Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Αθλητισμός

Τι είναι η Ολυμπιάδα και γιατί διέφερε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Mε την πρόκριση της Εθνικής ομάδας μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γαλλίας συμπληρώθηκε η ελληνική αποστολή για το Παρίσι. Η ομάδα μπάσκετ επιστρέφει στους Αγώνες μετά από 16 χρόνια και τη διοργάνωση στο Πεκίνο και πλέον από τα τέλη Ιουνίου ως και τις 11 Αυγούστου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας.

Την ίδια στιγμή «ξυπνά» και μια άλλη... κόντρα. Είναι Ολυμπιακοί Αγώνες ή Ολυμπιάδα; Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως είναι το ίδιο πράγματα και ενδεχομένως, όπως τουλάχιστον έχει επικρατήσει, δεν έχουν άδικο.

Αν όμως δούμε στα αρχαία χρόνια, και τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα αντιληφθούμε πως πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Η Ολυμπιάδα, δεν ήταν η διοργάνωση των Αγώνων, αλλά τα τέσσερα χρόνια που μεσολαβούσαν ανάμεσα στις δύο διοργανώσεις.

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν το 776 π.Χ. στην πρώτη πανσέληνο μετά το θερινό ηλιοστάσιο (κοντά στα μέσα Ιουλίου) προς τιμήν του Δία. Ο νικητής του ενός και μοναδικού αγωνίσματος, του σταδίου (αγώνας δρόμου) ήταν ο Κορόιβος ο Ήλειος. Από τότε καταγραφόταν κάθε νικητής και κάθε ολυμπιάδα έπαιρνε το όνομα αυτού, δίνοντάς μας έτσι την πρώτη ακριβή χρονολογία του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ολυμπιάδα δεν ονομαζόταν μόνο η διοργάνωση αλλά και η περίοδος μεταξύ των αγώνων.

Πλέον, όπως συναντάμε και σε λεξικά, η λέξη «Ολυμπιάδα» χρησιμοποιείται και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σπανούλης για πρόκριση Εθνικής στους Ολυμπιακούς: "Τα καταφέραμε 10 εκατομμύρια κόσμος! Όλοι οι Έλληνες!"

Για την ιστορία, η φετινή διοργάνωση είναι οι Αγώνες της 33ης Ολυμπιάδας.

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, παρά τις όποιες αλλαγές που έγιναν στην παράδοση των Αγώνων, όπως ήταν η μεταφορά τους το 80 π.Χ. στη Ρώμη από τον Σύλλα, εξακολουθούσαν να είναι δημοφιλείς και το κύρος τους ενισχύθηκε χάρη σε ελληνόφιλους αυτοκράτορες, όπως ο Ανδριανός. Ωστόσο, ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος ήταν αυτός που τελικά αποφάσισε πως όλες οι πρακτικές λατρείας, συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων, έπρεπε να σταματήσουν. Έτσι, οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν το 393 μ.Χ., μετά από συνολικά 293 διοργανώσεις, που διήρκησαν πάνω από μία χιλιετία.

Οι γυναίκες στους Αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής ούτε παρακολούθησης. Η μοναδική γυναίκα που τόλμησε να παραβιάσει τον νόμο και να παρακολουθήσει τους αγώνες ήταν η Ροδίτισσα Καλλιπάτειρα, κόρη του Ολυμπιονίκη της πυγμαχίας Διαγόρα του Ροδίου.

Την αναβίωση των Ολυμπιακών εξέφρασαν πρώτοι οι Φαναριώτες Λόγιοι, Αλέξανδρος και Παναγιώτης Σούτσος, αρθρογραφώντας φανατικά υπέρ της ιδέας της αναβίωσης τους στην εφημερίδα «Ήλιος».

Το 1894 ο Γάλλος Βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν συνέλαβε την ιδέα διεθνών περιοδικών αθλητικών αγώνων με την συμμετοχή όλων των κρατών σε διαφορετική Χώρα και πόλη κάθε φορά. Στο συνέδριο του Παρισιού, πρότεινε η Αθήνα να οργανώσει τους πρώτους Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι και έλαβαν χώρα το 1896 με μεγάλη επιτυχία παρά τις δυσκολίες της εποχής.

Tags
Back to top button