Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τι εννοείς τα πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων δεν είναι αεροπλανοφόρα;

Αν νομίζατε ότι αυτοί οι δύο τύποι πλοίων είναι ίδιο, μην ανησυχείτε: είναι πολύ συχνό φαινόμενο αυτοί οι δύο όροι να συγχέονται. Στην πραγματικότητα όμως, τα αεροπλανοφόρα με τα πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων έχουν διαφορές εύκολες να παρατηρηθούν.

Για να δούμε αυτές τις διαφορές και παράλληλα να ρίξουμε μία ματιά στο καλύτερο πλοίο του είδους του, το αμερικανικό America-class πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων.

Με Bayraktar TB2 θα εξοπλιστεί το ελικοπτεροφόρο ''TCG Anadolu''

Τι Είναι Ένα Πλοίο Αμφίβιων Επιχειρήσεων

Τα πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων είναι σχεδιασμένα να υποστηρίζουν χερσαίες δυνάμεις σε εχθρικό έδαφος για αμφίβια επίθεση. Υπάρχουν βέβαια πλοία του ίδιου τύπου τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν αεροσκάφη ικανά να εκτελέσουν κάθετη απογείωση ή/και προσγείωση και για αυτό μπορούν εν μέρη να λειτουργούν ως αεροπλανοφόρα.

Αλλά ουσιαστικά ο σκοπός των πλοίων αμφίβιων επιχειρήσεων διαφέρει με αυτόν των αεροπλανοφόρων. Τα καταστρώματα και οι υποδομές των πρώτων είναι πρωτίστως σχεδιασμένες για ελικόπτερο και όχι αεροσκάφη όπως είναι οι αντίστοιχες των αεροπλανοφόρων. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί τύποι αεροσκαφών όπως το Harrier ή το F-35B, τα οποία είναι ικανά να χρησιμοποιηθούν και σε πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων. Άλλα αεροσκάφη σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης, χόβερκραφτ και πλοία μεταφορών είναι επίσης διαθέσιμες επιλογές για συγκεκριμένα πλοία.

Έρχεται μόνιμα στη Σούδα το ελικοπτεροφόρο Hershel «Woody» Williams

Η Πανίσχυρη Κλάση America

Αν και πολλές χώρες λειτουργούν πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων, το αμερικανικό ναυτικό έχει στην κατοχή του το πιο εξελιγμένο και ισχυρό πλοίο του είδους του, αυτά της κλάσης America. Η Huntington Ingalls Industries και Ingalls Shipbuilding Divison ξεκίνησαν την κατασκευή τους το 2008. Στο σύνολο παραγγέλθηκαν έντεκα πλοία από τα οποία ήδη τα δύο έχουν χτιστεί και υπηρετούν στο αμερικανικό ναυτικό. Το πρώτο ξεκίνησε την υπηρεσία του το 2014 και το 2021, άλλο ένα σκάφος είναι υπό κατασκευή.

Ο συγκεκριμένος τύπος πλοίου είναι ελικοπτεροφόρο (landing helicopter assault - LHA). Η κλάση America έχει εκτόπισμα 44.971 τόνων σε πλήρη φόρτωση, συνολικό μήκος 257 μέτρων και ύψος 32 μέτρων.

Το πλοίο μπορεί να κουβαλήσει μόνο ελικόπτερα και αεροσκάφη με δυνατότητες σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης. Μπορεί να κουβαλήσει μέχρι 20 με 25 AV-8B, F-35B ή ένα συνδυασμό των δύο. Άλλες επιλογές είναι τα ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων MH-60 Seahawk. Ένα τυπικό 'γέμισμα' του πλοίου θα ήταν δώδεκα MV-22Β Osprey ελικόπτερα, έξι F-35B, τέσσερα CH-53K ελικόπτερα μεγάλης μεταφοράς, εφτά AH-1Z/UH-1Y επιθετικά/πολυχρηστικά ελικόπτερα και δύο Navy MH-60S Knighthawks για εναέριες διασώσεις στη θάλασσα. 

Το συγκρότημα αυτό είναι απίστευτα εντυπωσιακό και ένα από τα πιο επικίνδυνα που υπάρχουν. Η κλάση America διαθέτει εξαιρετικά συστήματα και χαρακτηριστικά αλλά το πιο σημαντικό ΄χαρτί΄ της είναι με διαφορά οι επιλογές αεροσκαφών που μπορεί να κουβαλήσει. Με τέτοια οχήματα στο κατάστρωμά της, το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων μπορεί να εξουδετερώσει κάθε πιθανή απειλή στην στεριά.

 

Tags
Back to top button