Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Τι είδος είναι η φάλαινα που ξεβράστηκε στον Άλιμο - Η «ταυτότητα» του θηλαστικού (βίντεο)

Τα βλέμματα μικρών και μεγάλων «τράβηξε» η φάλαινα που ξεβράστηκε στον Άλιμο και πολλοί αναρωτιούνται ποια είναι η «ταυτότητα» του θηλαστικού αυτού

Μετά την πρώτη θέαση της φάλαινας, ξεκίνησε μια μεγάλη κινητοποίηση για τη περίθαλψή της, καθώς διαγνώστηκαν τραύματα, ενώ προκάλεσε εντύπωση ότι βρέθηκε σε τόσο αβαθή νερά. Κτηνίατροι και υδροβιολόγοι, ανέφεραν από την πρώτη στιγμή ότι η κατάστασή της ήταν κρίσιμη, δίχως να δίνουν πολλές πιθανότητες για να ζήσει.

Σύμφωνα  με τους ειδικούς, πρόκειται για μια ραμφοφάλαινα, που είναι γνωστή ως ζιφιός και είναι απόλυτα ακίνδυνη για τον άνθρωπο. Η επιστημονικής της ονομασία είναι Ziphius cavirostris και είναι ένα είδος κητώδους που υπάγεται στην τάξη των ραμφοφαλαινών.

Πού ζουν αυτές οι φάλαινες, τι μήκος φτάνουν

Όπως αναφέρουν, οι συγκεκριμένες φάλαινες ξωκοίλουν πιο συχνά στις ακτές, παρότι κανονικά προτιμούν τα βαθιά πελαγικά νερά και ζουν βαθύτερα από τα 1.000 μέτρα!

Το σώμα του ζιφιού είναι στιβαρό και σε σχήμα πούρου, παρόμοιο με εκείνο άλλων φαλαινών και μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από πολλές από τους μεσοπλόδοντες στη θάλασσα. Κατά τους ειδικούς, το σύνηθες μήκος τόσο των θηλυκών όσο και των αρσενικών φτάνει τα 5 με 7 μέτρα, ενώ ζυγίζουν περί τους 2,5 τόνους (2.500 κιλά).

Ένα χαρακτηριστικό της μορφολογίας τους είναι ότι το ραχιαίο πτερύγιό τους είναι καμπύλο, μικρό και βρίσκεται στα δύο τρίτα του μήκους του σώματος πίσω από το κεφάλι. Τα πτερύγιά τους είναι εξίσου μικρά και στενά. Όπως και οι άλλες ραμφοφάλαινες, η ουρά είναι μεγάλη και δεν έχει τη μέση εγκοπή που βρέθηκε σε όλα τα άλλα κητοειδή. Το κεφάλι είναι κοντό με ένα μικρό, έχει ασαφώς καθορισμένους ρώθωνες και διόγκωση με ήπια κλίση. Ένα ζευγάρι αυλάκων του λαιμού επιτρέπει στη φάλαινα να επεκτείνει αυτήν την περιοχή όταν τρώει το θήραμά της.

Φάλαινα στον Άλιμο: Πόσο ζουν και με με τι τρέφονται οι ζιφιοί

Ο ζιφιός έχει μικρό ράμφος σε σύγκριση με άλλα είδη της οικογένειάς του, με μία ελαφρώς βολβοειδή διόγκωση, η οποία έχει λευκό ή κρεμώδες χρώμα, και μια λευκή λωρίδα τρέχει κατά μήκος της ράχης μέχρι πίσω στο ραχιαίο πτερύγιο. Το χρώμα του υπόλοιπου σώματος διαφέρει ανάλογα με το άτομο: μερικά είναι σκούρα γκρι. Άλλα είναι κοκκινωπά καφέ.

Οι φάλαινες αυτές αποτελούν συχνά στόχο καρχαριών – κοπτών που τους προκαλούν ουλές και μπαλώματα. Οι ζιφιοί ζουν για περίπου 40 χρόνα. Τι τρώνε;
Οι φάλαινες - ζιφιοί τρέφονται με διάφορα είδη καλαμαριών (Cranchiidae, Onychoteuthidae, Brachioteuthidae, Enoploteuthidae, Octopoteuthidae και Histioteuthidae), αλλά και με ψάρια βαθέων υδάτων.

Κορυφαίες στις καταδύσεις: Βουτούν σε βάθος έως και 3.000 μέτρων για διάρκεια άνω των 2 ωρών!
Το 2014, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι είχαν χρησιμοποιήσει δορυφορικές συσκευές εντοπισμού για να παρακολουθούν τους ζιφιούς στις ακτές της Καλιφόρνιας και βρήκαν ότι μπορούν να βουτήξουν μέχρι τα 2.992 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και πέρασαν έως και δύο ώρες και 17,5 λεπτά, που αντιπροσωπεύουν τόσο τις βαθύτερες όσο και τις μεγαλύτερες σε διάρκεια καταδύσεις που έχουν τεκμηριωθεί ποτέ για οποιοδήποτε θηλαστικό.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στα χαρακτηριστικά του θωρακικού κλωβού, που στις συγκεκριμένες φάλαινες μπορεί να διπλώσει ώστε να μειωθούν οι θύλακες αέρα και να μειωθεί η άνωση.

Tags
Back to top button