρωπαϊκή Ένωση για την Παραγωγή Ζώων) διοργανώνει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ένα workshop με τίτλο “Insect Genetic IMProvement, IMPlementation, IMPact”, εστιάζοντας στη γενετική βελτίωση και τις εφαρμογές της εντομοκαλλιέργειας,

“Αυτό είναι το «εναλλακτικό και πράσινο» μέλλον που θέλουμε; Αντί να στηρίξουν τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, επενδύουν σε εντομοκαλλιέργειες, όσο εμείς παλεύουμε με οικονομική και κλιματική κρίση. Ο χρόνος μέτρα αντίστροφα πλέον”, αναφέρει σε μια ανάρτησή του στο facebook ο γνωστός κτηνοτρόφος Θωμάς Μόσχος.

Η όλη προσπάθεια αφορά θέματα όπως η θρέψη και η παραγωγή εντόμων, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και η ένταξη των προϊόντων εντόμων στη διατροφή ζώων και ανθρώπων.

Με λίγα λόγια κάποιοι εκεί στις Βρυξέλλες προωθούν μια κατάσταση που μόνο στο σινεμά και σε ταινίες αχαλίνωτης φαντασίας θα μπορούσαμε να δούμε.
 
Μεγάλη συμφωνία της Ευρώπης με χώρες της Νότιας Αμερικής για εισαγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων

( Νότια Αμερική), η οποία περιλαμβάνει ένα σημαντικό τμήμα για τη γεωργία, έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από αγρότες της ΕΕ που υποστηρίζουν ότι οι εισαγωγές αγροκτημάτων από τη Νότια Αμερική δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η συμφωνία ετοιμάζεται εδώ και 25 χρόνια και αποσκοπεί στη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, μόνο που χιλιάδες αγρότες στην Ευρώπη έχουν εξοργιστεί και ετοιμάζουν μαζικές κινητοποιήσεις, αφού δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους κτηνοτρόφους της Νότιας Αμερικής, οι οποίοι, σύμφωνα με καταγγελίες τους, χρησιμοποιούν αμφίβολης ποιότητας φυτοφάρμακα.

Με λίγα και απλά λόγια οι “εγκέφαλοι” των Βρυξελλών θέλουν να εξαφανίσουν τον Ευρωπαίο αγρότη, μέσα σε αυτόν και τον Έλληνα αγρότη, που παλεύει με την ακρίβεια και την κρατική αδιαφορία να επιβιώσει, για να προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή ελληνικά προϊόντα.     

Η συμφωνία που χρονολογείται από το 2019 και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Επιτροπής δεν έχει ακόμη εγκριθεί

Περιλαμβάνει τον καθορισμό ποσοστώσεων εισαγωγής ορισμένων γεωργικών προϊόντων από τις χώρες της Mercosur, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Παραγουάης και της Ουρουγουάης, είτε χωρίς δασμούς είτε με μειωμένη εισφορά.

Βοδινό Κρέας και άλλα προϊόντα  

Βάσει της συμφωνίας, η ΕΕ θα επιτρέψει σε 99.000 μετρικούς τόνους βοείου κρέατος, συμπεριλαμβανομένου του 55% του «φρέσκου», υψηλής ποιότητας βοείου κρέατος και του 45% του «κατεψυγμένου» βοείου κρέατος, τη σταδιακή εισαγωγή σε διάστημα πέντε ετών, με δασμό 7,5%.

Αυτό αντιπροσωπεύει το 1,2% της συνολικής κατανάλωσης βοείου κρέατος στην ΕΕ των 8 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.

Η ΕΕ εισάγει σήμερα περίπου 200.000 τόνους βοείου κρέατος κάθε χρόνο από τις χώρες της Mercosur.

Αυτό το σύνολο περιλαμβάνει τη λεγόμενη ποσόστωση Hilton, η οποία επιτρέπει στη Βραζιλία και την Αργεντινή να εξάγουν έως και 10.000 τόνους βοείου κρέατος και 29.500 τόνους τεμαχίων βοείου κρέατος στην ΕΕ κάθε χρόνο.

Ο τρέχων δασμός 20% σε αυτήν την ποσόστωση πρόκειται να καταργηθεί.

Το εμπορικό έλλειμμα βοείου κρέατος με τις χώρες της Νότιας Αμερικής  θα αυξηθεί σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2032 από 1,0 δισεκατομμύρια το 2023.

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα επέτρεπε αδασμολόγητες εισαγωγές 180.000 τόνων κρέατος πουλερικών ετησίως από τις χώρες της Νότιας Αμερικής.

Αυτό αντιπροσωπεύει το 1,4 % της συνολικής κατανάλωσης πουλερικών της ΕΕ ύψους 12,6 εκατομμυρίων τόνων που προβλέπεται για το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.

Οι τέσσερις χώρες της Mercosur ( Νότιας Αμερικής) είναι ήδη οι κορυφαίοι προμηθευτές κρέατος κοτόπουλου στην ΕΕ.

Όταν ληφθούν χωριστά, η Βραζιλία(η μεγαλύτερη παραγωγός πουλερικών στον κόσμο) είναι η νούμερο ένα, ακολουθούμενη από την Ουκρανία.

Οι επιπλέον 180.000 τόνοι αντιπροσωπεύουν αύξηση 20% στους συνολικούς όγκους των ποσοστώσεων, γεγονός που θα ανέβαζε το μερίδιο των εισαγωγών στην κατανάλωση κρέατος πουλερικών στην ΕΕ στο 10%, δήλωσαν Γάλλοι παραγωγοί πουλερικών.

Τα συμφωνηθέντα ποσά καλύπτουν όγκο που αντιπροσωπεύει για παράδειγμα το 1% της κατανάλωσης ζάχαρης στην ΕΕ, η οποία αναμένεται σε 17,7 εκατομμύρια τόνους το 2024, έναντι παραγωγής 16,6 εκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.

Η ουσία είναι ότι η ΕΕ, κόβει τις χρηματοδοτήσεις σε Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους, έκλεισε τα εργοστάσια ζάχαρης στην Ελλάδα, χρηματοδοτεί την καταστροφή των σκαφών των ψαράδων, κά, για να εισάγει όλα αυτά τα αγαθά, από χώρες που ενδεχομένως να μην πληρούν τις υγειονομικές και άλλες προϋποθέσεις, που η ίδια η Ένωση έχει θεσπίσει για τους πολίτες της γηραιάς Ηπείρου.   

Ο Τραμπ μπορεί να καταργήσει την νέα Τάξη πραγμάτων στις ΗΠΑ, αλλά στην Ευρώπη αυτή η κατάσταση ζει και βασιλεύει τελικά.

Tags
Back to top button